Praznici su se okomili na nas! To podrazumeva slatku hranu, slatka pića i potencijalno uznemireni sistem. Ovih pet detoksifikujućih i osvežavajućih poza će vam pomoći da se pročistite tokom praznične sezone.

Sezona je praznika, te se prepuštamo uživanju u slatkišima kao nikada pre! Napolju je hladno, a sve te kremaste poslastice, topla čokolada i grejana rakija nikada nisu izgledale tako dobro. Samo nek nam je ića i pića! Slažem se. Ali, čini mi se kao da svaki put kad se opustim na dva, tri dana za redom – moje telo počinje da pokazuje znake nelagodnosti. Jednog jutra se probudim sa suvim grlom, drugog sa nadutim stomakom… Da, bilo je zabavno, ali svesna sam da treba malo da se smirim i izvučem prostirku za jogu, pre nego što me savlada prehlada ili grip.

Na svu sreću, postoje neke poze koje pročišćavaju i obnavljaju naša tela i umove, nakon koje čašice rakije ili parčeta torte više. Hajde da bacimo pogled na pet detoksifikujućih i obnavljajućih poza koje će vam pomoći da se vratite u kolosek tokom ove praznične sezone.

Poza jednostavnog obrta (Parivrtta Sukhasana)

Priroda svih obrta (tvistova) je detoksifikujuća. One nam zavrću organe bolje od bilo koje druge poze. Kao kada cedite sunđer, da biste izbacili višak vode, obrti ,,cede“ višak toksina iz tela, da se ne bi zadržale one materije zbog kojih se osećate loše. Potpuno je prirodno da želite da usporite tokom praznične sezone. Ovakve obnavljajuće poze su odlične za to.
Najjednostavnija za početak je poza jednostavnog obrta. Možda biste želeli da savijete ćebence, da na njemu sedite u turskom sedu, što će vaše sedalne kosti pozicionirati iznad kolena. Sa svakim dubokim udahom, izdužujte kičmu. Sa svakim dubokim izdahom, malo se dublje uvrnite. Nakon 4-5 disajnih ciklusa, promenite stranu.

Polovični sedeći obrt (Artha Matsyendrasana)

Artha Matsyendrasana je moj omiljeni obrt u sedećem položaju. Nešto u njemu mi jednostavno prija. Iz turskog seda, tj. seda sa prekrštenim nogama, prebacite levo stopalo iznad i preko desnog kolena, tako da je levo stopalo položeno na pod. Povlačite levo stopalo ka zadnjici, prilikom uvrtanja na desno koje potiče iz centra ( ,,kora“). Prebacite levi lakat preko desnog kolena, da bi vam vučna sila pomogla da se dublje uvrnete. Kao i u prethodnoj pozi, izdužujte kičmu sa svakim dubokim udahom, a dublje se uvrćite izdahom. Nakon zadržavanja poze tokom nekoliko disajnih ciklusa, promenite stranu. Dok se uvrćite, zamišljajte kako nečistoće i otrovi napuštaju vaše telo. ( Malo kreativne vizualizacije uvek pomaže!)

Nakon što ste obrtima ,,profiltrirali“ sve organe, hajde da se prizemimo i prepustimo, u nekim primamljivo pročišćavajućim obnavljajućim pozama!

Noge prislonjene uz zid (Viparita Karani)

Ovo je jedna vrlo sočna poza, koja pročišćava i telo i um, te ih i obnavlja. Privucite telo ka zidu, a potom prislonite noge uza zid, tako da formiraju prav ugao sa torzoom, koji je udobno opružen na zemlji. Da biste se dublje opustili, stavite jastučić na oči. Dozvolite dahu da se prirodno uspori, dok se predajete pozi, dozvoljavajući gravitaciji da preuzme. Ova poza obnavlja nadbubrežne žlezde, poboljšava zdravlje debelog creva i popravlja cirkulaciju tečnosti kroz telo.
Sad je vreme da pređemo na pređemo na savijanja u sedećem položaju. Poze koje slede nežno će izmasirati vaše organe, ujedno stimulišući i jetru i bubrege – pružajući vašem varenju preko potreban podstrek. Da biste dodatno pasivizovali prirodu ovih poza, slobodno u miks ubacite i bolster!

Polovično savijanje napred u sedećem položaju (Ardha Paschimottanasana)

Možda poznajete ovu pozu po svom nazivu na sanskritu – ardha paschimottanasana. Odlična je poza za detoks, zato što isteže i uzlazno i silazno debelo crevo. Sedeći sa spojenim nogama ispruženim pravo ispred sebe, jednostavno savijte desno koleno i oslonite desno stopalo na unutrašnju stranu leve butine. Poravnajte liniju kičme dok udišete, a izdisanjem se savijte preko leve noge. Dok dišete u položaju, osetićete blago uvrtanje iz centra. Upravo ovde se odvija detoksfikacija. Nakon zadržavanja poze tokom nekoliko ciklusa daha, promenite stranu.

Savijanje napred sedeći raširenih nogu (Upavistha Konasana)

Upavistha konasana savršen je položaj kojim ćete zaokružiti čitavu detoksifikujuću sekvencu, pre nego što pređete u šavasanu. Izdižite se torzoom, prizemljujte sedalnim kostima, a onda se savijte napred. Možete iskoristiti bolster da se torzoom oslonite na njega, da biste se u potpunosti prepustili. Ako, pak, ne koristite bolster, oslonite se na podlaktice i dišite duboko u položaju. Završite vežbanje petominutnom šavasanom.

Praznična sezona može biti zabavna i umereno ,,grešna“, kada inkorporirate ove poze u vašu nedeljnu joga rutinu. Kao i uvek – sve je stvar ravnoteže! Zabavite se, a onda se brzo vratite u kolosek!

Ksenija Janjić za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •