Parivrtta = Zarotirati
Trikona = Trougao
Asana = Poza

Koristi

Povećava cirkulaciju u donjem delu kičme, abdomenu i karlici, pobošljava balans i jača stabilnost.

Instrukcije

1. Stanite u pozu planine (Tadasana) na sredini joga prostirke i duboko se ukorenite. Udahnite duboko i odvojite široko stopala, tako da budu paralelna sa prostirkom. Ruke postavite u ravni sa ramenima. Raširite ruke od centra grudi, istežući se kroz kažiprste sa dlanovima na dole. Ovo je Utthita Hasta Padasana (izudžena poza sa nogama i rukama).

2. Okrenite levo stopalo na unutra pod uglom od 60 stepeni i okrenite desno stopalo na 90 stepeni. Uradite unutrašnju rotaciju leve noge dok se torzo i levi kuk ne izjednače sa desnom stranom. Probajte da ne remetite položaj i stabilizujte položaj kroz oslanjanje na palac na desnom stopalu, unutrašnju petu i levi spoljašnji deo pete. Fiksirajte mišiće i okrenite ka spolja kukove. Držite noge ispravljene i kolena izdignuta.

3. Održavajte stabilnost na nogama i sa izdahom, okrenite karlicu, abdomen, grudni koš i glavu na desnu stranu tako da leva ruka bude smeštena preko desne noge. Stavite levu šaku na pod (sa spoljne strane desnog stopala).

4. Izdužite se preko ruku i zamislite da su vam rebra kao reka: desni deo rebara se okreće za desnom rukom. Levi deo rebara se okreće unazad i prati levo rame. Izdužite torzo sa obe strane i pomerite glavu unapred. Obe strane torza neka budu parelalne i u liniji sa desnom nogom.

5. Sa izdahom, otvorite grudni koš i pritisnite levu ruku sa spoljne strane lista noge. Sa izdahom, levo rame pogurajte i pomerite levu stranu rebara dublje dok produbljujete torzo ka desnoj strani.

6. Ostanite u pozi 10-20 sekundi i dišite normalno. Udahnite i oslonite se kroz levu petu, podignite levu ruku i zarotirajte se u početni položaj. Ponovite sve na drugoj strani.

Najčešće greške

Ne dozvolite da vam glava zaostaje u odnosu na prednju nogu, možete izgubiti balans u rotaciji, što može dovesti do pritiska u donjem delu leđa i teško ćete održavati balans.

Ne okrećite prednji kuk ka spolja, zato što to može dovesti do pomeranje butne kosti iz ležišta i do moguće nestabilnosti u kukovima ili do naprezanja u preponama.

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •