Svi prepoznajemo važnost mogućnosti za svež početak; da se preporodimo u Novoj godini, situaciji ili iskustvu. Nova kalendarska godina nam daje priliku da se osvrnemo na naše živote, i da započnemo novu godinu fokusirani da stvorimo uslove koji će nam i pomoći i negovati nas.

I dok je češće mnogo lakše da se fokusiramo na naša fizička tela ili na naše prihode, ono što nam donosi istinsku radost jeste naš duhovni život, i mir koji donosi našim mentalim i emocionalnim stanjima. Možemo da iskoristimo Novu godinu da se sami čvršće obavežemo prema svojoj ličnoj praksi, ili možemo da uzmemo u obzir i naredni korak: a to je diksha. Ovo je termin na Sanskritu za inicijaciju u novi religiozni poredak ili put, što je odličan način da se krene iznova. Za razliku od novogodišnjih rezolucija, koje sami sebi postavimo i držimo ih se (ili ne), inicijacija u naš novi put je pod bagoslovom našeg učitelja. Takva milost nam daje osnovu kojoj se možemo vratiti uvek kad nam je potrebno ohrabrenje i u bilo kom trenutku tokom godine.

Trebalo mi je više od 20 godina da se odlučim da učestvujem u dikshi. To je značajna odluka, i ako ste već razmišljali o tome predlažem vam da ne čekate toliko dugo kao ja. Moje srce je odavno bilo donelo odluku, ali put je bio mnogo teži bez blagoslova i podrške učitelja. Zato delim s vama više informacija o dikhsa ceremonijama, kao i još tri načina kako da iskusite osećaj obnavljanja na manje formalne načine.

Drevna diksha ceremonija

Tokom diksha ceremonije, guru, duhovni učitelj ili pripadnik reda uvodi praktičara u određenu praksu ili religijski red. Takvi obredi prelaska predstavljaju oblik ponovnog radjanja, uništavanja starog i stvaranja svežeg početka. U nekim ceremonijama, guru nekad preuzima i karmu sa učenika.

Svrha

Diksha označava formalan ulazak u religijski obred ili red. Mnogi različiti verski redovi u Indiji izvode ovakve inicijacije, uključujući i hinduizam, budizam i džainizam. Primeri sličnih praksi u religijama na Zapadu uključuju krštenje kod hrišćana i šehadet u islamu. U indijskim religijama, demarkacija između starog života i novog života je često toliko snažna da zaslužuje i davanje novog imena, što pomaže učeniku da prepozna svoju pravu, duhovnu prirodu.

Ono što svi ovi različiti verski redovi imaju zajedničko jeste ceremonijalno označavanje novog početka. Često diksha dozvoljava učeniku da učestvuje u praksama koje se odnose na osobu nad kojom se vrši inicijacija, a ponekad se zahteva od osobe koja je upravo prošla inicijaciju da poštuje specijalna pravila kao što su uzdržavanje od laganja, krađe, ili povređivanja drugih.

Mantra diksha

U mantra dikshi, učitelj učenika koja prolazi inicijaciju bira tajnu mantru za nju/njega. Potom guru predaju tu mantru i dozvolu za njeno praktikovanje tom učeniku. Moć manter potiče iz energije koja je preneta s gurua na učenika, a koju potom učenik neguje recitujući tu mantru. Postoji dosta varijacija ove ceremonije. Neke uključuju inicijacije u grupama, dok se druge izvode individualno. Često se prinose i ponude u vidu vatre, vode, tamjana i cveća.

Guru često daje učeniku sveti dar u vidu mala brojanice za recitaciju mantre i kao fizičku manifestaciju svetog, suptilnog dara inicijacije. Ispunjena milošću gurua, o mali se treba brinuti kao o svetinji. Treba da stoji na mestu koje je namenjeno praksi i, kao i sama mantra, treba da ostane privatna.

Vaše novo ime

Učeniku se takođe može dodeliti i sveto ime, često u nekoj sledećoj inicijaciji. Ovo unutrašnje ime pomaže učeniku da se poveže sa svojom pravom prirodom, više nego sa spoljnim svetom sa kojim se učenik do sad identifikovao.

Nova godina je prilika za obnovu i preporod

Ukoliko niste sasvim spremni da pristupite sopstvenoj diksha ceremoniji, slede tri načina kako možete da razvijete dublju vezu s osećajem obnove koju Nova godina jedinstveno nudi.

Negujte osećaj zajedništva

Ukoliko želite da pokrenete promenu – kao što je da se hranite drugačije, meditirate ili redovno idete u šetnje prirodom – nađite nekoga da to radi zajedno s vama. Održavajte na taj način tu svoju posvećenost, i posvećenost tog nekog.

Stvorite prostor koji će vam biti od pomoći

Dozvolite sebi da se oslobodite stvari koje vam ne trebaju ili koje vam ne čine zadovoljstvo. Ponekad postanemo naviknuti na stvari kakve jesu, i počnemo da prihvatamo i one okolnosti koje nam smetaju. Kumulativni efekat velikog broja malih nezadovoljstava mogu nas učiniti da se osećamo zaglavljenim. Da biste prizvali novogodišnju obnovu, osmotrite prostor svežim pogledom, i oslobodite se stvari za koje nemate mesto u domu u kome želite da živite.

Taj stari držač za šerpe zbog koga svaki put savijate kičmu kada treba da ga dohvatite? Ovo je pravi trenutak da ga date nekom. Možete da odaberete jednu sobu u kući ili kategoriju stvari, kao što je na primer odeća, i zapitate se: Da li me ovaj peškir čini srećnom? Možda vam bude delovalo luckasto na početku, ali način na koji se odnosimo prema svom prostoru življenja jeste odraz kako se odnosimo prema sebi. Dajte sebi dozvolu da se otarasite svega što vam ne treba.

Zasadite i negujte seme

Posmatranje kako biljka raste iz semena jeste jedan od najvećih blagoslova u životu. Pomislite koju biste biljku želelli u svom domu, možda neku začinsku ili lekovitu biljku, bonsai drvo, ili ukoliko vam je bitno da se lako održava, odaberite kaktus ili sukulentnu biljku. Saznajte šta je potrebno toj biljci da napreduje i stvorite joj te uslove. Priroda je najbolji stručnjak kad se radi o obnovi i time što ćete negovati novi život na svom prozoru, donosite moć početka ponovo u svoj dom.

Obnovljeni

Bilo da je u pitanju novi projekat, formalni početak vašeg duhovnog puta ili značajna promena u načinu života, Nova godina nam nudi priliku da načinimo izbore koji će nam doneti željene okolnosti. Svake godine posvetim ovo vreme unutrašnjem preispitivanju i razmišljanju. Nadam se da ćete i vi.

Autor teksta: Sheila Miller

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •