Glava je centar tela, ako ne fizički, onda svakako psihički. (Indijska mitologija i folklor obiluju zagonetkama identiteta koje uključuju glavu. U jednoj, muž i brat jedne žene su bili obezglavljeni kao poklon boginji. Uznemirena žena/sestra se molila Mahadevi da ih oživi. Boginja je uslišila njene molitve, dajući joj instrukcije da zakači ponovo njihove glave, ali u žurbi ih ona zamenjuje. I sada, ko je njen muž a ko brat? Telo sa glavom njenog muža je njen muž jer „glava je najbitniji deo tela, a ostatak tela se identifikuje prema glavi“.)

Glava je dom našem mozgu koji je pokretač centralnog nervnog sistema. Bol u glavi utiče na celu osobu, posebno ako je taj bol od migrene. Harriet Beecher Stowe (da, ta Harriet Beecher Stowe), je napisala 1871. i dobro opisala: „Lillie je otišla u krevet sa mučnom glavoboljom i ležala dva dana posle toga i za to vreme je plakala i neprestano se žalila.“

Osnovna karakteristika migrene je intenzivan bol koji može biti povezan sa skupljanjem krvnih sudova u glavi. Simptomi uključuju zamućenje vida, osetljivost na svetlost i zvuk, mučninu i povraćanje. Migrena, za razliku od glavobolje od stresa, je obično na jednoj strani i traje najčešće dva ili tri dana.

Dijagnostikovali su mi migrenu u ranim dvadesetim. Tokom godina su mi prepisivali lekove: prvi, koji potiče od ergota, nije mnogo pomogao sa bolom i izazivao je povraćanje; drugi je donekle pomagao sa bolom ali me je ošamućivao. Čak i sa lekovima, moja migrena je trajala tri dana, nekada i duže, i do vremena kada sam bila u srednjim dvadesetim i na postdiplomskom programu u Harvard Divinity školi, očekivala bih da imam najmanje dve u mesecu. Kada bi me uhvatila, sve što sam mogla da radim je da ležim u zamračenoj sobi sa pokrivenim očima, kao jadna Lillie – nije baš dobra strategija sa akademski uspeh.

Posetila sam studentski zdravstveni servis i dobila probnu dozu nečega. Uzela sam je na početku sledeće glavobolje i bol je brzo nestao. „Šta je to bilo? Želim recept!“ rekla sam im.

„O ne,“ rekli su mi, „to je bio morfijum. Ne možemo da ti prepišemo morfijum. Samo smo hteli da vidimo šta će se desiti.“ Dali su mi recept za Fiorinol (onaj što je malo pomagao ali me ošamućivao) i savetovali me da smanjim stres u svom životu.

Ovo je bio dobar savet. Izazivači migrene su stres i promene u hormonima. Mnoge žene su podložnije migrenama pre ili za vreme menstruacije. Za neke ljude, određena hrana, alkohol, ili kofein mogu izazvati migrenu. U „Yoga As Medicine“, Timothy McCall navodi stres i napetost u mišićima u glavi, vratu i leđima kao moguće izazivače migrene; mnogi ljudi nalaze olakšanje kroz vežbe koncentrisane na leđa kada im glavobolje nisu aktivne.

Nakon što su me savetovali da smanjim nivo stresa, prijateljica mi je rekla da je krenula na časove „lyengar“ joge i pozvala me da joj se pridružim. Vežbala sam jogu u ranim tinejdžerskim danima, pre nego što sam imala migrene. Nisam redovno vežbala nekoliko godina i nisam mogla da zamislim kako bi mogla da mi pomogne, ali sam bila voljna da probam bilo šta, a i prijala mi je ideja da ponovo radim jogu. Otišla sam na čas.

Taj prvi čas me je doveo u dodir sa mišićima koje sam zaboravila da imam. Poza koja se ističe je „supta padangusthasana III“, sa intenzivnim (za mene) istezanjem gluteusa i piriformisa; i dalje se sećam kako je bio fenomenalan osećaj. (To i poza goluba su postali moji životni prijatelji-ne samo da pomognu mojim glavoboljama, već i kao deo moje vežbe.) Nastavila sam da idem na časove, i postepeno su moje glavobolje postale ređe i slabije. Posle nekog vremena, iako su i dalje trajale tri dana, mogla sam da kontrolišem bol sa lekovima koji nisu na recept, izabranim „joga cakama“ i određenim strategijama u stilu života. Mnogo godina kasnije, shvatila sam jednog dana da su glavobolje nestale, ali u međuvremenu su mi ove strategije pomogle da funkcionišem.

Cake koje će pomoći vašoj glavobolji

1. Obmotajte glavu elastičnim zavojem i lezite u „savasanu“

Prvo namestite svoje rekvizite. Stavite ispod kolena podlogu ili ćebe i ćebe ili jastuk ispod glave. Stavite ćebe na svoju prostirku, ili lezite na pod sa tepihom. (Ovo takođe možete raditi na svom krevetu ako želite; ja često to radim. Takođe može Vam prijati da imate dodatno ćebe za pokrivanje.)
Sedite da biste namestili svoj zavoj. U Indiji, idealni zavoji se prodaju kao „zavoji za proširene vene“, ali bilo koji zavoj koji je širok oko 10cm je u redu. Počnite sa umotanim, držeći slobodan kraj prema licu. Rastegnite zavoj tako da bude donekle zategnut kada se namesti ali ne toliko da imate osećaj da su Vam oči stegnute. Slobodan deo stavite preko očiju (u mom slučaju levo uvo, jer sam desnoruka) i držite tu. Odvijte preko očiju (ne preko nosa!), tako da ne pravite nelagodan osećaj pritiska u očima. Obmotajte oko glave i dalje u nivou ušiju. Možete da sklonite ruku kojom ste držali zavoj tako što ćete uhvatiti slobodan kraj sledećim slojem. Stavite ovaj sloj preko čela i preko osnove lobanje. Pokrijte oči, čelo i potiljak dok Vam ne ponestane zavoja; zatim zakačite kraj. Da biste izbegli efekat „princeze na zrnu graška“ zakačite ga tako da ne ležite na njemu.
Zatim, lezite sa podlogom ili ćebetom ispod kolena i ćebetom, peškirom ili jastukom ispod glave tako da je Vaše čelo malo više od brade. Ovaj položaj pomaže da opustite mišiće Vaših leđa i vrata, dok zavoj obezbeđuje kontra-pritisak ukrštenim krvnim sudovima u glavi. Primetila sam da, ako ovo uradim dovoljno rano i kada uspem da zaspim u ovom položaju, kada se probudim moja glavobolja bi bila mnogo slabija ili bi čak nestala.

2. Ugrejte ruke

Možete da držite flaše sa vrućom vodom ili ugrejane jastuke u svakoj ruci ili ako Vam je to previše komplikovano kada se osećate tako grozno, samo zamišljajte kako Vam dlanovi postaju sve topliji. Probudite u telu sećanje o tome kako ste obavili ruke oko tople, glatke šolje nekog prijatnog vrućeg pića; dozvolite da toplota prodre u dlanove i šake sve do ruku i ramena postepeno. Ova jednostavna vežba može pomoći u opuštanju ruku i ramena i da probudi osećaj komfora i blagostanja i takođe da oslobodi tenziju koja doprinosi bolu. Sigurna sam da bi imalo efekta zamisliti kako Vam se stopala geju takođe, ali ja obično nosim tenziju u rukama tako da su one postale glavna tačka za vežbe opuštanja u mom telu.

Ove dve jednostavne vežbe opuštanja koje se zasnivaju na jogi mogu Vas dovesti do otpuštanja bola od postojeće glavobolje. Takođe, „Yoga Sutra“ nam kaže „Heyam dukham anagatam“-bol koji još nije nastupio može se izbeći. Evo nekih načina koje možete probati da biste izbegli bol budućih migrena.

• Moja prijateljica Beth, jogan i takođe žrtva migrene, kune se da joj je lagana „kapalabhati“ vežba pomogla da otkloni glavobolje ukoliko počne vežbu u momentu kada oseti da nailazi glavobolja.
• Otkrijte okolnosti pod kojima se Vaš bol povećava i uočite suptilne simptome koji najavljuju njegovo nastupanje. Izbegavajte sve što Vas vodi ka tom bolu. Nemojte mnogo brinuti o tome da ćete dovesti druge ljude u nezgodnu situaciju; stavite brigu o sebi na prvo mesto. Možda ste iscrpljeni o previše aktivnosti, zbog multitaskinga, zbog prevelike toplote ili hladnoće, ili zbog previše pričanja i socijalizacije. Otkrijte Vaše „ajuveda“ stanje i pratite preporuke za zdravu ishranu i stil života za Vas, zapamtite da ono što je za „kapha“ tip prijatno i stimulativno, može „vata“ tip dovesti do mučne glavobolje.
• Odmarajte dovoljno. Ako samo posumnjate da nailazi napad migrene, nemojte se naprezati fizički. Zamenite aktivnu asana vežbu za okrepljujuće vežbe. Provedite vreme u vežbama kao što su podizanje nogu uza zid, položena poza, sveća i savijanje napred sa podrškom za glavu. Vežbajte neku od ovih poza sa umotanom glavom.
• Preispitajte svoj odnos prema kofeinu i pijte dovoljno vode da ostanete hidrirani.
• Razvijte ili ponovo uspostavite vežbu meditacije. Naučite da preusmerite pažnju sa bola na odabran objekat predanosti.
• Potrudite se da razvijete nekontradiktoran odnos sa bolom. Migrena nije Vaš neprijatelj; one su signal da je nešto van balansa, da je nečemu potrebna pažnja. Pokušaj da osvojite svoje migrene ili da nadjačate njihov uticaj jakim lekovima može Vam pomoći da postignete rokove, ali neće smanjiti stres u Vašem životu ili smanjiti Vašu dugotrajnu patnju. Vaše telo je veoma inteligentno; želi da bude celo i u balansu, a hronične bolesti kao što je migrena može biti jedan način na koji pokušava da iskaže svoje potrebe.
Blago rečeno, bila sam razočarana kada je zdravstvena ustanova odbila da mi da morfijum, ali danas sam zahvalna. Da jesu, koristila bih ga da nadjačam svoje migrene i verovatno bi mi trebalo mnogo duže da se vratim jogi. Joga me je naučila da posmatram moje telo i um sa saosećanjem i objektivnošću, da poravnam moje energije sa prirodnim silama isceljenja u mom telu i da prestanem da sebe previše pritiskam. Polako, vremenom, sa redovnim okrepljujućim i pranajama vežbama, moje hronične migrene su nestale.
Volela bih da mogu da objavim asane koje garantuju da će Vam izlečiti migrenu, ali sam prilično sigurna da ne postoji jedna univerzalna vrsta vežbanja za sve. Dok postoje lekovi koji mogu pomoći da otklonite simptome (hvala Bogu), pravo isceljenje uključuje transformaciju na duže staze, koja je posvećena i lična.

Natalija Popović za JP
Izvor: yogainternational.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •