Kako se leto bliži kraju, najčešće pitanje mojih pacijenata glasi: „Kako da izbegnem onaj višak kilograma koji nakupim svake jeseni i zime?“ Čini se da su naši preci imali drugačiju perspektivu…

Svake jeseni, oni bi uveliko povećali unos voća, žitarica, orašastih plodova, i semenki. Ovaj unos prekomernih kalorija obezbeđivao je zimski zaštitni pojas i skladištenje energije – jer ih je zimska glad čekala bukvalno iza ćoška. Detaljno razumevanje ovog procesa u današnje vreme važno je iz nekoliko razloga. Naravno, kada uopšteno govorimo o današnjoj američkoj populaciji:

1. Ne treba nam ista količina zaštitnog pojasa kao što je trebala našim precima.
2. Mi se ne pripremamo za zimsku glad.
3. Već konzumiramo više kalorija nego što nam je potrebno tokom cele godine.
4. Već imamo za sobom godine unosa prekomernih kalorija koje čuvamo u vidu masti.

Pa, kako da se prilagodimo? Lakše je nego što mislite, zahvaljujući ovih 7 jednostavnih caka:

1. Jedite u određeno vreme

Nemojte jesti više od tri puta dnevno, i bez grickalica. Kad se hrani na svaka dva do tri sata, telo se ne podstiče da sagoreva svoje uskladištene masti za energiju. Zašto bi se telo trudilo da poseže za tim masnim naslagama zarad energije, kada je hranjeno na kašiku tokom celog dana? Kada jedete tri obroka dnevno i imate određen period između obroka, telo je primorano da sagoreva te uskladištene masti. Kada se telesne masti uspostave kao vaš aktivni dovod goriva, osetićete bolju energiju, stabilnije raspoloženje, bolju mentalnu jasnoću, bolji san, umanjenu želju za hranom, i prirodno i stalno kontrolisanje telesne težine.

Ključ je da shvatite da se svaki obrok računa, a da pokušate da ručak učinite glavnim obrokom. Pratite ovih nekoliko pravila:

1. Bez grickalica između obroka.
2. Pijte samo vodu između večere i doručka sledećeg dana. Za najbolje rezultate ciljajte na 13 sati između ova dva obroka svake noći.
3. Neka vam večere budu manje i jedite ranije. (pre 18:00h)
4. Neka vam ručak bude glavni obrok i budite opušteni dok jedete – nemojte jesti u pokretu ili u žurbi.
5. Kako budete napredovali u sagorevanju masti, možete da pokušate da preskočite večeru kako biste produžili noćni gubitak težine.

2. Ajurvedsko voće za balansiranje težine

Trifala (Triphala) je drevna ajurvedska biljna formula koja sadrži sledeća tri voća: amalaki, bibhitaki i haritaki.
Sve tri vrste voća beru se u jesen i dokazano pomažu kod zdravog gubitka prekomerne težine. Trifala se koristi hiljadama godina da oriba creva i potpomogne bolju eliminaciju, zdravo varenje, i gubitak prekomerne težine. Godinama unazad, imao sam pacijentkinju koja je došla na ponovni pregled deset godina nakon našeg inicijalnog viđenja. Rekla mi je kako je izgubila oko 23 kg jer me je poslušala da popije po dve kapsule Trifala nakon svakog obroka.

3. Jesenje korenje koje čisti

Svake jeseni, uz mnoštvo ukusne sezonske hrane koja je bogata kalorijama, sazreva i hrana dobra za detoks i gubitak težine.
Koreni čistači organizma, kao što su maslačak, čičak, turmerik, đumbir, i berberin biljke – kao što su Oregosko grožđe, zlatni pečat, i žutika – beru se i u proleće i u jesen, i to nam govori da jesen može da bude pravo vreme za detoks, obnovu digestivnog trakta, i gubitak težine – samo ako jedemo pravu sezonsku hranu. Gorko i oporo korenje koje se bere na jesen dobro se čuva, i od njega se prave odlični tonici za jetru i zimski čajevi. Korenje kao što su đumbir i turmerik vas lepo ugreju, a savršeni su za gubitak težine na zdrav način zimi. Potražite korenje koje ima sladak ukus poput sladića ili opor, ljutkast ukus kao đumbir. Gorkom korenju koje pomalo hladi, kao što je maslačak, dodajte đumbir i crni biber da ih zagreje da bi imali efekat gubitka zimskih kilograma.

Pijte čaj od korena ili jedite listove maslačka tokom jeseni, i pijte gorke, opore čajeve of korenja tokom cele zime. Koja kapljica meda može da ublaži gorak ukus i, prema ajurvedi, pomogne u gubitku težine na zdrav način. Neka vam obroci budu veći ali čistiji. Na primer, u jesen, kuvajte jela od kelja ili lišća maslačka, ili uživajte u salati od voća za doručak (dok još imate sveže sezonsko voće). Da, samo voće vam može pomoći da smršate, jer većina voća sadrži u sebi šta je potrebno za kontrolisanje telesne težine. Problem obično nastaje kad jedete voće uz skrobne ugljene hidrate ili masti. Kada jedete sve ovo zajedno možete da prekoračite dnevne potrebe tela za kalorijama, što rezultira stvaranjem masnih naslaga i dobijanjem na prekomernoj težini.

4. Jednostavan kućni detoks

Ove jeseni probajte naš četvorodnevni „kratak kućni čistač“ kako biste pokrenuli sagorevanje masti, izgubili kilograme, i izbegli „krivine“. Ovaj detoks je zaista jednostavan i u stvari je kraća verzija našeg dvonedeljnog programa koji je poznat kao „Kolorado čistač“ (Colorado Cleanse).

1. Svakog jutra, u trajanju od četiri dana, uzimajte doze koje se povećavaju istopljenog gija koji je pomešan sa malom količinom (1/4 šolje) toplog mleka.
2. Jedite hranu bez-masti ova četiri dana. Da biste postigli najbolje rezultate, jedite tradicionalni indijski pirinač i jelo koje se zove kičari (kitchari) umesto obroka.
3. Veče četvrtog dana, popijte šolju “ Smooth Move“ čaja, čaja od sene, ili neki drugi blaži laksativ za ispiranje vašeg digestivnog sistema.

5. Ponovo se povežite sa vašim prirodnim dnevno/noćnim ciklusima

Kako dani postaju kraći a noći duže, naša tela su dizajnirana da proizvode više melatonina i da spavaju duže.
Melatonin, koji je proizvod pinealne žlezde tokom noćnog ciklusa, ne samo da nam pomaže kod spavanja već i kod zdravog gubitka težine. Na našu nesreću, studije pokazuju da su savremeni ljudi otuđeni od dnevno/noćnih ciklusa više nego ikad do sad. Hronodisrupcija, koja se javlja zbog preterane izloženosti veštačkom svetlu noću, kao i zbog drugih faktora, blokira adekvatnu proizvodnju melatonina od koga zavisi naš zdrav ciklus spavanja. Takođe imamo tendenciju da proizvodimo manje melatonina s godinama.

Studije na Univerzitetu u Koloradu u Boulderu otkrile su da smanjivanje izloženosti veštačkoj svetlosti noću može ponovo uspostaviti normalne nivoe proizvodnje melatonina i resetovati prirodni cirkadijalni sat i to za samo jedan vikend!
Možda je jedan od najboljih načina za smanjenje zimske težine da izbegnete kasne noći ispred pametnog telefona, računara i televizora ove jeseni i zime. Što ste duže budni nakon što sunce zađe, to je telo više ubeđeno da ste u beskrajnom letu. „Beskrajni letnji efekat“ pokreće genetski sat da se počne da se jede više zarad pripreme za očekivanu zimsku glad koja će se doći.

6. Vežbajte napolju i budite što više na suncu

Jedan od načina da pomognete telu da izgubi na težini i povrati u ravnotežu svoj prirodni je da dobije više dnevnog svetla. Prva jutarnja sunčeva svetlost trenutno blokira bilo kakvu dalju proizvodnju melatonina tokom dana, praveći prostor za više energije iz sagorevanja kalorija. Što manje melatonina lučite tokom dana, više ćete ga proizvesti noću. Noćni melatonin vam pomaže da izgubite težinu, dok vam proizvodnja dnevnog melatonina pomaže da je dobijete.

Ranije pomenuta studija takođe je otkrila da zdravi stanovnici Bouldera proizvode dnevni melatonin i da imaju energetske udare u toku dana. Sa kraćim danima, postaje teško da se pronađe vreme za vežbanje, što može da doprinese povećanim jesenjim / zimskim težinama. Ispostavilo se da su kratke serije vežbi jednako delotvorne kao i duže serije. Preporučujem da probate ovaj moj 12-minutni trening:

1. Zagrevanje 2 minuta šetnjom ili sporim trkom, uz duboko disanje kroz nos.
2. Uradite u četiri serije 30-sekundne do 1-minutne brzo- trzane mišićne aktivacije, uz duboko disanje kroz nos. To bi mogli biti „jumping jacks“ skokovi, skokovi na stepenik, boksing sa senkom, ili sprint napolju. Svaku seriju prati jedan minut odmora, uz duboko disanje kroz nos.
3. Ohladite na dve minute šetnjom ili sporim trkom, i dalje uz duboko disanje kroz nos.
4. Ponavljajte ovo svakog dana, kad god je to moguće napolju, tokom jeseni i zime.

7. Vitamin D i gubitak telesne težine

Dokazano je da optimalni nivo vitamina D podržava zdrav gubitak telesne težine. Naši preci dobijali su u jesen i zimu vitamin D od mesa, ribe, riblje jetre i jaja. Mnoge namirnice su „obogaćene“ vitaminom D, ali vitaminom D2 umesto D3. Vitamin D2 se zove ergokalciferol i sintetički je oblik vitamina D. Nije efikasan kao prirodni vitamin D3. Danas, postizanje adekvatnih doza vitamina D može zahtevati dodatake u ishrani. Stručnjaci na Veću za vitamin D predlažu da se godišnje proveravaju nivoi vitamina D3 i održavaju nivoi koji su veći od sada priznatih FDA standarda. Za optimalno zdravlje, oni predlažu održavanje nivoa između 50-80 ng / mL. Predlažem da koristite lakši za varenje vitamin D koji je dobijen od lanolina ovaca, umesto teškog za varenje vitamina D3 iz ribljeg ulja.

Autor: Dr. John Douillard

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: elephantjournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •