Godine nam donosi mnoge darove – zrelost, plemenitost, mudrost, i perspektivu, navedimo samo neke. Godine nam takođe mogu doneti i mnoge izazove.

Fizički, postaje teže da se ne dobija na prekomernoj težini. Prema informaciji iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti preko jedne trećine starijih od 65 je gojazno. Rizik od oboljenja sa fatalnim posledicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, i neki oblici kancera, takođe se povećeva s godinama. Problemi sa zglobovima, osteoartritis, kao i ostale vrste bolova, sve će se češće javljati kako starite.

Psihički i emocionalno, starije osobe oboljevaju češće od depresije, anksioznosti, i ostalih mentalnih zdravstvenih poremećaja. Pamćenje može da slabi, ravnoteža može biti poremećena, i uz sve to osećaj sopstvene vrednosti se može dovesti u pitanje.
Da ne spominjemo da se broj osoba s Alchajmerovom bolešću – koji može da ugrozi sposobnost održavanja veza i funkcionisanja u spoljnom svetu – udvostručava na svakih pet godina nakon napunjene 65.

Zbog ovih statistika i još čega, pominjanje starenja kao teme često budi strah kako se rođendani gomilaju a vi postajete zreli za penziju. Dobra vest je da postoji puno toga što možete učiniti da poboljšate svoje ukupno zdravlje i boljitak u starijem dobu.
Zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u prevenciji bolesti, povreda, i da održavate vaše fizičko telo u kondiciji, dok meditacije i vežbe za mozak mogu da održavaju vaš um bistrim.

Joga, posebno restorativna joga, takođe mogu da ponude širok spektar prednosti po zdravlje – da naprave fizička i psihološka čuda. Starije osobe, koje često pate zbog bolova, problema sa zglobovima, poremećajem u ravnoteži, osteoartritisa, i ostalih fizičkih oboljenja koja ograničavaju kretanje, mogu da osete poboljšanja od uključivanja joge u svoju svakodnevnu rutinu.

Opisaćemo šest od mnogobrojnih koristi od redovne joge za starije doba.

Joga poboljšava ravnotežu i stabilnost

Veliki broj joga položaja fokusira se na ravnotežu i stabilnost, a oba su od izuzetne važnosti kako starimo. Jačanje vaših mišića i poboljšanje vaše ravnoteže umanuje mogućnost od pada, što je najčešća zajednička briga kod starijih.
Ne samo da ih na prvom mestu sprečava, već ovo povećanje snage i stabilnosti takođe pomaže starijima da se brže povrate i oporave, ukoliko i dođe do pada.

Joga poboljšava fleksibilnost i zdravlje zglobova

Ukoliko tragate za blagim vežbama koja povećavaju fleksibilnost, joga je odlična opcija. Vežbe fleksibilnosti poput joge su odlične ukoliko su vaši zglobovi bolni ili ukočeni. U studiji koja je proučavala efikasnost joge kao vežbe da se kontroliše osteoartritis kod starijih žena, naučnici su otkrili da ima terapijske koristi.
Ne samo da ovi neinvazivni pokreti opuštaju vaše mišiće, već takođe toniraju i vaše potporne mišiće i pomažu u prevenciji povreda.

Joga poboljšava disanje

S godinama dolaze i respiratorna ograničenja i umanjena tolerancija na fizički napor. Sve što redukuje kiseonik u respiratornom sistemu može da ima negativne posledice po um i telo. Nedavne studije su pokazale da 12-nedeljni program joge značajno poboljšava respiratornu funkciju kod starijih žena.
Disanje je temelj života. Ljudska bića mogu da izdrže nedeljama bez hrane, ali ne možete duže od par minuta bez disanja, tako da je dobra ideja da održavate vaš respiratovni sistem u tip-top stanju u bilo kom životnom dobu.

Joga smanjuje visok krvni pritisak

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, može da dovede do kardiovaskularnih bolesti i drugi je vodeći uzrok bolesti bubrega. Nedavne studije su otkrile da joga umanjuje oksidativni stres kod starijih osoba. Oksidativni stres je jedan od osnovnih uzroka visokog krvnog pritiska i, posebno kod starijih, predstavlja snažan faktor rizika za srčani udar.

Joga smanjuje anksioznost

Joga časovi su umirujući i restorativni, relaksiraju vaše telo i um – posebno oni časovi namenjeni starijima. Kad se redovno praktikuje, joga može da umanji beži-ili-se-bori odgovor vašeg simpatičkog nervnog sistema, koji može da uzrokuje zapaljenja svih vrsta i da napravi pustoš u vašem umu i telu. Joga praksa uključuje fokus na disanje i sporo kretanje, što može da pokrene vaš parasimpatički nervni sistem, i smanji nusprodukte stresa i osećaja anksioznosti.

Joga ohrabruje svesnost sadašnjeg trenutka

Pošto je toliko elemenata joge fokusirano na disanje i slušanje sopstvenog tela, dodatna prednost je proširena svest o Sebi kroz ovu praksu.
Dok praktikujete jogu i postajete svesni sadašnjeg trenutka ne samo svog tela, već i vaših misli i emocija, postajete više povezani i potpuno svesni svog okruženja, zajednice, kao i sveta oko vas.

„Ne prestajemo se igrati jer smo ostarili. Mi smo ostarili jer smo prestali da se igramo.“ – Džordž Bernard Šo

Autor teksta: Melissa Eisler

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: chopra.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •