Prema istraživanju CDC-a (Center for Disease Control and Prevention), godišnje u Americi umre oko 600 000 ljudi usled povišenog krvnog pritiska i nivoa holesterola prouzrokovanih stresom, nezdravom ishranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Najbolja prevencija srčanih bolesti su zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i meditacija.

Joga je fizička praksa koja uključuje disanje, fokus i meditaciju, a donosi bolje poznavanje i razumevanje svog tela i uma. Korisna je za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, povećava kapacitet pluća i poboljšava disanje brojnim tehnikama disanja. Poboljšava cirkulaciju, te isteže i ojačava mišiće.

Padangusthasana

Stanite ravno s nogama razdvojenim u širini kukova, a ruke položite na kukove. Sa izdahom gornji deo tela nagnite prema napred i uhvatite se za palčeve ili za laktove i pustite gorni deo tela i glavu da slobodno padaju. Uvucite stomak i podižite sedalne kosti prema gore. Aktivirajte kvadricepse, ali i savijte kolena ukoliko su vam tetive još uvek krute i zategnute. Ako su fleksibilne, gornji deo tela privucite prema butinama. Zadržite položaj 5 do10 dahova.

Dobrobiti ovog položaja su jačanje i istezanje listova i tetiva. Ovaj položaj smiruje um, oslobađa stres i smanjuje anksioznost i depresiju. Terapeutski, ova asana je dobra kod problema s visokim krvnim pritiskom.

Janu Sirsasana A

Iz sedećeg položaja s nogama istegnutim prema napred, savijte desno koleno prema spolja pod uglom od 90 stepeni, a stopalo desne noge stavite unutar butine leve noge. Uhvatite se za potkolenicu leve noge ili za stopalo, udahnite, izravnajte kukove, a zatim izravnajte gornji deo tela preko ispružene noge. Izdahom produbite položaj i spustite se u pretklon. Izravnajte kičmu i istegnite se u grudnom košu. Pazite na kičmu, ona mora da bude duga i ravna. Povucite prste leve noge prema sebi i istegnite petu, istovremeno nežno pritiskajući desno stopalo u levu butinu. Neka vaše sedalne kosti budu priljubljene uz pod, a položaj zadržite 5 do 10 dahova i promenite stranu.
Ovaj položaj isteže kičmu, ramena, tetive i prepone. Umiruje mozak, smanjuje osećaj depresije, anksioznosti i bezvoljnosti, te pomaže kod problema s glavoboljama, nesanicom i visokim krvnim pritiskom.

Supta Padangusthasana

Lezite na leđa s rukama ispruženim uz telo, a noge ispravite što više prema napred. Glava je položena na pod. Udahnite, savijte desno koleno i prstima desne ruke uhvatite se za nožni palac. Levu ruku položite na levu butinu kako bi noga ostala na podu. Izdahnite i ispravite desnu nogu koliko vam vaša fleksibilnost dopušta. Udahnite i podignite glavu prema desnoj nozi, a levu i dalje ostavite na podu. Zadržite 5 dahova, a na kraju udahom spustite glavu, izdahom izravnajte desnu nogu na podu. Zamenite strane.
Ovim položajem protegnućete kukove, tetive, prepone i listove i ojačati kolena. Osim što povoljno deluje kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ova vežba smanjuje i bol u leđima i išijas.

Setu Bandha Sarvangasana

Lezite na leđa. Savijte kolena sa stopalima na podu, razmaknutim u širini kukova. Približite pete sedalnim kostima što više možete. Udahom pritisnite stopala i ruke o pod i podignite kukove gore. Aktivirajte gluteus. Isprepletite prste na rukama, ramena spustite prema dole i pritisnite ruke i stopala o pod. Otvorite grudni koš i podižite karlicu i butine prema gore. I ovde zadržite 5 dahova, izdahom se spustite dole i ponovite još 2 do 3 puta.
Ovim položajem istegnućete grudni koš, vrat i kičmu, umiriti mozak, osloboditi se napetosti i depresije. Stimulisaćete rad abdomena i unutrašnjih organa, pluća i tiroide. Smanjićete bolove u leđima, glavobolje i nesanicu, a takođe je asana povoljna i kod problema s visokim krvnim pritiskom.

Izvor: udahni.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •