Balansiranje snaga je naročito presudno kada govorimo o osećaju “napetosti” koji mnogi od nas imaju u svojim kukovima.

Dok sam studirao u Indiji sa B.K.S.Iyengar-om, pre mnogo godina, čuo sam da putuje u Bangalor kao predavač. Pitao sam ga da li mogu da mu se pridružim. Odgovorio mi je da ja nemam šta da radim u Bangaloru. Dok sam odlazio toga dana, shvatio sam da nije rekao ne — a imao sam za njega goruće pitanje. Tako da sam rezervisao sedište pored njega u avionu (u to vreme je moglo tako). Kada sam stigao na aerodrom, našao sam g-dina Iyengar-a kako sedi na kapiji. Prišao sam, seo pored njega i šaljivo rekao, “G-dine Iyengar! Idete li i Vi u Bangalor?” Nasmejao se mom odvažnom manevru. Razgovarali smo dok smo čekali ukrcavanje. Konačno, nakon što je avion poleteo, okrenuo sam se prema njemu i postavio mu pitanje na koje sam jako želeo njegov odgovor: “G-dine Iyengar, šta je ključno za usavršavanje joge?”
Nije mi odbio odgovor, niti mi je dao standardan odgovor kao recimo “Samo praktikuj.” Umesto toga, rekao je:

“Da bi usavršio jogu, moraš balansirati energiju i snagu s kraja na kraj tela.”

Da bi demonstrirao, podigao je jednu ruku i, sa svojim drugim kažiprstom, pokazujući spoljašnost svog kažiprsta, a zatim unutrašnjost, i sve tako kroz sve svoje prste i ispred i iza svog ručnog zgloba, objašnjavajući da bi energija trebala biti balansirana sa obe strane.

“Ovo morate raditi kroz telo u svakoj pozi, na svakoj strani svakog zgloba, prema snazi potrebnoj za svaki položaj,” rekao mi je.

G-din Iyengar-ove reči sadržale su veliku mudrost, i dok sam tokom narednih godina svoje studije posvećivao ovom konceptu, naučio sam da je balansiranje snaga naročito presudno kada je u pitanju osećanje “napetosti” koje mnogi od nas imaju u svojim kukovima. Zato što mnogi od nas sede na radnom mestu — ili svake večeri kada se vratimo kući posle posla previše sati provedemo sedeći — naši kukovi su subjekat mnogih disbalansiranih snaga. Naime: Sedenje dovodi do skraćivanja fleksora bedara (uključujući psoas, iliacus i rectus femoris) i slabljenja ekstenzora kukova (naročito gluteus maksimusa), koje podstiče tetive kolena da napornije rade. Kombinacija svega ovoga dovodi do uobičajenog disbalansa seta mišića koji može dovesti do, između ostalog, abnormalnog pritiska unutar samih zglobova bedara i te jezive napetosti.

Istezanje mišića koji okružuju Vaše bokove može pomoći u održavanju zdrave mobilnosti zglobova, poboljšanju cirkulacije sinovijalne tečnosti (koja smanjuje trenje u hrskavici zgloba tokom pokreta), i sprečavanju nekih od disbalansa nastalih tokom našeg hronično sedećeg života. Međutim, dok je održavanje niza pokreta u Vašim kukovima veoma važno, nije sve u fleksibilnosti. Bazirano na iskustvu iz prve ruke, iz perspektive doktora koji tretira pacijente sa bolom u bedrima, kao i nekog sa ličnim povremenim tegobama tog tipa, pouzdano tvrdim da je balansiranje fleksibilnosti sa snagom u mišićima oko zgloba kuka ključ za mobilnost i stabilnost.

Mobilnost i stabilnost kukova

Da bismo bolje razumeli, hajde da pogledamo šta određuje mobilnost i stabilnost u Vašim bedrima. Kao prvo, to je oblik zgloba: kugla umetnuta u šupljinu. Oko kosti je kapsula i čvrsti ligamenti (koji povezuju kosti u zglobovima). Konačno, tu su “dinamički” stabilizatori zgloba — Vaši mišići. Kosti ne menjaju oblik, i uopšteno, ligamenti se ne istežu previše. Pa, ako ne možete promeniti oblik Vaše kosti, i Vaši ligamenti i hrskavica su fiksirani u obliku i dužini, šta možete prilagoditi tako da lakše uđete u poze otvorenih bedara? Odgovor: Vaše mišiće i tetive.

Nađi svoj sopstveni debalans u kukovima

Da biste aktivirali mišiće u Vašim bedrima — i saznali gde su Vaše slabosti i debalansi i da biste se na kraju više otvorili — probajte ovu vežbu: Uđite u Baddha Konasanu (poza Vezani trougao). Vaša kolena bi trebala biti savitljiva, dok će Vaša bedra biti odvojena i ekstremno rotirana. Sada, stisnite Vaše listove ka butinama i primetite da Vam se tetive kolena grče. Sledeće, stisnite spoljni deo bedara i stražnjicu da povuku Vaša kolena na dole, zatim primetite da ćete ući dublje u položaj. Ova vežba uključuje mnoge mišiće koji kreiraju formu poze — uključujući mišić zatezač, gluteus medius, i tetive kolena — i vrlo verovatno ćete kao rezultat doživeti “otvorenija” bedra u položaju.

Sada, ponovite ovu vežbu, i obratite pažnju da li postoji razlika između mišića na svakoj strani. Da li se Vaše desno koleno lakše opušta prema podu u odnosu na levo? Da li Vam se tetiva levog kolena čini slabijom? Na strani koja Vam se čini slabija, angažujte Vaše mišiće malo jače nego na drugoj strani (neka Vam istovremeno i jača strana bude aktivna) da biste našli bolju ravnotežu. Isto posmatranje možete primeniti i na bedra: Da li su gluteusi na jednoj strani jači nego na drugoj? Ako jesu, vežbajte angažovanje slabijeg gluteusa, bez opuštanja jačeg.

Emocionalni efekti otvaranja bedara

Lepota nalaženja više ravnoteže i otvorenosti u bedrima ne samo da će Vas voditi u Vaše najpotpunije izražavanje u pozama otvorenih bedara, već će Vam pomoći i na emocionalnom nivou. To je zato što stres uzrokuje grčenje našeg tela i savijanje ka unutra — prirodna reakcija u cilju zaštite vitalnih organa. Ali otvaranje bedara suprostavlja se ovom energetskom zatvaranju, što znači da postoji dobra šansa da će uticati na Vaše mentalno stanje i poimanja dobrobiti za bolje.

O NAŠEM STRUČNJAKU

Učitelj Ray Long, MD, je ortopedski hirurg u Detroitu i osnivač Bandha joge, internet stranice i serije knjiga posvećenih anatomiji i biomehanizmu joge. Učio je sa B.K.S. Iyengar-om.

Stanka Lazarević za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •