Instruktor joge baziran u Indiji, Bipin Baloni, deli svoje iskustvo sa bolom u leđima i i kako je pronašao način za trajno opuštanje uz pomoć ove samoisceljujuće joga prakse.

Bol u leđima je uobičajen problem sa koijm se većina od nas susreće. Ta nelagodnost dok se savijamo, ubijajući bol pored repne kosti, bol koji se prostire duž cele kičme i nikad sasvim ne napušta telo, čak ni nakon dovoljnog odmora — ovo su ustvari crveni znaci uzbune koji upozoravaju na pogoršanje zdravlja leđa. Kada mi se prvi put desila ova uporna nelagodnost, moje rešenje za traženje trenutnog opuštanja bilo je samolečenje putem dugih sati provedenih odmarajući se u krevetu, i lekova za ublažavanje bolova. Time sam postigao izvesno opuštanje, ali nisam zaista bio opušten. Bol se uporno ponavljao u dužim epizodama, od nekoliko sati do više dana neprekidno. Shvatio sam da mi je potrebno nešto prirodno i dugotrajno. Trebao mi je garantovani plan, put koji bi me vodio ka izlečenju, jačanju i kondicioniranju leđa, tako da problem bude eliminisan iz korena.

Evo šta sam otkrio i kako me je prirodan joga sistem isceljenja doveo do pobede ovog večitog bola u leđima.

1. Redovno kretanje za održavanje zagrejanosti

Ako Vam je neko rekao da su nepokretnost i produženi odmor dobra stvar za Vaša leđa, onda bi ta osoba trebala ponovo da prouči medicinske činjenice. Istraživanje kaže da je produžena nepokretnost glavni faktor slabljenja mišića i bola izazvanog kontrakcijama u njima. Usled toga, da bi predeo leđa ostao netaknut, važno je održavati protok krvi u svom kompletnom ritmu. Zato se savetuje nastavak kretanja između pauza u cilju neprekidnog generisanja toplote koja ima unutrašnje terapeutske svrhe. Treba istaći da dugo neprekidno ležanje vodi ka ograničenom protoku krvi u predelu leđa, što na kraju dovodi do ukočenost.

2. Ograničite savijanje leđa unapred

Imamo tendenciju savijanja leđa napred kad god postoji potreba da nešto podignemo ili učestvujemo u nekoj aktivnosti koja zahteva naginjanje. Ovaj pokret stvara veliki pritisak u predelu leđa, dovodeći lumbalni disk u stanje zategnutosti. Umesto savijanja napred, spustite se na kolena i zadržite originalnu zakrivljenost kičme. To će, takođe, sačuvati poravnanje kičme.

3. Analiza posture i korekcija

Nekorektna postura je odgovorna za skoro 50 procenata glavnih problema sa leđima. Zato, održavanjem korektne posture, bolovi u leđima mogu biti izbegnuti. Idealno, prirodna zaobljenost kičme i njeno poravnanje sa vratom trebalo bi da ostanu neporemećeni da bi se leđa izlečila i postala zdrava. Ipak, korišćenje proteza u ovom slučaju nije preporučljivo, jer se time ponovo ograničava mobilnost, dovodeći do kontrakcija u leđima.

4. Upražnjavajte ajurveda dijetu

Izbegavajte opore začine. Uključite sveže skuvane izvore jogi sastojaka za održavanje podmazanosti leđa koji su odgovorni za očuvanje zdravlja kostiju i jake strukture tela. Dodajte malo karom semena u Vašu hranu za lečenje leđa. Preporučujem da detaljnije proučite ajurveda sistem prirodnog isceljenja putem pohađanja kurseva u Indiji.

Dodajte prstohvat turmerika u čašu toplog mleka i popijte pre odlaska na spavanje. Turmerik ima neverovatne antiinflamatorne osobine i od velike je pomoći u lečenju unutrašnjih slojeva tela. Noću, kada telo ulazi u fazu obnavljanja, ova smeša će pomoći u pojačanju intenziteta tog procesa na mnogo načina.

5. Ajurveda terapija za trenutno olakšanje

Zagrejte susuamovo ili kokosovo ulje i umasirajte ga u leđa. To će pomoći oslobađanju priklještenih vena u leđima. Završite toplim tušem.

6. Praktikujte ove joga asane

Posvetite nekoliko minuta svoje ubrzane svakodnevne rutine Vašim leđima vežbanjem joga asana kao što su poza mačka-krava, poza kobra, poza most i poza sfinga.

7. Isprobajte restorativnu jogu

Stres i anksioznost, kada su česti, talože se u donjem delu tela, i usled toga stimulišu bol u leđima. Za opuštanje uma i tela, prepostite se jednostavnim i sporim pozama restorativne joge kao što su poza deteta i poza most.

8. Odbacite prerađenu hranu u korist organske

Prerađena hrana je štetna za celo telo, naročito za kosti i leđa. Zbog toga, prebacite se na toplu organsku hranu za zdrava i od bola oslobođena leđa.

9. Ojačajte svoje abdomalne i leđne mišiće

Snažni mišići trupa su veoma bitni za stabilnost i lakoću u leđima. Vežbajte phalakasana (poza daska) i chaturanga dandasana (poza sklek) da biste ih ojačali.

10. Poboljšajte fleksibilnost

Fleksibilnost je najvažnija za održavanje gipkosti i elastičnosti leđa, da bi bila manje sklona daljim povredama ili oštećenjima. Praktikujte sledeće asane za elastična leđa: poza veliki nožni palac, uttanasana (stojeći intenzivni preklop napred), poza polumesec i poza pas koji gleda dole.

Konačno, i pre svega, u svoj život dodajte dozu ljubavi prema sebi, tako da Vaše telo može prigrliti pozitivne transformacije i vežbati svoju sposobnost samoizlečenja sa više entuzijazma.

O autoru: Bipin Baloni je strastveni jogi, joga učitelj i putnik Indije. Trenutno sarađuje sa Rishikul Yogshalom. Škola partner Joga udruženja organizuje brojne joga događaje, kao što su trening za joga učitelje u Indiji, joga radionice, utočišta, pranajama treninge, kurseve ajurvede u Kerali, i drugo.

Stanka Lazarević za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •