Trudnoća je najviši oblik stvaranja koji mi kao ljudska bića poznajemo. Kako sam mlada žena koja je u dobu za rađanje, postalo mi je jasno da je trudnoća jedan od najmoćnijih ekspresija ženstvenosti. Prelazeći pogledom preko eterične lepote trudne žene, lako je uvideti magiju koja ključa ispod površine njenog stomaka. Kako se novo biće svetla sve više približava svom ostvarenju, njen shakti je moćniji nego ikad, i dostiže puno otelovljenje ženstvenosti, nedvosmisleni sjaj i beskrajnu intuiciju.

U ovom članku, Kim Stanford – babica sa više od 400 obavljenih porođaja i ajurvedski praktičar – pokušaće će da nam objasni suštinu i energiju ovog magičnog fenomena kroz objektiv joge.

Intuicija i jogijska bezbednost

Kada se trudna jogini kreće kroz asane svojim srcem a ne glavom, manja je verovatnoća povreda. Dobro oslušnite svoje telo. Praktikujte ahimsa princip prema sebi i tretirajte svoje telo s nežnošću.

„Njena intuicija postala je njena supermoć. Kad se konektuje kroz svoje srce, krunu i treće oko (čakre) njena veza s bebom je toliko duboka da nema tog udžbenika ili doktorskog znanja koje mu je i približno,“ kaže Kim.

Neke od asana na koje treba posebno obratiti pažnju tokom trudnoće uključuju: duple tvistove (utthita parivrtta utkatasana), izraziti rad abdomena (navasana, plank izdržaj i kapalbhati) i intenzivne inverzije (stoj na glavi i stoj na rukama). Ovi položaji mogu da prouzrukuju ozbiljne pritiske na placentu i zatezanja zidova materice, tako da treba da budete oprezne ako ih koristite. Umesto njih, pokušajte s modifikacijama kao što je tvist s otvorenim rukama, plank izdržaj s kolenima na podu, ili blage inverzije.

Zatim, izbegavajte „vrelu“ jogu jer može da prouzrokuje po fetus nezdravu telesnu temperaturu. Kim uz to kaže „Vrela joga je takođe i jang praksa a uz svu količinu jang energije u kulturi Zapada, mnogo je bolje prigrliti što više jin energije tokom trudnoće.“

I na kraju, posle 120-og dana trudnoće, budite veoma pažljive kod ležanja na leđima u savasani. Umesto toga, probajte da ležite na boku u položaju s podrškom kao što je položaj fetusa uz upotrebu bolstera ili jastučića. Izađite odmah iz položaja ukoliko ostajete bez daha.

Jasno postavite nameru u vašoj trudnoći

Namera ja sve. Namera sadi seme onoga što želite da postignete svojom praksom, u svom energetskom polju i životu. Isto važi i za trudnoću, namera je ključ. Neka vaša namera bude izražena u svim aspektima vašeg života, bilo da ste na joga prostirci gde je praktikujete ili van nje dok spremate ono što je Zemlja izrodila za vas to jedete.

„Namera žene može biti čista onoliko koliko ona to želi da bude, ali čak i najbolji planovi kod porođaja mogu da krenu loše, to se jednostavno desi. Zbog toga, svaka vibracija koju proizvedete ili privučete jeste ono što ćete prizvati svojom trudnoćom; izazovi, dete, porođaj, itd. Žena će dobiti tačno ono što joj je potrebno i (trudnoća i dete) će je odvesti tamo gde njen životni put i treba da je odvede,“ kaže Kim.

Asana za čisto telo za nošenje

U jogističkoj tradiciji, tek nakon 120 dana od začeća dušu privuče telo majke. Tek tad je duša u potpunosti otelovljena i naseljena u majci. Pre tog prelomnog 120 dana, žena je spremna da pročisti svoju vibraciju za Atman što je više moguće. Asana ne samo da je priprema za sam porođaj, već omogućava njenom srcu da se otvori za poverenje kroz celokupan proces i visoke frekvencije i da usresredi nameru u trudnoći.

Prenatalna i perinatalna psihologija sugerišu da su se koreni nekih od najdubljih trauma čoveka formirali još tokom trudnoće (prenatalno) i tokom (ili odmah nakon) rođenja (perinatalno). Tokom prenatalnog procesa, ono što majka proživljava utisnuto je u dete intrauterinski. Joga je sredstvo da se ostavari mentalno i emocionalno blagostanje majke, što omogućava fetusu da ima telo koje je jasno usresređeno prema srcu u kome se razvija, kao i graciozno, prijatno rođenje.

Kako bismo omogućile ovu ideju, evo nekoliko asana kojima se otvaraju kukovi i priprema telo za porođaj: malasana, položaj goluba do pola, položaj žaba, položaj jelena i špaga. Ratnik jedan i ratnik dva su odlični za jačanje vašeg tela za porođaj. Suptilne inverzije kao što su pas koji gleda dole i položaj delfina pomažu bešici jer pomeraju bebinu glavu dalje od pelvisa tokom druga dva tromesečja. I na kraju, u položaje koji pomažu kod otvaranje srca za Univerzalno poverenje spadaju i položaj kamile i produženo pseće istezanje.
Pranajama za otvaranje, poverenje, i dozvolu.

Sporo i duboko disanje omogućiće vam da se konektujete dublje sa senzacijama u vašem telu i da kontrolišete proces vaših misli. Tokom trudnoće, praktikujte nadi shodhana pranajamu da izbalansirate solarnu i lunarnu energiju u telu i omogućite relaksaciju nervnog sistema. Tokom porođaja, praktikujte ujjayi (pobedničko disanje) pranajamu, koja će vam pomoći da prođete kroz blokade strahova, kontrakcije, ostanete usresređene i držite pod kontrolom koliko možete dok u isto vreme omogućavate sebi da imate poverenje i da se u potpunosti otvorite.

Om Mani Padme Hum

Tokom trudnoće, žene su većinom kapha dosha. Njihova krv se povećava za 50% a takođe je i veliko povećanje vode u telu. Zato što cvet lotosa raste iz blata, samim tim predstavlja prelepi simbol za ono što raste u vašoj materici. Možete recitovati mantru, Om Mani Padme Hum, kako biste dozvolili da rezonance vibracije pronađu svoj put kroz vaše telo do bebe. Ili, praktikujte lotos mudru kako biste usaglasili vaša suptilna energetska tela. Usmerite mudru kako iznad vaše krune tako i ispred srca.

Dok praktikujete mantru i mudru ili tokom porođaja, pokušajte da vizuelizujete meditaciju. Zamislite talas od 1000 rascvetalih cvetova lotosa kako izlaze iz vaše krunske čakre i šire se svemirom. I kako vaša beba bude izlazila iz materice, vizuelizujte otvaranje vaše vagine kao da je cvet lotosa, koji otkriva glavu vaše bebe.

Ultimativno otelovljenje

„Čin rađanja deteta je pokret prema dole, što je suprotno od kundalini, fiziološki. Ali tokom procesa rađanja krunska čakra se potpuno otvara a i treće oko je otvoreno više nego ikad, i sve dok sila ide naniže, stvara se previranje. Porođaj, bez obzira u kom obliku, sili vas da se okrenete prema svom telu a van svoje glave.“

Trudnoća i porođaj predstavljaju ultimativnu ekspresiju otelovljenja. Ostanite iskrene prema svojim potrebama i slušajte svoje telo. Vi ste čist kanal za božansku svetlost.

Autor teksta: Jaya Crowley

Aleksandra Georgievska za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •