Larissa Hall Carlson, ko-lider novog „Ajurveda 101“ kursa koji promoviše Yoga Journal, nudi 7 ajurvedskih saveta koji vam mogu pomoći da izgubite na težini i da resetujete svoje telo nakon praznika.

Lako je dobiti na težini tokom sezone praznika jer smo stalno u iskušenju zbog omiljenih porodičnih specijaliteta kao i grickalica na kancelarijskim proslavama. „Ljudima je teško da kažu ’ne’ kad se radi o prazničnim đakonijama, a to često vodi do zadržavanja vode i dobijanju na težini,“ kaže Larissa Hall Carlson, ko-lider novog „Ajurveda 101“ kursa koji promoviše Yoga Journal. Srećom, ajurveda ima rešenje. „S gledišta ajurvede, dobitak na težini odnosi se na kapha došu (kapha dosha) i dešava se zbog preteranog unosa slatke, slane, i kisele hrane,“ objašnjava Carlson. „Ajurvedski pristup vraćanju na zdravu težinu nakon praznika, najvećim se delom odnosi na laganu redukciju viška kaphe putem jednostavnih promena u režimu ishrane i vežbi, dok se u isto vreme kontroliše vata doša preko umirujućeg, uzemljujućeg, i s-umanjenim-stresom načina života (jer vata vlada zimom).“

Sledi 7 najboljih saveta koje daje Carlson, a koji će vam pomoći da skinete višak kilograma i resetujete svoje telo nakon praznika.

1. Uspostavite rutinu (i izbegavajte grickalice)

Tokom praznika, lako se pretera s grickalicama u bilo kom trenutku. Ali da biste stabilizovali varenje, važno je imati tri obroka za stolom koje jedete opušteni, i da izbegavate grickalice. Ako zaista žudite za grickalicama ili za nečim slatkim, uživajte u voću, kao što su one ukusne praznične klementine koje stoje na sve strane u ovo doba godine, ili sezonske kruške, japanske jabuke (persimone), urme, ili smokve.

2. Neka ručak bude obilan, a večera manja

Jedite obilan, zasitan ručak a manju večeru, i neka vam ta večera bude ranije, u vreme zalaska sunca. Dajte sebi barem dva sata između večere i odlaska na spavanje da varite obrok – ovim se omogućava uspešna prva faza varenja pre nego zaspite, kada je pravo vreme za detoks i čišćenje. Ukoliko odete u krevet punog stomaka, nećete tako dobro variti, te ćete se najverovatnije buditi osećajući se tromo i naduveno (znaci uvećane kapha doše). Ručak može da uključuje jaču hranu, kao što je đuveč ili neka čorba. Za večeru je najbolje jesti laganije obroke, kao što je miso supa, povrće kuvano na pari, ili jednostavna supa od povrća.

3. Ustanite i krenite u jutro

Podstaknite vaš metabolizam tako što će vam srce pumpati već u ranim jutarnjim časovima, bilo da se radi o vinjasa času gde ćete se oznojiti, džogingu, ili sobnom biciklu. Da biste smanjili višak vode i težine (višak kaphe), najbolje je da se vežba u kapha vreme u rano jutro (06:00h – 10:00h), a to će vam pomoći da se osećate lakše a i bistrije tokom čitavog dana.

4. Dodajte tvistove za detoksifikovanje tokom joge

Dok praktikujete jogu, fokusirajte se na tvist položaje (položaje uvijanja) da izbacite zagušenja iz struka i grudi, počistite nered i mlitavost, i podstaknete vatru za varenje.

5. Otpustite stres u kasno popodne

Često izgubimo pravi trenutak za zdrav obrok u kasno popodne (14:00h-18:00h), a to je tokom dana vata vreme. Umanjite stres i osvežite se tako što ćete odraditi blagi, restorativni čas joge ili jin čas, ili ćete sami uraditi Savasana položaj ili joga nidra. Ukoliko ste i dalje na poslu, odvojte za sebe 10 minuta umirujuće meditacije ili uradite pranajamu Nadi Shodhana. Sve navedene joga tehnike za uzemljenje pomoćiće vam da održavate vata došu u ravnoteži i sprečiće žudnju za uzimanjem ’hrane za utehu’.

6. Dobro se naspavajte

Dobar san noću je osnova za zdravo telo i zdrav um. Odlazak u krevet pre 22:00h ili 23:00h, i buđenje s izlaskom sunca omogućavaju prirodne procese čišćenja tela da se odvijaju u pitta vreme tokom noći (22:00h – 02:00h), i pomažu da se probudite osveženi i spremni za jutarnje vežbe ili praksu. Takođe sprečava žudnju za tom dodatnom šoljicom kafe ili slatkišima da pregurate dan.

7. Pijuckajte toplu vodu

Započnite dan šoljom tople vode s limunom da se rehidrirate i da pomognete ispiranje toksina koji su se nakupili u crevima i bešici tokom noći. Nosite termos s toplom vodom i pijuckajte iz njega tokom dana da nastavite da izbacujete toksine. Ljudi često nešto grickaju – umesto da piju – kad su žedni, a često i dodatno dehidriramo tokom zime; rehidratacija će pomoći da se vaša vata doša uravnoteži i podržaće zdrav izbor hrane.

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •