Anksioznost je postala jedna od najvećih nelagodosti modernog života, i ima negativan uticaj na više načina. Ne razmišljamo razumno, ne ostvarujemo svoje želje pa čak zapostavljamo intimne veze. Sreća te imamo jogu!

Tri načina da prirodno zaustavimo anksioznost:

Asane pred spavanje

Dokazano je da je nesanica uzrok ankcioznosti. Joga praksa može da nam pomogne da ostvarimo bolji, duži i dublji san. Joga i Ajuveda nas uče kako da ostvarimo regularan san u skaldu sa ritmom Majke Prirode. Kada je taj ritam izbalansiran, nivo kortizola (stres hormon) je smanjen.

Sledeće joga asane će pomoći dobrom spavanju:

Sedeća Špaga

Ova poza je zabavna da se vežba na krevetu, pogotovo ako imate bolster. Sve što treba da uradite je da raširite noge u špagu dok sedite na krevetu. Ako nemate bolster koristite jastuk, stavite ga horizontalno ispred sebe kako biste se na njega prislonili kada napravite preklop napred. Dišite polako i duboko i otpustite svu tenziju koju ste prikupili tokom dana.

Noge uza zid

Ova pozicija opušta svakoga bez promašaja. Smiruje um što pomaže da brže zaspite. Laka je da se vežba na krevetu. Stavite jastuk uz uzglavlje kreveta, zatim privucite zadnjicu uz uzglavlje, lezite na leđa dok su vam noge vertikalno uz uzglavlje ili uza zid. Opustite gornji deo tela i dišite duboko 5-10 minuta.

Šavasana

Poza leš ili šavasana je odlična poza za relaksaciju pre spavanja. Verovatno već znate kako se radi, a ako ne, jednostavno lezite na leđa. Ako imate masku za oči, stavite je, opustite ruke i noge. Neka vam se stomak uzdiže i spušta dok dišete duboko. Sa svakim uzdisajem i izdisajem, utonite dublje u relaksaciju, dok ne utonete u san.

Povećajte pranajama praksu

Koristeći pranajama disanje, pranu možemo da pomerimo u delove tela koji su ispunjeni stresom. Postoje mnoge tehnike pranajame, i većina zaustavlja anksioznost u startu. Ove tehnike su moćne preventive za ankcioznost i napade panike jer aktiviraju parasimpatični nervni sistem koji relaksira telo. Kada imate jaku anksioznost probajte sa dubokim disanjem, nadi shodhana pranajamom, i kompletnim disanjem. Kada ste anksiozni probajte da udahnete dok brojite do četiri, zatim zadržite dah dok brojite do četiri, a onda izdahnite dok brojite do četiri. Ponovite nekoliko puta dok se ne osetite smireno.

Pripremite um za meditaciju

Ako ne meditirate regularno, to se preporučuje kao sledeći korak! Da biste zaustavili anksioznost, posvetite se regularnoj meditaciji. Meditacija je kao trening za mozak protiv ankcioznosti. Postoje mnogi stilovi meditacije – vođena vizualizacija, meditacija zvuka, mindfulness meditacija i mnoge druge. Meditacija nam pomaže da manje reagujemo, postanemo smireniji i zaustavimo anksioznost. Joga praksa priprema telo i um za dublju meditaciju.

Trening mira

Ova tri saveta će vas uputiti na pravi put ka zaustavljanju anksioznosti. Ono što izaziva ankcioznost možda neće nestati zauvek ali što više praktikujete jogu i pokušavate da kontrolišete anksioznost sa gore navedenim metodama, sve ćete više trenirati telo da bude opušteno.

Irina Morison za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •