Nađite olakšanje kroz osvešćivanje i upotrebu kukova.  Probajte ovu joga sekvencu za otvaranje novih prostranstava u telu i srcu.

Kaže se da se naši odnosi čuvaju u kukovima. Šta to tačno znači? Ako imamo zategnute kukove loši smo ljubavnici? Da li zategnuti kukovi govore nešto o našoj sposobnosti da komuniciramo i da se otvorimo pred drugim ljudima? Možda. Ili možda puno trčimo ili naši roditelji imaju zategnute kukove.

Iako naučno veza između zategnutih kukova i uspeha u vezama nije dokazana, znamo da u stresnim situacijama (“bori se ili beži” pojava), angažujemo emotivne mišiće, i zatežemo kukove. Na psiho-duhovnom nivou, kukovi su sedište naše seksualnosti i naše individualnosti, od kojih su oba duboko upletena u našoj povezanosti sa drugima.

Razmišljajući o odnosima sa drugima, moramo da razmislimo o odnosu koji imamo sami sa sobom.

Zategnutost u kukovima izaziva zategnutost u donjim leđima, gomilanje tenzije u ovim regionima skraćuje psoas i izaziva poteškoće pri hodanju, sedenju, stajanju i vežbi.

11 Poza za duboko otvaranje kukova

Sledeće poze masiraju, otvaraju i podmazuju kukove, za udobnost i transformaciju.

Pas Koji Gleda Dole – Raskorak

Pristisnite dlanove u pod, povucite donji stomak ka kičmi, peta je uz pod. Time započinjete istezanje listova i zadnje lože istovremeno zagrejavajući kukove.

Pas Koji Gleda Dole – Varijacija

Savijanjem kolena podignute noge, otvorite kuk, dok je suprotno stopalo čvrsto priljubljeno uz pod. Ovom varijacijom se otvara pregibač kuka u pripremi za dublje poze.

Iskorak

Koleno je savijeno pod uglom od 90 stepeni, i direktno iznad zgloba tako da su prsti vidljivi. Ispružite i angažujte zadnju nogu. Otpustite tenziju iz vrata, držeći vrat pravo, u produžetku kičme.

Duboki iskorak

Spustite zadnje koleno na pod i podignite ruke. Angažujte trbušne mišiće kako biste zaštitili kičmu. Počnite da spuštate kukove istovremeno angažujući abdomen.

Poza Gušter

Iz Dubokog Iskoraka pomerite prednje stopalo malo u stranu, praveći široki iskorak, ruke su sa unutrašnje strane prednje noge. Podignite zadnje koleno sa poda i ako je moguće spustite donji deo ruku na pod za dublje istezanje kukova. Ostanite u poziciji 5-10 uzdaha i izdaha.

Poza Gušter sa Uvrtanjem

Spustite zadnje koleno na pod, savijte ga tako da su prsti na gore. Ispružite suprotnu ruku i uhvatite zglob. Uvrnite kičmu tako da su grudi otvorene prema nebu. Ova pozicija može da se vežba i sa donjim delom ruku spuštenim na pod, u zavisnosti od savitljivosti.

Pas Koji Gleda Dole

Postavite stopala u razdaljini kukova, stomak je uvučen i pokrenut prema kičmi, dlanovi su ravni na podu. Ostanite u poziciji 5 uzdaha i izdaha.

Poza Golub

Privucite desno koleno napred, spušteno na prostirku, list noge je dijagonalno a desna peta je okrenuta prema desnoj kosti kuka. Obratite pažnju na zadnju nogu, postavite je u neutralnu poziciju. Kukovi su poravnjani direktno prema prednjoj ivici prostirke.

Poza Golub Varijacija

Ostanite u pozi Golub, savijte zadnje koleno i obuhvatite zglob, privlačeći zadnju nogu sve dok ne osetite istezanje u prednjoj butini. Ako ste u mogućnosti, uhvatite stopalo sa obe ruke istovremeno angažujući stomane mišiće.

List na List

U sedećem položaju stavite desno koleno na levi zglob a levo koleno na desni zglob. Ako je vam je problem da spustite koleno na zglob, stavite jastuk ili blok ispod kolena. Polako napravite preklop napred.

Sada se vratite u Psa Koji Gleda Dole i ponovite sekvencu na levoj strani.

Poza Leptir

Sedite udobno i otvorite kolena u stranu, stopala su priljubljena a pete povučene prema telu. Preklopite napred koliko god možete.

 

Irina Morison za JP

Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •