Svako od nas ima različite razloge za odlazak na prvi joga čas, kao i pretvaranje ovog koraka u redovan deo svog života.
Praktikujem jogu konzistentno proteklih 17 godina i predajem jogu osam od tih 17 godina. Tokom ovog vremena, moji razlozi za okretanje joga prostirci su se menjali.

Moj put započeo je željom da usporim, da izađem na kraj sa stresom i anksioznošću i uključim istezanje u svoju rutinu vežbanja. Nekoliko godina u joga praksu, postala sam opsednuta savladavanjem zahtevnijih poza, poput Ždrala, stoja na glaci i Pauna.
Moj naredni izazov bio je razumevanje filozofije joge i integrisanje kirtana u joga praksu. Ovo je otvorilo moj um i povezalo me sa osnovom onoga što je postala moja celoživotna avantura. Iskreno sam uživala u potrazi za ovim facetama joge i postavljanju izazova samoj sebi, međutim, jednog dana sam shvatila da mogu i dalje da volim svoja joga praksu bez konstantne potrebe za nečim višim i većim.

Postoje tri aspekta mog života koji su zauvek transformisani konzistentnom joga praksom – moja generalna fizička fleksibilnost, moćna povezanost sa dahom, i moja svesnost.

1. Povećana fleksibilnost

Povećana fleksibilnost omogućava veći dijapazon pokreta u čitavom telu – ovo je mantra koju sam pratila kroz sve svoje časove.
Postoji toliko varijacija joge za svačije potrebe. Osetite prepuštanje koje Yin joga donosi istezanjem od po nekoliko minuta u cilju povećanja fleksibilnosti tetiva i ligamenata. Uživajte u blagom istezanju na završetku Power Yoga časa, ili prigrlite raspon kratkih i dubokih istezanja u Hatha Yoga času.

Učestvovanjem u ovim časovima, vaše vezivno tkivo se isteže malo više svakoga puta i vaši zglobovi se podmazuju sinovijalnom tečnošću, omogućavajući kostima da se nežno pokreću jedna preko druge.
Dozvoljavajući sebi da uključite jogu u svoj život u bilo kom vremenskom periodu – jednom nedeljno, dvaput nedeljno, ili kadgod možete, postaćete svedok dobrobiti toka vaše prakse u svakodnevnom životu.

Kako vam joga može pomoći:

1. Sedenje za stolom – Joga će vam pomoći da izdužite kičmu, raširite grudi i opustite ramena ispod ušiju, stvarajući bolje držanje i olakšavajući bol u leđima.

2. Trčanje – Yoga stvara veću fleksibilnost u fleksorima i ekstenzorima kukova, omogućavajući bolje koračanje, bolje držanje i smanjujući pritisak u kolenima.

3. Pešačenje – Joga stvara veću fleksibilnost u kukovima i žilama, stvarajući bolju distribuciju balansa i smanjujući pritisak na kolena.

 

2. Povezanost sa dahom

Kad god osetim da sam pod stresom ili da sam anksiozna, zaustavim se, duboko udahnem i lagano ispustim dah. Ova jednostavna vežba donela mi je toliko slobode, kako u telu, tako i u umu.
Jedna od mojih omiljenih pranayama vežbi zove se Dah sveće. Sedite udobno, udahnite duboko na nos, i izdahnite kroz blago stisnute usne, kao da hoćete da ugasite plamen sveće.
Povezivanjem sa dahom, povezujete se sa trenutkom. Ne postoji žaljenje za prošlošću ili strah od budućnosti, i sve što je važno je sada i ovde.

 

3. Konstanta svesnost

Povezivanjem sa dahom i telom, uspela sam da usporim i postanem svesnija – svesnija razloga besa ili tenzije, razloga gubitka koncentracije na prostirci ili rasplinutog uma.
Joga nas uči da napravimo pauzu, kako na, tako i van prostirke. Pauziramo u pozi, pauziramo kada nam misli prekinu pranayamu, pre nego što odreagujemo na poslednji zahtev, i pre nego što kažemo nešto što ćemo zažaliti.
Koristi konzistentne joga prakse su bogate, moćne, i uvek dostupne. Zajedništvo tela, daha i uma je jedan od najvećih dobitaka koji bilo ko može imati.
Dina Fesl za JP

Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •