Hatha joga se razgranala u mnogo stilova i škola prakse, ali njen prvenstveni cilj ostaje isti: ujedinjena svest.

Hatha joga je prisutna hiljadama i hiljadama godina. Neki veruju da je tradicija joge stara 5000 godina, dok drugi smatraju da su njeni počeci nastali čak pre 10000 godina. Ova velika razlika u vremenu postoji zahvaljujući činjenici da kada je joga počela da se praktikuje, nije bilo pisane reči, niti papira, nije bilo drugog načina za prenošenje sem govora.

Pred-klasična joga

Praksa je bila prilično misteriozna i tajanstvena. Veruje se da su neka od najranijih učenja bila napisana na tankim listovima palme, koji, naravno, nisu bili jednostavni za čuvanje. Ono što znamo jeste da je period koji istraživači nazivaju “pred-klasična joga” nastao pre oko 5000 godina u severnoj Indiji – u Indus-Sarasvati civilizaciji. Tokom ovog perioda nastala je i “Rig Veda”, najstariji tekst koji sadrži reč, “joga”.

Verovatno ste čuli za Vede, ili vedske tekstove. To su prvi tekstovi koje su koristili vedski sveštenici i mističari, ili Hindu pesnici, u ovom dobu istorije. Zatim su se pojavile Upanišade, a takođe i Bhagavad Gita. Svi ovi tekstovi nastali su u tom “pred-klasičnom” vremenu.

Klasična joga

Zatim stižemo do perioda koji joga istraživači nazivaju “klasična joga”. Tada se pojavio Patanjali i njegove JogaSutre. Često se pozivamo na ove sutre – čak i danas – i upravo zbog toga, Patanjali je poznat kao otac moderne joge.

Post-klasična joga

Nakon klasične joge dolazi period koji istraživači nazivaju “post-klasična joga”. Za njega se vezuje nastanak Tantra joge, kao i stavljanje više naglaska na fizičko telo. Smatra se da je tada Hatha joga napravila svoj iskorak u svet. Naravno, nakon toga, Hatha joga praksa se razgranala u mnogo različitih pravaca; i u zadnjih nekoliko stotina godina dostigla je veliku popularnost.

Evo jednog primera. Asane u stajaćem položaju nastale su tek pre nekoliko stotina godina. Pre tog vremena, nije bilo nikakvih zapisa o bilo kakvim stajaćim položajima u jogi panteonu fizičkih položaja. Jogiji pre ovog doba verovali su da poze stajanja nemaju nikakav pozitivan efekat na njihovu pranu i, kao takve, nisu bile od koristi za vežbanje. I imali su pravo. Kao što danas znamo, poze stajanja – u poređenju sa pozama sedenja i ležećim položajima – čine mnogo manje za telo na energetskom nivou. Fizički su moćne, ali energetski mnogo manje.

Još jedna praksa koja se desila tek pre nekoliko stotina godina je ono što danas nazivamo vinjasa tok, odn. različite joga poze povezane sa disanjem u vidu konstantnog tekućeg pokreta. Ovaj vinjasa tip prakse razvio se tek pre oko 100 godina.

Moderna joga

Jogiji počinju putovanja u zapadni svet u kasnim 1880-im i tada zvanično počinje period “moderne joge”. 1893-će, u Čikagu se odigrao istorijski događaj pod nazivom “Parlament religija“. Swami Vivekananda, zajedno sa ostalim spiritualnim vođama iz celog sveta, govorio je ispred brojne američke publike i od tada joga počinje svoje ubrzano širenje po zapadnom svetu.

Različita su mišljenja koja Hatha joga škola je prva nastala. 1918-e godine, u Mumbaju, zvanično je osnovan Joga institut, od strane Shri Yogendre. Nakon toga, tokom 1920-ih, čuveni Krishnamacharya započeo je Hatha joga školu u mestu Mysore; usled toga, njegovi studenti učeni su u Mysore stilu, koji nije standardan. Krishnamacharya je podučavao poznate entuzijaste kao što su Indra Devi, T.K.V. Desikachar, Sri K. Patthabi Jois i B.K.S. Iyenger. Svi oni su kreirali svoje sopstvene stilove podučavanja i širili praksu širom sveta. 1936-e, Udruženje „Božanstveni život“, koje je pripadalo Swami Sivanandi, osnovano je duž čuvene reke Gang. Indra Devi je donela joga u Holivud, kada je tamo otvorila prvu joga školu – podučavala je glumce i, naročito, glumice tog doba.

Konstantni cilj tokom vekova

Dok se Hatha joga granala u mnogo stilova i škola prakse, uvek je postojao konstantni sistem prakse sa ciljem postizanja jednog prvobitnog cilja – ujedinjene svesti.

Čak i u nekim od tih drevnih jogi tekstova, nastalih pre oko 800 godina, postoje zapisi o asanama, pranajami, čakrama, mudrama, mantrama, meditaciji i čak otkrivanju ezoterične energije poznate kao kundalini. Ciljevi Hatha joge, prema tim drevnim tekstovima bili su: čišćenje, jačanje, smirivanje, stabilnost, viša percepcija, ekspanzija i prosvetljenje.

Krajnje dostignuće joge je odmaranje u stanju totalne nedualne svesti u kojem ste u stanju povezanosti sa svim što jeste. Drugim rečima, ne postoji razlika između Vas i sveprisutne Apsolutne realnosti. Ovo je bio cilj joge od samog početka. Samo postoje različiti načini njegovog postizanja jer je praksa napredovala i razvilijala se tokom milenijuma.

Jedna joga, mnogo stilova

Različite škole i stilovi joge rezoniraju sa različitim ljudima, i mi smo veoma srećni što danas imamo tako veliki izbor praksi. Sada, kada vežbate, možete biti zahvalni jogijima prošlosti i drevnim prorocima što su stvorili tako divan sistem za ljudski rod.

Stanka Lazarević za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •