Swami Satyananda Saraswati

Hari Om. Želim da se prvo sprijateljimo.

Swami Satyananda Saraswati iz Rišikeša je bio moj guru, sa kime sam živeo mnogo godina a joga je tema koja je privukla hiljade ljudi. Joga je postala popularna širom sveta bez neke dvorske pratnje. Naučnici i doktori danas govore o jogi ali komplimenti ne bi trebalo da se daju njima. Komplimenti bi trebalo da se daju svamima – lutalicama i prosijacima zemlje Indije. Oni su vekovima prevazilazili granice religije i politike i doneli su ovu isceljujuću nauku joge ne samo u srce i srž Indijaca, vec i ljudima koji su daleko od Indijske kulture. Svo moje poštovanje ide tim lutalicama i prosijacima koji ni dan danas nemaju nacionalni status.

Glava, srce i ruke

Čovek je kompozicija četiri elemenata: dinamičkog, emotivnog, psihičkog i racionalnog. Vi ste kompozicija sva četiri ali jedan elemenat je uvek predominantan a drugi su podređeni. Za one koje je racionalan elemenat predominantan, jnana joga je glavna, pa onda bakti joga, raja joga i karma joga mogu da se vežbaju dodatno.

Isto tako ako Vam je dinamičan elemenat glavni, karma joga je Vaša glavna joga, ali bakti joga, raja joga, jnana joga isto tako moraju da se praktikuju. Uvek kažemo, “glava, srce i ruke’ moraju da se razvijaju istovremeno. Bakti joga je za one kojima je emotivni elemenat predominantan. Raja joga za one kojima je psihički elemenat glavni. Bakti, karma, raja i jnana joga su otkrivene na ovoj osnovi od velikih rišiša.

Mi stavljamo značaj na asanu, pranajamu i meditaciju, kao da one nisu intelektualne nego praktične. Mnogo puta tokom prakse karma joge kažemo “Ja tu ne mogu ništa, to je Božija volja.” To je intelektualna perspektiva, jel’ onda kada se nađemo u nezgodnoj životnoj situaciji nismo sposobni da se izborimo.

Asana nije intelektualna, meditacija nije intelektualna. Karma joga je istinita, bakti joga je istinita, đnana joga je istinita, ali da bi bile više opipljive, stvarne i efektivne u životu, u jogi mora da postoji praktičan pristup. Većina ljudi smatra da su asana, pranajama, mantra i đana veoma jednostavne, veoma ne-intelektualne. Ujutru, ili kada već vežbate, vežbajte sve četiri vrste joge.

Prava evolucija

Prava evolucija nastaje na integrisan nacin, ne želimo da evolucija nastane na takav način da čovecanstvo nestane za nekoliko stotina godina. Dakle proces evolucije mora da bude uravnotežen. Osnova evolucije bi trebalo da bude samospoznaja, unutrašnje iskustvo. Videli smo u zadnjih nekoliko stotina godina da su civilizacija, kultura, školovanje i nacionalne organizacije zasnovane na čovečijem spoljašnjem i materijalnom iskustvu. Rezultat toga jeste bio prosperitet, iz razloga što su ti sistemi zasnovani na materijalnoj filozofiji i pokazali se kao veoma nemarni, njih nije briga ni za šta, idu i ruše kao buldožeri.

Prosperitet je postignut i stvari su izgledale da idu na bolje za neko vreme, mi smo mislili da napredujemo. Ali ako pogledamo duboko i iskreno u sebe, videćemo da ne napredujemo. Ova evolucija, za koju smo mislili da je prava evolucija, je zapostavila kvalitet našeg duha, kvalitet ličnih iskustava, kvalitet interakcije, kvalitet ponašanja u okviru familije.

U zadnjih pedeset godina, mislioci koji su sebe bazirali na spoljašnjim iskustvima su sada na raskrsnici. Počinju da se predomišljaju. Žele da znaju da li trebaju da idu dalje ili da se vrate nazad. Očekuju neki nagli prinos, neku vrstu linije koju treba preći, a ako je pređu mogu biti uništeni. Kada pričam o evoluciji, mislim da postoji unutrašnji glas, unutrašnje iskustvo i plan koji mora biti otkriven tebi, meni, našim mudracima, roditeljima, vladarima, ili tim misliocima. Ta unutrašnja iskustva moraju biti diktirana ili savladana drugim ljudima u spoljašnjem svetu.

Evolucija uvek treba prvo da znači unutrašnja evolucija. Društvo, nacije, institucije i društvena pravila moraju biti strukturirana na osnovu te unutrašnje evolucije.

24 Decembar 1982, Homi Baba Institut za Atomsko Istraživanje, Mumbai, Indija.

Irina Morison za JP

Izvor: yogamag.net

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •