Kako vam bramačarja može pomoći da nađete ravnotežu i stabilnost u svakodnevnom životu

Bramačarja (brahmacharya) jedna je od jama (yama) – deo Patandžalijevih osam udova (nivoa) joge, koje se bave etičkim kodom njenog izvođenja. Često se prevodi kao ,,celibat” ili ,,čednost”. Kako kroz istoriju, tako i danas, mnogi jogiji su se zaista zavetovali na celibat, kao vid posvećenosti njihovom duhovnom putu, da bi u potpunosti usmerili pažnju na vežbanje joge. U svakom slučaju, bramačarja može da se prevede i kao ,,ispravna upotreba energije” , ili ,,hod putanjom do Božanskog”, što pojedinac može sam slobodno da protumači. Bramačarja od nas traži da budemo svesni kuda usmeravamo energiju i da li nam taj izbor čini dobra ili ne.

Usled današnjeg modernog stila života, mnogi od nas trče sa jednog mesta na drugo, kao da smo podešeni da neprestano budemo ,,zauzeti”. Često pokušavamo da uradimo i uklopimo sve u raspored, bez odvajanja vremena za pauzu i refleksiju. Bramačarja nas uči važnosti vremena odvojenog za dopunjavanje energije i osvešćivanja sebe, zarad procenjivanja toga kako se odvijaju naši svakodnevni životi.

Protumačena na ovaj način, bramačarja može čak da znači i popodnevna dremka, onda kada bismo se radije bavili precrtavanjem obaveza sa liste. Ona takođe može da se dovede u vezu sa seksualnim i romantičnim odnosima, iz razloga što bliska razmena energija sa drugom osobom često može da dovede do toga da se osećamo osnaženo, energizovano, ali i iscrpljeno, u zavisnosti od toga da li je taj odnos zapravo dobar za vas. Radi se o odlučivanju da li vam neka romantična ili platonska veza isisava energiju, ili vas ,,podiže”. Da li ulažete više energije u održavanje veze, nego što dobijete zauzvrat?

Treba osluškivati svoje potrebe i dozvoliti sebi da se za njih pobrinete. Potreba o kojoj govorim, može biti jednostavna poput potrebe da nahranite telo, ali i duboka poput potrebe za nahranjivanjem vaše duhovne vatre i umetnika u sebi!

Koliko puta ste videli neku osobu da se prosto ozari pričajući o tome koliko je nešto volela, bilo to slikanje, baštovanstvo, ili recimo pevanje? Potom bi dodala da jednostavno ,,više nema vremena da se bavi time” i ona iskra koju ste zapazili, začas bi izbledela. To se dešava zato što je zaista teško raditi za minimalac, raditi od 9 do 5, u noćnim smenama, ili pak u sopstvenoj firmi, dok se nosite sa gomilom raznoraznih pritisaka.

Nisu svi pronašli način da zarade radeći ono što vole, te kao posledicu osećaju iscrpljenost koja ih sprečava da ulože vreme i energiju u projekte koji im nešto zapravo znače. Možda su u pitanju finansijske ili emotivne blokade, usled kojih su zaglavljeni u situaciji koja ih zaustavlja.

Bramačarja predstavlja način da prokrstarimo kroz sve ovo, podstičući nas da, čak i u izazovnim situacijama, odaberemo gde da na mudar način uložimo energiju. Osnažuje nas da kažemo ,,da” i ,,ne” i stojimo iza toga. Uz bramačarju ne postoji strah da nešto propuštate, zato što znate da ste doneli dobru odluku da usmerite energiju tamo gde će vas najbolje služiti i ,,poravnati” na liniji vaše životne putanje.

Bramačarja nas ohrabruje da razumemo i očuvamo vitalni život i energiju. Ključ je u preusmerenju energije sa onog što je ispija, na ono što nam se čini hranljivim, kompletnim i osnažujućim. Na ovaj način približavamo se Bogu/Božanskom/univerzalnoj životnoj sili/svesti – kako god vi to nazivali.

Ksenija Janjić za JP
Izvor: yogitimes.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •