Bolni mišići, prekomeno istezanje tela… Ako ste sportista, onda vam sve ovo nije nepoznanica. Bilo da trčite ili da dižete tegove, sve su šanse da ste do sada iskusili neki vid povrede ili istegnuća. Možda su povrede neizbežne u nekom trenutku, ali šta ako vam kažem da postoji nešto što bi čak i najiskusniji sportisti mogli da usvoje, kako bi sprečili ili umanjili mogućnost povrede?

Zakoračite u jin jogu. To je nežna, ali i izazovna joga praksa koja vam omogućava da utonete u svoje telo, slušate i budite prisutni u vezi sa svime i svačim što vam nailazi, i fizički i mentalno. Jin je sedeća, prizemljena praksa, u okviru koje se položaji drže 3-5 minuta kako bi se razvila pokretljivost zglobova i ligamenata. Praktikujući ovaj stil joge, sportisti mogu delovati u dublje strukture mišića kako bi transformisali način na koji se telo kreće.

Na većini časova koje vidite u jogi na Zapadu, polaznici vežbaju sa svojim jang mišićima ili mišićima snage, i to može biti slično nekoj uobičajenoj rutini sportiste. Prilikom vežbanja jin joge, od polaznika se traži da se opuste dok su u položaju, istovremeno zauzimajući pasivniji pristup radu na dubokom vezivnom i fascijalnom tkivu u telu. Fascijalno tkivo, ah, te sočne fascije povezuju međusobno svaki deo našeg tela, te negujući vaše fascije, maksimalizujete svoje sportske performanse i fleksibilnost mišića.

Jin joga nudi sportistima šansu da pronađu mir u svom umu i telu. S obzirom da se položaji drže mnogo duže nego kod joge u jang stilu, polaznik će primetiti sve što mu padne na um i telo. Od osećaja u bokovima pa sve do razmišljanja o prošlim iskustvima, jin dozvoljava da se te fizičke i mentalne emocije pojave i oslobode kroz moć pasivnog pokreta. Dok prisno rade sa svojim telom na proboju kroz vezivno tkivo, polazici će zateći sebe kako probijaju stare emotivne obrasce i kako izlaze sa časa jači. I to ne samo jači u telu, nego i u umu.

Jin se može praktikovati kod kuće ili na času, iako je preporučljivo početi sa onim časovima gde instruktor može da vam da dovoljno prostora za vaše telo i sve što je uz to potrebno. Ako vežbate kod kuće, koristite ovih pet položaja kako biste počeli da transformišete svoje telo i svoje sportske performanse:

1) Spušteni tvist

Poznat i kao Ležeći tvist, ovaj položaj je neverovatno restorativan za leđne mišiće, kičmu i abdominalne mišiće. Važno je napomenuti da oba ramena treba čvrsto da budu na podu, tako da se uvijate iz sredine kičme, a ne iz donjih leđa.

2) Kvadrat

Kvadrat, ili Drvo za ogrev, jeste odličan sedeći položaj koji cilja na duboko otvaranje i istezanje vaših spoljašnjih kukova. Sa golenjačama, koje su postavljene jedna na drugu, možete produbiti istezanje savijanjem unapred. Ako ne možete dobro da složite golenjače, joga blok može da pomogne da olakšate svoj put u ovaj otvarač kukova.

3) Sedlo

Položaj Sedlo je izvrsno istezanje za za ulazak u prostor kukova, kao i za kvadriceps. Produbljujući ovaj položaj, otvarate svoj lumbalno-sakralni luk koji je od važan za sportiste i sve one koji dosta stoje ili hodaju.

4) Čučanj na prstima

Čučanj na prstima može biti naporna vežba istezanja za one koji su često na nogama, ali daje izuzetne rezultate. Kada vežbate čučanj na prstima, otvarate svoje noge, ojačavate mišiće i istežete svih šest linija donjih meridijana tela.

5) Srce koje se topi

Nakon dugog treninga s težinama ili vežbanja, ovaj položaj će vas istegnuti i osloboditi tegoba u ramenenima, dok u isto vreme jača kičmu. Ovo blago savijanje leđa takođe radi na povećanju fleksibilnosti u gornjem i srednjem delu leđa.

Radite ove jin pokrete tokom svoje svakodnevne rutine i uživajte u ovom podsticaju za vaše telo i um.
Autor: Ava Pendl

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor:dailycupofyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •