Pranajama je vežba za kontrolu disanja u cilju prosvećivanja, pročišćavanja, i dobre stare relaksacije. Ništa se ne može porediti sa predavanjem pauzi disanja za čišćenje uma i opuštanje tela.

Primeni ove jednostavne, ali efikasne vežbe kad god imate potrebu da razbistrite um i inspirišete unutrašnji mir.

1. Nadi Shodhana disanje

Takođe poznata kao “naizmenično disanje nosnicama”, ova tehnika brzo opušta stres i anksioznost, balansirajući dve hemisfere mozga.

Kako vežbati:

– Sedite uspravno.
– Podignite svoju desnu šaku ka licu.
– Zatvorite desnu nosnicu Vašim desnim palcem.
– Lagano udahnite kroz levu nosnicu.
– Pauzirajte nekoliko trenutaka nakon udisaja.
– Zatvorite levu nosnicu Vašim desnim domalim prstom.
– Lagano oslobađajte dah kroz desnu nosnicu.
– Ponovite nekoliko puta.

Dok dišete, koncentrišite se na balansiranje mozga i budite angažovani u vežbi. Naizmenično disanje nosnicama je naročito korisno na kraju dugog dana, kada želite da smirite um i uživate u dubokom odmoru.

2. Sahita Kumbhaka disanje

Često smo toliko okupirani našim udisajima i izdisajima da sasvim zaboravimo na ono što postoji između. Kumbhaka je stanje pauze, ili suspenzije, između udisaja, i pomaže nam da pronađemo mir kroz fokusiranu pažljivost.

Kako vežbati:

– Udahnite polako.
– Zastanite i zadržite nekoliko momenata na vrhu udisaja.
– Izdahnite polako.
– Zadržite se nekoliko momenata na dnu izdisaja.
– Ponavljajte pet minuta, zatim se vratite na normalno disanje.

Ovaj šablon disanja, na početku može izgledati malo neprirodan – uostalom, mi smo tipično ubrzani u našem životu punom obaveza – ali ćete vremenom postati svesniji svojih šablona disanja (i mira nađenog u njemu), i pronaći da Vaše disanje, kroz praksu, prirodno postaje ravnomernije, duboko, i hotimično.

3.  Ujjayi disanje

Takođe poznato kao “dah okeana” ova intenzivna pranajama vežba odlična je za opuštanje tela i smirivanje nervnog sistema. Potrudite se da probate ovu tehniku u prostoru u kojem se osećate udobno da dišete glasno.

Kako vežbati:

– Udahnite i izdahnite kroz nos, kontrolišući disanje dijafragmom. Pokušajte da zadržite ispravan stav, čak i kičmu, dok vežbate.
– Povucite svaki dah čvrsto unutra i gurajte vani kroz zadnji deo nazalnog prolaza.
– Ponavljajte nekoliko minuta, predajući se relaksaciji. Znaćete da ste ispravno izveli ukoliko Vaše disanje zvuči kao talasi okena – ritmički šum dolazećeg i talasa koji se povlači.

Ovo je odlična tehnika disanja koju biste mogli uključiti u Vašu joga praksu, ali se može praktikovati i po potrebi tokom perioda anksioznosti, prezagrejanosti, ili opšte mentalne napetosti.

4. Sitali disanje

Ovo je još jedna smirujuća tehnika, korisna za popuštanje stresa i mentalno zdravlje. Za sitali je potrebno malo talenta sa jezikom, ali je jednostavna kada je jednom savladate.

Kako vežbati:

– Savijte Vaš jezik u oblik cevi, ili jednostavno poravnjajte centar i podignite ivice koliko god je to moguće.
– Udahnite duboko i puno, sa otvorenim ustima.
– Na vrhu udisaja, dodirnite nepce vrhom jezika i zatvorite usta.
– Zadržite nekoliko momenata.
– Izdahnite kroz nos.

Ukoliko Vam usavršavanje ove metode deluje kao izazov, zamislite da “ispijate” svež vazduh, koristeći svoj jezik kao slamčicu. Možete ponavljati ovu vežbu nekoliko puta, ili dok se ne osetite opuštenim (mentalno i fizički).

Disanje je suština života, a pranajama nam pomaže da se povežemo sa ovom izuzetnom snagom, kanališući je kroz naše umorne i anksiozne delove, i obnavljajući naš unutrašnji mir.

Autor: Marisa Brenizer

Stanka Lazarević za JP
Izvor: doyouyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •