Thai joga masaža – svesnost dodira

„Mir dolazi iznutra. Ne tražite ga van.” – Buddha

Masaža je jedan od najstarijih oblika isceljujućih disciplina koja se često koristila preventivno, ali i u olakšavanju bolova, rehabilitaciji posle povreda, u ublažavanju psiho-fizičke i emotivne napetosti. Iz spektra različitih masaža izdvaja se Thai joga masaža, kao jedna od holističkih terapija. To je drevna veština rada sa telom, nastala u vreme ajurvedskih i jogičkih praksi.
Kao meditacija u pokretu, Thai joga masaža koristi elemente akupresure, blagog istezanja, i radom na meridijanima, pospešuje protok energije i dovodi do opšteg blagostanja.

Bojan Babić je sertifikovani terapeut Tradicionalne thai joga masaže. Ovom prilikom za JP, razgovarali smo o ovoj drevnoj veštini rada sa telom, koja u sebi objedinjuje razne elemente, o Bojanovom radu i učenju, o radionicama i ostalim temama iz prakse.

JP: Ko je osnivač Thai masaže, od kada ona datira?

Teško je tačno odrediti vreme nastanka Thai masaže. U spisima koji govore o Thai medicini, a čiji je važan deo Thai masaža, pronalazimo korene ove veštine u vreme Bude, pre oko 2500 godina. Jivaka Kumar Bača, Budin lekar i prijatelj, smatra se zaslužnim za njeno postojanje.

JP: Kako ste se upozali s njom i ko su bili Vaši učitelji?

Prvi put sam se susreo sa Thai masažom preko izučavanja i vežbanja Či Gonga i Taoističkog sistema ‘Healing Tao’ u Holandiji. Nakon prve masaže i neverovatnog osećaja protočnosti, mira i jasnoće, bilo mi je jasno da je ovo nešto vrlo specifično. Već nakon mesec dana od tog prvog ‘wow’ momenta, našao sam se na jednogodišnjem kursu ‘Ancient Thai Massage’ u Utrehtu.

Moj prvi učitelj Sanne Burger je zaslužna za utemeljenje osnovnih principa i filozofije rada kroz Thai masažu, kako kroz tehnike na fizičkom nivou, tako i kroz poštovanje emotivnog, duhovnog i etičkog pristupa u radu sa ljudima. Radoznalost i strast ka produbljivanju znanja su me vodili u Grčku u Sunshine House i učitelja Krišnatakisa, u Francusku kod učitelja Davida Lutta, na Tajland kod učitelja Picheta, Felicity Joy, Roberta Hendersona, Jorga Schurpfa i mnogih drugih.

JP: Komunikacija kod Thai masaže je na psiho-fizičkom nivou. Ispričajte nam o tome.

Komunikacija kroz Thai masažu zasnovana je na dodiru. Polazeći od tog fizičkog aspekta, radom na muskulo-skeletnom sistemu, prelazimo u sve finije slojeve. Radom na ‘energetskim linijama’, oslobađamo slobodan protok energije, kao i stagnantne psihičke i emotivne blokade koje su čest uzrok nelagode ili bolova u telu. Na taj način, osim osećaja fizičke opuštenosti, imamo i promenu u ličnom doživljaju sebe i sveta koji nas okružuje.

bojan babić | thai joga

JP: Koji su njeni benefiti?

Benefiti Thai masaže su brojni, a možemo ih grubo podeliti u preventivne i terapeutske. Preventivno aktivira slobodan protok energije i poboljšava cirkulaciju tečnosti (krv, limfa), varenje, kapacitet disanja, posturu tela, fleksibilnost, kao i oslobađanje nervne napetosti i podržava clokupno zdravlje.

thai yoga

Sa terapeutske strane, može biti od benefita za veliki broj patologija, kao što su bol u leđima, glavobolja, problemi sa varenjem, stres, nesanica, nervna napetost, mišićna zategnutost vrata i ramena… Takođe, može delovati vrlo umirujuće i balansirajuće na emotivni i mentalni aspekt.

JP: Da li telo uvek jasno komunicira svoje potrebe?

Još od trenutka začeća, naše telo komunicira sa telom majke. Dijalog između fetusa i majke, koji se obavlja na telesnom nivou, je istovremeno prvi i najefikasniji jezik sa kojim se upoznajemo. Rođenjem i razvijanjem čula, naša paleta telesne komunikacije samo postaje sve bogatija. Nažalost, u toku odrastanja vrlo često se susrećemo sa merama i pravilima koja nas uče da svoju ličnu vezu sa telom ignorišemo zarad socijalne prihvatljivosti, rasporeda, efikasnosti…
Srećom, telo i tada zna da kroz, možda ne tako suptilan način (bol, stres, psiho-fizički i emotivni disbalans), ipak, iskomunicira da je sada trenutak da se zaustavimo i oslušnemo šta je to što nam telo poručuje. Meditacija, joga, chi gong, ples, balansirana ishrana, odmor i odlazak u prirodu su neke od mogućnosti koje nas vraćaju u telo i samim tim otvaraju put ka osluškivanju i komuniciranju svojih potreba.

JP: Za ovaj vid masaže se kaže da je svojevrsna meditacija u pokretu ili ‘joga za lenje’?

Meditacija u pokretu, joga za lenje ili ‘drevna masaža’ neki su od naziva za thai masažu. Spolja gledano, praktičar thai masaže se pomera u prisutnom i meditativnom stanju oko primaoca koji leži u udobnoj odeći na futonu, izvodeći pokrete akupresure i pasivna istezanja koja se dosta često mogu porediti sa jogičkim asanama.

Bojan Babić

JP: Zašto se smatra duhovnom praksom?

Ono što thai masažu čini posebnom je upravo duhovni aspekt bavljenja. Holistička u svom pristupu, thai masaža objedinjuje psiho-fizički, emotivni i duhovni aspekt tela (mikro kosmos) sa prirodom i elementima (makro kosmos). Polazno mesto thai masaže zasniva se na meditaciji, molitvi i velikim delom svoje korene ima u budističkoj tradiciji. Možemo, na primer, izdvojiti četiri ‘stanja uma’ kao bazu bez koje pristup i delanje kroz thai masažu prosto nije moguć:

– ljubav ili ljubaznost (metta)

– saosećanje (karuna)

– saradost (mudita)

– staloženost (upekha)

Kultivacijom ovih četiri stanja, meditacijom i njihovom primenom u svakodnevnom životu, menjamo prvenstveno naš pogled na svet i tako pristup ljudima, situacijama. Sa fokusom na sadašnji trenutak, ne gubeći iz vida prolaznost svega, thai masaža postaje način života i prerasta ograničenja tehnike i pukog ponavljanja pokreta.

JP: Organizator ste raznih radionica kako kod nas, tako i u inostranstvu. Kako su one koncipirane, na čemu je fokus?

Fokus radionica je sam čovek. Akcenat je na vraćanju kontakta sa sobom i svojim telom kroz meditaciju, pokret, ples, jogu, chi gong i, naravno, kroz thai masažu. Uspostavljajući otvoreniju i dublju vezu sa sobom, u stanju smo tek tada da jasno osetimo svoje potrebe i izrazimo svoje želje i granice. Rad u grupi doprinosi kreiranju prostora punog podrške i daje nam mogućnost da izrazimo skriveni potencijal.
Na osnovnim radionicama fokus je na bazi, teoriji i praksi thai masaže i njenih principa: osvešćivanje dodira, jasan stav, akupresura, efikasno korišćenje tela i energije, upoznavanje sa meridijanima. Posle savladane osnove, postoje razni modaliteti koji se bave radom sa patologijama, od bola u leđima, ramenima, vratu, glavobolji itd.

thai joga masaža

JP: Imate li u planu neka nova dešavanja?

U Srbiji su u planu radionice yin yoge i thai masaže, koje organizujem zajedno sa koleginicom i vrsnom joga instruktorkom Mirelom Đurić, 24. novembra u Bhakti hubu u Beogradu, kao i prvi modul osnovnog kursa za thai masažu, koji počinje 15. decembra. Sva ostala dešavanja mogu se naći na sajtu : thaiinflow.com

 

Manuela Gašić za JP

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •