Dubok udisaj, dubok izdisaj

Disanje je esencijalni deo života kontrolisan nehotičnim radom mišića koji stvaraju neprekidnu funkciju o kojoj većina nas i ne razmišlja. Ali kada neko pati od astme, ovo može biti traumatično iskustvo u svakodnevnom životu. Disanje je važan aspekt joga prakse i pravilno disanje je osnovni deo smirivanja uma i tela. Joga može pomoći ljudima koji pate od astme da nauče kako da kontrolišu disanje i bolje dišu telom.

Kkakav je uticaj na telo?

Astma je hronična plućna bolest koja stvara upale i sužava disajne puteve. Izaziva otežano disanje koje se ponavlja, teskobu u plućima, kratak dah, i kašalj. Kašalj se često javlja noću ili rano ujutro, delujući na kvalitet sna.

Astma može biti podstaknuta pušenjem, respiratornom infekcijom, alergijama, vežbanjem, zagađenjem, toksinima, hladnim vremenom, narkoticima i stresom. Stres može stvoriti opak ciklus astme povećavajući već postojeći stres, učestalost i stepen napada astme.

Kako joga može pomoći?

Joga jača respiratorne mišiće i organe putem asana i pranajame. Korigovanjem posture i jačanjem respiratornog sistema, smiruje se astma. Putem prakse čišćenja, možete izbaciti višak sluzi koji stvara blokade u disajnim putevima Vaših pluća.

Asana- Asane jačaju respiratorne mišiće putem proširenja grudi. Kada se asana zadržava određeni period putem relaksacije, vežbajte svesnost tela vizualizacijom respiratornog sistema. Sledeće poze mogu pomoći, Bhujangasana (Kobra), Shalabasana (Skakavac), Dhanurasana (Luk), Ardha Matsyendrasana (Polovina kralja ribara), Akarna Dhanurasana (Zategnut luk), Ustrasana (Kamila), Chakrasana (Točak), Trikonasana (Trougao) i Veerasana (Ratnik 1) itd.

Pranajama – Pranajama povećava kapacitet pluća smanjenjem respiratornog disanja i stoga smanjenjem metabolizma. Zadržavanje disanja (Kumbhaka) koristi preostali kiseonik i eliminiše spoljašnje blokade aktiviranjem manjih traheja i alveola. Pokušajte sledeće: Nadi Shodhan (alternativno nazalno disanje), Bhastrika (brzo disanje) ili Ujjayi.

Čišćenje- Praktikujte Jala Neti (nazalno čišćenje sa vodom) sipajući slanu vodu u jednu od nozdrva da uklonite sluz i putem Danda Neti (nazalno čišćenje uz pomoć cevi), što uklanja sve nečistoće i bakterije iz nosa. Ovo će smanjiti rizik od astme i sprečiti pogoršanje napada astme.

Kontraindikacije – Izbegavajte Sheetali, Sitakari ili pranajama disanje na levu nozdrvu. Ovakav tip prakse mogao bi pobuditi astmu pre nego da je umiri.

Svesno disanje esencijalni je deo bilo koje joga prakse, pomaže u smirivanju tela i duha. Različite prakse disanje kroz jogu omogućiće Vam da dišete dublje i opuštenije u svom telu. U našem telu sve je povezano, joga dovodi celo telo, duh i um u poravnanje jedno sa drugim. Ako patite od astme, savršen način za smirivanje stresa i teškoća sa disanjem jeste da se bolje upoznate sa svojom joga praksom.

Autor: Agnes Cheuk
Stanka Lazarević za JP
Izvor: yogitimes.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •