Opus Neo
Srbija/Francuska

Projekat Gurdjieff//De Hartmann
Muzika tišine i kontemplacije

Ivana Grahovac, čelo
Olivier Maurel, klavir

Gosti :
Manja Ristić, violina
Maja Djordjević, video

04.12.2018 u 20h, SKC,Beograd, ulaz besplatan

06.12.2018 u 20h, Gradska kuća, Novi Sad, organizacija Kulturnog Centra Novi Sad

07.12.2018 u 21h STUDIO 6, Radio Beograd
(obavezne prijave na mejl : muzicka3p@rts.rs )

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena Popovic, Ksenija Stevanovic i Ivana Neimarevic
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Vanja Milanović

Georgij Ivanović Gurđijev (1877 – 1949) grčko-jermenskog porekla, čovek koji je preuzeo ulogu da promeni duhovnu atmosferu Zapada, učitelj plesa, filozof, psiholog, pisac, i što je najvažnije – čovek koji ovladao dubokim poimanjem ljudske prirode.
U knjizi „Naš Život sa gospodinom Gurđijevom“( Our Life with Mr. Gurdjieff) de Hartman opisuje svoj susret sa Gurđijevom i emigraciju iz Moskve na Kavkaz, u Konstantinopolj, Berlin i na kraju u Francusku, gde je 1922. godine Gurđijev osnovao Institut za harmonični razvoj čoveka u zamku Le Prieuré blizu Pariza.

Nakon brojnih ekspedicija u središnjoj Aziji Gurđijev proučava izvore izgubljenog znanja, svet umetnost i specifične obrasce rituala, muzike i plesa gde sakuplja i asimiluje tradicionalnu muziku Istoka.
Oko 1920. godine Gurđijev u saradnji sa Tomas de Hartmanom (1885 – 1956), koji je u to vreme bio čuveni kompozitor, radi na muzici za „pokrete“ i na drugim kompozicijama.
Komponuje 5. knjiga za klavir i perkusije oslanjajući se na veoma stare „usmene“ i retko zapispisane materijale koji se odnose se na monofonsku muziku.
Sa stanovišta Gurdjijeva, muzika, kao i druge tradicionalne nauke, pre svega, treba da vodi ljude probuđenju.
Ova muzika nosi odjek starih tradicija iz obreda drevnih hramova, specifičnih zvukova pravoslavne liturgije i duhovnih svetkovina.
Celokupni repertoar snimio je pijanista Alain Kremski, a zatim Keith Jarret koji je posetio ovaj repertoar početkom 80-ih godina. Nedavno je duo Tsabropoulos / Lechner snimio deo repertoara za ECM.

Projekat Gurđijev je aktuelan poslednjih nekoliko godina, Olivie i Ivana su nastupali na velikom broju koncerata u Francuskoj u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici dzeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije.
Projekat Gurđijev će narednih godine biti predstavljen publici širom Francuske i Srbije tokom turneja kada će nastupiti u saradnji sa gostujućim muzičarima.
Duo Ivana Grahovac / Olivier Maurel izvodi ovu kontempativnu i duboku muziku kroz pisanu i improvizacionu interpretaciju, igru zvučnih tekstura, melodija i harmonije sa kontarpunktnim elementima istraživajući volumene Azijskih ritmova, Plesa Derviša i Saida, Himni i molitvi.
Spoj sakralne i folklorne muzike nudi most između meditacije i plesa, svesti i transa.

Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivie Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima: Piano et Mediterannee, Led Zep Session i sada Gurdjieff project u saradnji sa raznim umetnicima (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) na mnogobrojnim festivalima.

Ivana Grahovac, violončelo

Ivana je rođena u Beogradu gde je diplomirala violončelo na FMU u Beogradu. Magistarske studije završava na Kraljevskom muzickom koledžu u Londonu i Eastman School of Music, Rochester, SAD. Barokno violončelo usavršava u Lionu sa Hilary Metzger.
Aktivna je kamerna muzičarka, nastupa je sa ansamblima klasične muzike i bavi se interpretacijom i širenjem nove muzike. Istražuje različite pristupe u muzičkom stvaralaštvu u rasponu od klasične muzičke interpretacije, kreativne improvizacije, integrisanja elektronske muzike i akustičnih instrumenata. Komponuje za pozorište i film, plesne predstave i široku paletu različitih multimedijalnih predstava i projekata.
Uz brojne nastupe širom Europe surađuje sa velikim brojem akademskih kompozitora, filmskih i pozorišnih redatelja i umetnika. Redovno je nastupala sa Beogradskim baroknim solistima i Makris simfonijskim orkestrom i aktivan je član ansambla za interpretaciju nove muzike Studio6 i dua Eruption.
Ivana nastupa na festivalima klasične i improvizacione muzike, Kuhmo, Bemus, Belef, Izlaz (Vexation, Satie) IEM Cube Graz, Balkanski improvizacijski festival, Köln, GAIA Kammermusikfestival, Thun, Blink ART, Cronosfera, VNM glazbeni festival, INFANT itd.
2007. godine sa Manjom Ristićem osniva umetničko udruženje Auropolis koje se bavi podržavanjem različitih multimedijalnih nastupa, održavanjem radionica i seminara, motivacije mladih umetnika i pomovisanju nove i improvizacione muzike, kao i barokne interpretacije.
Sa pijanistom Olivijem Maurelom počinje saradnju 2012.godine u Francuskoj na projektu Opus Neo.
Ivana je takodje instruktora Tai Chi Chuan i Qi Gong u školi „Umeće Čija“ iz Francuske.

Olivier Maurel, klavir

Rođen 1975. godine u Marseju. Počeo je da svira klavir sa sedam godina, a krajem devedesetih otkriva jazz muziku i improvizaciju. Nakon prvog ciklusa studija na Cité de la Musique u Marseju, upisuje Conservatoire “National de Région de Marseilles” gde je završio svoje visokoškolsko obrazovanje i stekao diplomu 2005. godine u klasi Philippe Renaud.
Redovno nastupa sa Cosmicmaurel Trio na CNR Marsej, Porquerolles Jazz Festivalu i na mnogim drugim festivalima i međunarodnoj sceni. Dobitnik jazz nagrada Côte d’Azur, Odessa Jazz Fest, La Meson Piano Festival, Young Jazz European Meeting Belgija, Ajmi Avignon, Open Jazz Chernigiv, francuski institut Sentrum u Kijevu …

Aktivan je u eklektikalnim projektima u potrazi za humanističkom i univerzalnom muzikom: The Triumph of Bushmen, Piano & Mediterranean, Gurdjieff Project, Led Zep sesije ….. Saradjuje sa jazz i klasicnim muzicarima, kao sto su Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Ivana Grahovac, Philippe Botta, Maria Simoglou, Michel Véronique, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys …
Od 2005. godine njegova je nastavna aktivnost je gusta i bogata iskustvima, seminarima klavira, muzickim radionicama, školskim intervencijama, zapisima za pisanje mladih ansambala. Posvećuje se komponovanju muzike za solo klavir i radi na muzickom stvaranju za live show.
Godine 2011. osnovao je udruženje „Opus neo”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •