Kundalini joga – put u srce

„Postanite tako srećni, da kada vas drugi ljudi pogledaju i oni postanu, takođe, srećni.” – Yogi Bhajan

Danica Cvetković je prvi KRI sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Srbiji. Završila je KRI Teacher Training i sva tri nivoa obuke za Kundalini joga učitelja u Indiji. Duži niz godina radila je kao pomoćnik učiteljice Gurmukh Kaur Khalsa, na kursu za učitelje u Rusiji i Indiji.
Takođe je završila i obuku za iskustvo lečenja preko Kundalini joge – Sat Nam Rasayan. Danica je Gong master, Kundalini Reiki master, kao i Reiki Usui/Karuna/Tibetanski učitelj.

Danica Cvetković

Razgovarali smo o Kundalini jogi, o njenim brojnim benefitima za telo, um i duh, o krijama i kako se one praktično primenjuju, o Kundalini numerologiji, o Kundalini energiji i čakrama, te o ostalim temama iz joga prakse.

JP: „Pravo koje svaki čovek stiče rođenjem jeste da bude zdrav, srećan i blagosloven”, rekao je Yogi Bhajan. Kako nam Kundalini joga može pomoći da održimo taj balans?

Kundalini joga je jedan od najbržih načina uspostavljanja i balansiranja odnosa između tela, uma i duše. To je veoma istančana tehnologija u kojoj se koriste instrumenti iz svih vidova joge – asane, pranajame, meditacije, mantre. Moja iskrena preporuka je da ne počinjete da radite Kundalini jogu sami. Danas u Srbiji imamo već desetak KRI sertifikovanih učitelja koji će vam pomoći da napravite prve korake u ovom pravcu joge i da polako uspostavite balans.

JP: Prvi ste učitelj Kundalini joge kod nas. Kako ste se opredelili za ovaj stil joge i po čemu se on razlikuje od drugih?

Prvo sam završila obuku za učitelja Hatha joge, ali nisam nikada osetila želju da držim časove tog stila. Volela sam da radim jogu, puno sam čitala i istraživala…Onda sam otkrila Kundalini, kupila diskove sa krijama i počela da je radim svaki dan. Kada ujutru odradite Kundalini jogu, onda ste puni energije celog dana. Jednostavno sam osetila da je to moje, i krenula da putujem po svetu, na seminare kod velikih učitelja. Tako sam jednog dana shvatila da moram da je donesem u Srbiju, jer je ovde jako potrebna.
Kundalini joga se radi, uglavnom, sa muzikom i jako je dinamična.To je joga za porodične ljude, i nije nam cilj da postanemo monasi, već da živimo život u ovom savremenom svetu, ali da razvijemo svesnost i da postanemo bliži sebi.

JP: Od čega se sastoji čas?

Svaki čas je različit, ali uglavnom se sastoji od pranajame, zatim krija, pa meditacija i na kraju je relaksacija. Na mojim časovima za opuštanje sviram gong. Gong meditacije su sastavni deo Kundalini joge. Ne znam da li znate da je čuveni Don Konro, veliki gong master, bio jedan od prvih pet učitelja ovog pravca joge?

JP: Zašto učitelji nose belu odeću?

Bela boja širi našu auru tridesetak centimetara. Na časovima se oslobađamo negativnih energija i dobro je da svi budemo obučeni u svetle boje, da ne bismo uzimali tuđe negativno, a pošto su učitelji provodnici energije – onda moraju biti u belom.

JP: Šta je Kundalini energija i kako da naučimo da je koristimo? Da li naše ponašanje zavisi i od toga u kojoj čakri se ona nalazi?

Ima mnogo definicija Kundalini energije, ali volim da kažem samo da je to naša potencijalna stvaralačka energija i što više radimo s njom, sve smo zdraviji, energičniji, srećniji i sve nam je bolje u svojoj koži.
Energetski centar ili čakra, u kome je koncentrisan najveći deo vaše energije Kundalini, prvenstveno određuje vaše ponašanje i vaša uverenja. Čak se može i reći da čakra, gde se u najvećem delu nalazi vaša Kundalini energija, određuje kakav ste vi kao čovek. Energija deluje kao magnet. Mi privlačimo vibracije koje su na istoj talasnoj dužini, kao i čakra iz koje delujemo. Vibracije koje oslobađamo, svesno ili nesvesno, privlače ka nama određene ljude i usmeravaju naš život.

JP: Šta su krije i kako se koriste u terapeutske svrhe?

Krije su određeni redosled asana, pranajama i meditacija, i svaka ima svoj naziv i svrhu. Imamo krije za borbu sa depresijom, alergijom, za bolji rad bubrega, creva, za otvaranje čakri… Kada se odabere krija za personalnu sadhanu, onda se ona radi 40, 90, 120 ili 1000 dana, a može i čitav život, sve zavisi od postojećeg problema.

JP: Radite i sa Kundalini numerologijom?

Da, radim i numerološke konsultacije. Brojevi su me oduvek privlačili, završila sam Matematičku gimnaziju, pa Mašinski fakultet i matematika je od malih nogu bio moj omiljeni predmet. Kundalini numerologija me je vratila brojevima. Život često donosi probleme, a Kundalini numerologija nam pomaže da ih rešimo. Svaki problem ima svoj broj i kada znamo brojeve svojih problema već smo na pola puta do rešenja.
Na konsultaciji, volim da pogledam i stanje čakri viskom i onda se jednačina sa dve nepoznate (brojevi i čakre) lako rešava sa vekovima proverenim formulama iz Kundalini joge.

Danica Cvetković

JP: Organizator ste brojnih seminara u saradnji sa velikim svetskim učiteljima Kundalini prakse. Da li imate u planu neki novi seminar?

Da, organizovala sam brojne seminare Kundalini joge, Sat Nam Rasayana, organizovala sam i Gong Puje (Noć gongova), i sve je to bilo po prvi put u Srbiji. Nije bilo nimalo lako, ali danas je Kundalini joga dobila svoje zasluženo mesto na našim prostorima.
Krajem oktobra organizujem ponovo šestodnevni seminar, sa jednom od najvećih svetskih učitelja Kundalini joge, Gurmukh Kaur Khalsa. Ona nam dolazi u Srbiju već četvrti put, a prošlog oktobra su nam u gostima bili Kundalini jogini iz trinaest zemalja sveta. Ove godine tema seminara je – ,,Životni ciklusi” i bićemo smešteni u srcu Nacionalnog parka Fruška gora.

JP: Za kraj nam recite u čemu se za Vas ogleda snaga, lepota ovog pravca joge?

Najvažnije u Kundalini jogi je vaš opit, vaše iskustvo. To što vi doživite i osetite ide pravo u srce. Nikakve reči ne mogu da zamene vaše iskustvo. Kroz vaše iskustvo, kroz vašu praksu osetite kretanje beskonačnog potencijala koji drema u vama. Taj potencijal je skriven u svakom od nas, a tehnologija koja nam pomaže da razbudimo, usmerimo i da upravljamo tom energijom jeste Kundalini joga.
Ako želite da promenite sebe, počnite da radite Kundalini jogu. Ako ne želite da se menjate, nemojte, jer ako počnete – sigurno ćete se promeniti. Sa Kundalini jogom postajemo srećni, zdravi i blagosloveni.

Sat Nam!

Manuela Gašić za JP

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •