glutenske žitarice

Namirnice bez glutena:

Amarant, štir

(Amaranthus retroflexus) je žitarica sitnog zrna, veoma hranjiva, supernamirnica Azteka. Američka akademija nauka pre 25 godina uvrstila je među dvadeset namirnica koje svakako treba uvesti u prehranu. Izvrsna je za pripremu kaša i variva jer zgušnjava jelo. Za razliku od većine drugih žitarica, sadržava lizin, zbog čega se smatra odličnim izvorom belančevina. Amarant isto kao heljda i kinoa je autohtona žitarica. Po poreklu ne spada u žitarice, ali ima skoro sva svojstva, kao i žitarice. Spada u najstarije žitarice u svetu, koristili su je i drevni Asteci. Zrna imaju veliku nutritivnu vrednost, nisko su kalorična i izuzetno zdrava. 100 g zrna ima 386 kcal. Semenke sadrže visoko vredne proteine 12-18% (nadmašuje sve ostale žitarice po količini i kvalitetu). Sadrži esencijalne aminokiseline lizin, metionin i cistein. Lizin podstiče vezivno tkivo da bude jako. Sadrži 5-9% masti, od kojih 77% čine nezasićene masne kiseline (među kojima dominira linolna kiselina). Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom u obliku skroba i malo šećera. Od minerala sadrži: sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum (koji često nedostaju u ishrani žena), zatim kalijuma, cinka, fosfora, bakra i selena (za zaštitu imuniteta) i male količine natrijuma. Porcija obarenog zrna štira od 60 g sadrži 80% preporučene dnevne doze kalcijuma. Od vitamina sadrži: A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E, kao i sluzaste materije. Zrno je značajan izvor prehrambenih vlakana (gotovo tri puta više nego u pšenici) i fitosterola (biljni spojevi koji smanjuju nivo holesterola u krvi). Pahuljice od amaranta izvrsnog su blagog ukusa te se odlično kombiniraju s drugim pahuljicama za doručak. Brašno se ređe upotrebljava. Dosta je suvo pa se dodaje u malim količinama.Lekovita svojstva: semenke ojačavaju nervni sistem, mozak i metabolizam. E vitamin ima antikancerogeno delovanje, sprečava oksidaciju holesterola i pomaže kod infekcija, daje snagu.

Kukuruz

Za kukuruz (Zea mays) se kaže da je „zlatno zrno”, lako svarljiv i hranljiv sa biološki vrednim sastojcima. Odličan je izvor gradivnih materija. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama. 100 g ima 380 kalorija, a kukuruzno brašno 368 kalorija. Dobar je izvor skroba, biljnih proteina, složenih šećera i folata. Sadrži: 12,7% vode, 10% proteina, 73% ugljenih hidrata, 4,3% masti, 1,3% mineralnih materija i 2,3% celuloze.Lekovita svojstva: pospešuje apetit, lučenje žuči, snižava šećer u krvi, sprečava formiranje kamena u bešici, otklanja smetnje u mokrenju, smanjuje rizik od raka dojke i prostate, koristi kod srčanih oboljenja. Ulje od kukuruznih klica snižava nivo holesterola u krvi. Tokom termičke obrade (kuvanja) aktiviraju se antioksidativni molekuli i na taj način štite organizam od raka. Dok se kukuruz kuva (ili peče) oslobađa se ferulička kiselina kojoj se pripisuju antikancerogene osobine. Ovo antioksidativno delovanje raste proporcionalno vremenu obrade.

Proso

Proso (Panicum milliaceum) je od kamenog doba sastavni deo ljudske ishrane. Pre kukuruza proja (prosa) je mešena isključivo od zrna prosa. Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena žućkastobela žitarica. Zrno prosa je ovijeno plevom (ljuskom), koju treba oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze). Hranljiva je i lekovita, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima vazdušastu konzistenciju i lake je probavljivosti. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva je nezamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crevne flore.Proso je žitarica bogata mineralima, vitaminom B i vlaknima. Izvrsna je u kašama, kroketima, supama i kombinacijama s povrćem, a dodaje se i u deserte. Brašno je suvo i stoga ga uvek treba kombinovati s još nekom vrstom brašna ili skrobom koji ima svojstvo spajanja.Lekovita svojstva:blagotvorno deluje na organizam (pre svega na želudac, slezinu i guštreraču, pospešuje varenje, obnavlja ćelije i crevnu floru, jača srce, podstiče mokrenje i znojenje, koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, smanjuje zapaljenja i otoke, štiti od umora, kijavice, bronhitisa, karijesa… Pomaže sprečavanju pobačaja. Ulepšava telo, utiče na lep ten, pročišćava kožu, jača kosu i nokte, blagotvorna je i za dijabetičare.

RagiRagi

Ragi Ragi je vrsta bezglutenske žitarice oblika vrste prosa koji se koristi u ishrani: celo zrno i samleveno u brašno. Priprema se na sličan način kao i proso.

Pirinač

Pirinač, oriz (Oryza sativa) – osnovna je bezglutenska hrana više od polovine čovečanstva. Izuzetno je zdrav, veoma hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ima visoki nivo iskorišćenosti (oko 95%). Važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B (integralni pirinač).Smeđi pirinač je veoma bogat vitaminima B kompleksa i jedina je žitarica koja sadržava vitamin E. Pirinčano brašno daje hrskavost, svetlu boju i dobar ukus biskvitima, keksu i testu za pite. Takodje je mleko od smeđeg pirinča je izuzetno zdravo i ukusno.Lekovita svojstva: ne utiče na povećanje nivoa šećera i holesterola u krvi (već ih stabilizuje), potpomaže funkciju mišića, nerava i pluća, zasićuje i omogućava da se ostane duže u dobroj formi. Deluje umirujuće na mozak, centralni nervni sistem, ublažava depresiju i pomaže kod lečenja bolesti pluća. Mogu ga koristiti bolesnici koji boluju od dijabetesa i gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i oni sa viškom ili manjkom želudačne kiseline. Ublažava poremećaje u organima za varenje, štiti od formiranja kamena u bubregu.

Heljda

Najbogatija je ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljem. Sadrži proteine nalik na gluten (11,5–12%), zasićene masne kiseline, biljno ulje (do 2,5%), ugljene hidrate (do 85% skroba). Sadrži minerale: kalijuma (218 mg), fosfora (254 mg), kalcijuma (21 mg), magnezijuma (85 mg), gvožđa (3,2 mg), natrijuma, selena i fluora. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom i dr. Sadržaj vitamina je sličan ostalim žitaricama. Ima skoro sve vitamine grupe B (naročito niacina), a posebno vitamin E (3,7 mg) i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. Sadrži i esencijalnu aminokiselinu lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi kao i rutin supstancu vitamina P. Sastojak heljde je i agrimin koji smanjuje rizik sterilnosti. Heljda je lako probavljiva i mogu je koristiti lica sa poremećenom probavom. U ishrani se koristi oljušteno zrno i brašno. Od brašna se priprema hleb, kačamak i druga jela. Lekovita svojstva: jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, zagreva, isušuje, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, izgrađuje krv, povećava lučenje urina. Odlična je za pamćenje i koncentraciju (naročito za starije osobe). Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor. Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega. Preporučuje se osobama s probavnim smetnjama, rekonvalescentima i starijim osobama. Doprinosi pravilnom radu creva, pogodna je za vegetarijansku ishranu (jer sadrži znatan procenat proteina).Posebna napomena: i stabljika heljde ima farmaceutsku vrednost, jer sadrži supstancu rutin, koja se koristi kao sredstvo koje zaustavlja krvarenje i povećava otpornost kapilara.*Iako heljda nije žitarica, ona ne sadrži gluten ali sadrži protein sličan glutenu (pa je veoma važno da je alergične osobe isprobaju pre početka korišćenja). Kod nekih osoba, glutenskih enteropata, izaziva glutensku enteropatiju, sindrom loše crevne apsorpcije.

Kinoa

Kinoa je majka žitarica starih Inka. Najhranjivija žitarica. Sadrži više kalcijuma od mleka i više belančevina, nezasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata od bilo koje druge žitarice.Kinoa ustvari nije žitarica, nego semena biljka koja je srodna spanaću. Hranljivija je od svih drugih žitarica, blagog je ukusa, meke teksture i lako se kombinuje sa drugim jelima (slatko i slano). 100 g kinoe ima 360 kcalorije. Sadrži 14,65 g proteina, 42,04 g ugljenih hidrata i 14,76 g masti. Ne sadrži gluten niti holesterol. Od minerala sadrži: magnezujum, fosfor, kalijum, natrijum, cink, gvožđe, mangan, bakar, zatim vitamine A, grupu B kompleksa, C, E i mnogo dijetalnih vlakana (12,93 g).Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina (najviše lizina) i smatra se najboljim izvorom biljnih proteina. Najveći deo njenih ulja je polinezasićen, tako da obezbeđuje esencijalne masne kiseline.Lekovita svojstva: povoljan odnos masti, minerala i vitamina je preventiva za obolele od srca, krvnih sudova i dijabetes, za migrenu, regulaciju probave i deluje laksativno. Ima antioksidativno svojstvo jer sadrži mangan i bakar.

http://jogaportal.com/

Namirnice sa glutenom:

Ovas

Ovas ili zob je biljka koja pripada pripada porodici trava. Jedna je od najhranljivijih žitarica. Najveća vrednost ovasa u ljudskoj ishrani zasnovana je na njegovoj nutritivnoj vrednosti, pošto sadrži sve važne vitamine i minerale. Iz tog razloga ovas je veoma primenjiv u dijetalnoj ishrani kao i kod lečenja malokrvnosti, raznih katernih upala probavnih organa, koji smanjuje nivo holesterola u krvi. Ovas je veoma bogat nutritivnim i energetskim vrednostima. Većinom ga sačinjavaju ugljeni hidrati (66%) i belančevine (17%), a takodje sadrži mineralne soli kao što su: fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar, mangan. Ovas je takođe bogat vitaminima B kompleksa. Takodje se moze naci ovas bez glutena.

Ječam

Odličan je izvor nerastvornih vlakana, vitamina B i gvožđa. Sadrži gluten, iako u znatno manjoj meri od pšenice. Zbog svog hranjivog sastava ječam je preporučljiv svima koji imaju problem sa masnim tkivima jer pre svega utiče na smenjenje holesterola. Ječam ne spada u grupu nisko kaloričnih namirnica (355 kcal na 100g) ali ima veoma bogatu nutritivnu vrednost, jer sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa i vitamina D. Takođe ječam je odličan izvor proteina, fosfora, magnezijuma, cinka, itd. Kao što je to slučaj i kod drugih žitarica, energetska struktura ječma su u najvećoj meri ugljeni hidrati (74%).

Raž

Ova žitarica je bogata vlaknima, vitaminom E, kalcijumom, gvožđem, fosforom i kalijumom. Iako je sadržaj glutena u raži znatno manji nego u pšenici, ne preporučuje se u ishrani osoba preosetljivih na gluten. Raž je posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin E.Ova žitarica koja je po svojoj morfološkoj građi i sastavu najsličnija pšenici i obiluje kvalitetnim vitaminima i mineralima.Raž sadrži manji procenat skroba od pšenice i ima niži glikemijski indeks, pa je posebno pogodna za ishranu dijabetičara.

Pšenica (celo zrno)

Sadrži veliku količinu proteina, vlakana, B vitamina, gvožđa, magnezijuma i cinka. Zdravstvena prednost pšenice zavisi od oblika u kom se konzumira. Stručnjaci preporučuju celu pšenicu, kod koje obradom nisu uklonjeni klica i omotač, čime su zadržani vitamini, minerali i fitonutrijenti. Međunarodna studija o alergijama i astmi kod dece ističe da povećano konzumiranje celog zrna žitarica može smanjiti rizik od dečje astme za 50%.Celo zrno pšenice je dobar izvor fitoestrogena, sastojka koji utiče na nivo holesterola, elastičnost krvnih žila, metabolizam kostiju i druge metaboličke procese. Sadrži i veliku količinu glutena.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •