„Ti živiš od daha, ti si proizvod daha, tvoja realizacija je kroz dah. U trenutku kada si u kontaktu sa svojim dahom, svemir se uliva u tebe.“
– Yogi Bhajan

Udah i izdah

Obeležje dolaska na ovaj svet jeste UDAH, a obeležje odlaska – IZDAH. Dakle, dah je onaj koji nas inicira, uvodi i izvodi iz ove magične dimenzije postojanja. A sve između nazivamo ŽIVOT i on je alhemija koja nastaje usled neprekinutog strujanja daha u tebi.
Misli koje stanuju u tvojoj glavi, kao i emocije koje osećaš u svom srcu – produkt su tvoga daha. Kvalitet daha se preslikava na kvalitet tvog psiho-emotivnog stanja.
Jedna od prvih lekcija s kojom se susrećeš u yogi jeste da naučiš da primetiš i osvestiš svoj dah. Zato pokušaj da učiniš to sada – budi miran i primeti dah. I zapitaj se: „Šta se u ovom trenutku događa u tebi? Kako dišeš, plitko ili duboko? Dišeš li na nos ili na usta? Jesu li udah i izdah uravnoteženi? Podižeš li ramena pri udahu? A grudi? Koristiš li stomak? Zadržavaš li dah…?”
Tek kada uočiš sve to, moći ćeš da uvidiš kvalitete svog daha i da radiš na njima, produbiš ih i poboljšaš.

Dah je glas božanskog u tebi

Dah je kao most između svesnog i nesvesnog, što svesnije dišeš, svesnije živiš i doživljavaš svu stvarnost oko sebe, sve lepote, prirodu, odnose. Dah je nešto s čim živiš, nešto što se neprestano odvija u tebi, tvoj najveći i najdublji odnos jeste upravo taj s dahom. Zato mu podari pažnju, obrati mu se, pričaj s njim. On može da ti pruži toliko toga: smiraj, opuštanje, rasterećenje, prihvatanje, zdravlje, mir. Dah je glas božanskog u tebi, i ako stvarno dišeš svesno, tvoj um će se oplemeniti, postaće pozitivniji, biraćeš pažljivo svoje misli, manje ćeš reagovati i više biti u svom carstvu mira. Pokušaj da osetiš dah u svojoj svesti, u svom telu.

Oseti ga u umu i Duša će ti se probuditi.
Sve to takođe izgrađuje sliku tvog praničkog tela i daje ti manje ili više vitalnosti, energije, života.

Pranayame

U Kundalini yogi koristimo širok raspon pranayama, koristeći dah za delovanje i upravljanje različitim stanjima svesti, opuštanja i blagostanja. Tim različitim tehnikama možemo da postignemo mnogo toga: da umirimo um, uravnotežimo emocije, uskladimo telo, um i duh, smirimo ili ojačamo nervni sistem, pročistimo krvotok, energizujemo se, stimulišemo, povećamo vitalnost…
Sada ću ti navesti neke jednostavne tehnike koje će ti pomoći da se povežeš sa svojim dahom:

Dugo duboko disanje

Možeš da ga koristiš kao vođenu meditaciju za mnoge aspekte samoizlečenja. Izaberi svoj lični popis kvaliteta za meditiranje i svesno primanje i prihvatanje koncepta kojeg odabereš sa svakim udahom. Idi na taj suprotni kvalitet sa svakim izdahom, na primer:

UDAHNI – zdravlje, IZDAHNI – bolest
UDAHNI – snagu, IZDAHNI – slabost
UDAHNI – energiju, IZDAHNI – umor
UDAHNI – mir, IZDAHNI – napetost
UDAHNI – ljubav, IZDAHNI – tugu i strah

Možda se čini jednostavnim, ali veruj da je tako! Već imaš taj beskrajani kreativni tok večne moći unutar sebe. Ovo je jedan od načina da ga upotrebiš. Seti se da je dah život, i zato se dah može podmladiti i obnavljati iznova i iznova.

Disanje s mantrom

Jedan od najjednostavnijih, ali najmoćnijih načina meditiranja na dah je da svakim udahom mentalno ponavljaš „SAT”, a izdahom „NAM”. To je osnovna bij mantra (bij=seme sveg znanja) u Kundalini yogi i prevodimo je kao – Istina je moje ime. Istina je moj identitet. Bij mantre su zvukovi koji preslažu naše obrasce ponašanja u podsvesnom umu.
Ova mantra budi Dušu i povezuje te s tvojom sudbinom. Uradi 10 dugih, dubokih, potpunih dahova i primeti promenu.

Jednominutni dah

Smiri se i usesredi na dah i pokušaj da udišeš u trajanju od 20 sekundi, zadrži dah u trajanju 20 sekundi i neka izdah takođe traje 20 sekundi. Na početku će se možda činiti zahtevno i trebaće vremena telu da se prilagodi – budi nežan i radi polako (možeš da kreneš sa zadržavanjem od 10 sekundi, pa postepeno povećavaj do 20 sekundi). Kako će se tvoj dah usporavati, usporiće se i tvoje misli, tvoje nesvesne akcije i reakcije i naposletku, produžićeš svoj život. Kažu da je svakome dat određeni broj dahova u životu, zato znaj da je dah privilegija i koristi ga mudro i svesno, te diši dublje i sporije. To će ti doneti ekspanziju, projekciju i prosperitet.

Frekvencija disanja

Kada svesno upravljaš brzinom disanja, možeš da kontrolišeš stanje svoje svesti.
– 8 dahova u minuti: opušta, oslobađa od stresa i povećava mentalnu svest, podiže procese isceljivanja
– 4 daha u minuti: pozitivni pomaci u mentalnim funkcijama, intenzivni osećaj svesnosti, povećana vizuelna jasnoća i pojačana osetljivost tela. Hipofiza i pinealne žlezde se počinju koordinirati na poboljšanom nivou, stvarajući meditativno stanje.
– 1 dah u minuti: optimizirana saradnja između obe hemisfere mozga, umirivanje teskobe, straha i brige, osećaj svoje prisutnosti i prisutnosti Duha, razvijanje intuicije.

Za kraj s tobom delim jednu divnu mantru iz tradicije Kundalini yoge – Pavan Guru.
Pavan Pavan Pavan Pavan
Par Para Pavan Guru
Pavan Guru Wahe Guru
Wahe Guru Pavan Guru

Pavan znači dah i vazduh, on je nosilac prane (životne energije). Guru je učitelj, odnosno onaj koji te vodi iz mraka u svetlost. Dopusti dahu da te ponese i da svetlom ispuni tvoju tamu, da te isceli. Ova mantra je „bog u akciji” i pruža iskustvo te snage i života koji su u nama. Shvati da se u tvom dahu krije život. To je Božji dar, nije tvoje vlasništvo. To je milost koju si zaradio. Štedi i čuvaj to blago u sebi.

„Ako postoji išta božansko u tebi, onda je to tvoj DAH.”
– Yogi Bhajan

Autor: Jagdeesh Kaur
Izvor: atma.hr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •