Međunarodni učitelj joge i majka dvoje dece, Janet Stone predstavlja celu seriju asana za majke za smirenost, snagu i uzemljenje. U daljem tekstu govori: kako se rešiti stresa?

Iz kog razloga su majke pod stresom? Većina eksplodira zbog očekivanja koja se nameću i zbog obaveza koje moraju da se ispune. Očekivanja o tome kakve smo majke, kakva trebaju deca da nam budu, kakav bi partner trebao da bude i zašto nije, kakva bi trebala kuća da bude i zašto nije.

Naša pažnja je uzdrmana: beba plače, deca se tuku, ne razumemo se sa partnerom ili smo se duboko iznervirale zbog kazne za parkiranje. To može biti (i jeste) haotično i tu zapravo leži ceo smisao joge: razvijanje unutrašnje tačke stabilnosti koja nas ne vodi kroz dramatične situacije, nešto što je ispred dramatičnih trenutaka.

Zapitajte se: Kada moj nivo stresa doživljava usijanje? Da li je to tokom ručanja, priprema za školu, priprema za izlazak napolje i zašto? Iz tog ugla, pokušajte da usporite, pojednostavite i pronađete rešenja, na primer, za početak obezbedite grickalice za decu tokom vožnje u kolima.

Možda često pomislite da ne treba da radite neke stvari koje su pod obavezno da se urade. Kada imate decu, morate da izaberete šta želite i šta ne želite da radite, ukoliko ne želite da propustite ceo smisao života ili da idete kroz život kao ludak. Ovo je suština joge: usporite i pronađite koje su vam bitne stvari, fokusirajte se na oči deteta. Kroz jogu možete da otkrijete koja je vaša životna snaga.

Vežba: Napravite listu

Napišite listu očekivanja kako ste zamišljali da će majčinstvo izgledati, na primer da ćete biti blistavo srećni i da ćete se odlično slagati sa partnerom, vaša deca će biti dobra i zatim opišite pravo stanje stvari. Zatim uočite prostor između ove dve realnosti i zakoračite u onu kojoj pripadate.

Asana za mame: Pas koji gleda dole sa raskorakom

Ova poza je stabilna varijacija poze pas koji gleda dole. Pas koji gleda dole je nežna inverzija koja nudi nove mogućnosti. Za početak se zagrejte uz pozu mačka/krava. Iz ove poze, izdignite se na prste na nogama i povlačite kukove unazad, istovremeno ispravljajte noge u kolenima i pređite u pozu pas koji gleda dole. Zatim odvojite stopala nekoliko koraka u stranu. Možete prste na šakama blago da pomerite unapred i da se duboko oslonite o zemlju. Probajte da se izdužite što više možete napred i nazad i neka vrat i ramena budu nežno opušteni.

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •