Napravite svaki obrok zdrav sa ovim medicinskim začinima

Dodati malo Ajuvedskih začina Vašoj ishrani je lak način da napravite obroke zdravijima. Začini imaju blage medicinske kvalitete koji pojačavaju agni (probavnu vatru), uništavaju toksine, i pomažu pri bolovima i inflamaciji. Takođe mogu da Vam pomognu u Vašoj joga misiji kako biste ostali u zdravoj formi.

Dok svi začini imaju medicinske koristi, pet dole navedenih su odlični za početak. Možete izabrati ili cele ili u prahu, obe vrste bi trebalo da se drže u hermetički zatvorenim posudama. Začini izgube jačinu vremenom, celi začini ostanu sveži do godinu dana, dok bi začini u prahu trebalo da se iskoriste u roku od tri meseca.

 

Đumbir

Đumbir je panacea po prirodi. Pomaže mučnini u toku vožnje, inflamaciji zglobova i posle trudnoće i porođaja. Đumbir ima moć da povisi agni kroz celo telo što pomaže pri varenju i formaciji telesnog tkiva. Otklanja toksine koji se gomilaju u sistemu za varenje. U principu, svež đumbir je mnogo bolji nego suvi. Suvi se brže zagreva što je za neke ljude nepodnošljivo, pogotovo u određenim vremensim sezonama.

Izrendajte ili sitno iseckajte kafenu kašičicu svežeg đumbira. Dodajte svežem varenom povrću, ili restujte sa lukom, belim lukom i pasuljem.

 

Kim

Kim takođe odstranjuje toksine. Odstranjuje sekret gastrointestinalnog trakta, i pomaže pri zadržavanju hranljivih materija. Kod žena pomaže mensturalnom ciklusu.

Semenke kima bi trebalo da se restuju u kokosovom ulju ili topljenom maslu pre nego što se dodaju supama, gulašu ili jelima sa povrćem. Kim u prahu se dodaje pri samom kraju kuvanja kako jačina ne bi izgorela.

 

Kurkuma

U USA ljudi lude za kurkumom a za to imaju i velike razloge. Ojačava imunitet, održava kosti, poboljšava varenje i odstranja toksine iz masnog tkiva.

Postala je toliko popularan da se prodaje i u kapsulama. Sa Ajuvedske tačke gledišta, ovakav način procesovanja uznemirava inteligenciju biljke. Koristite svež ili u prahu. Dovoljna je jedna četvrtina kafene kašičice, dodajte kuvanom povrću, supama ili gulašu.

 

Komorač

Da li ste primetitili da u Indijskim restoranima činija sa komoračom uvek stoji pored kase ili u blizini vrata? Komorač je jedan od najboljih začina za regulisanje varenja i metabolizma, tako da se semenke služe posle konzumiranja teške hrane.

Semenke komorača bi trebalo da se restuju u kokosovom ulju ili topljenom maslu pre nego što se dodaju supama, gulašu ili jelima sa povrćem. Isto tako možete da pojedete pola kafene kašičice semenki posle ručka ili večere kako biste sprečili gasove i nadutost stomaka.

 

Kardamom

Pomaže kod dizanja prane (energije) u hrani prema umu. Dobar je za srce i pomaže zadržavanju hranljivih materija u telu.

Mleko je satvik hrana i tradicionalno se koristi u jogi. Ajuveda uvek savetuje da se mleko pije sa malo kardamoma kako bi se olakšalo varenje. Daje slatki, aromatični ukus, koji je takođe dobar u zdravim dezertima. Osvežava dah kada se žvaće posle jela, nešto kao Ajuvedska žvaka.

 

Irina Morison za JP

Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •