„Joga je kao muzika: ritam tela, melodija uma i harmonija duše stvaraju simfoniju života.“ – B. K. S. Iyengar

Joga koja se praktukuje u AnaRado Yoga studiju spoj je Iyengar metoda i istančanog odnosa joga učitelja prema pojedincu, učeniku i njegovim fizičkim i mentalnim obrascima, te tegobama s kojima se suočava. Sa Snežanom Radojičić, sertifikovanim učiteljem s dugogodišnjim iskustvom, razgovarali smo o Iyengar jogi i njenim terapeutskim efektima kod pojedinca. Snežana nam govori o tome kako i zašto je Terapeutska joga izuzetna u primeni kod određenih zdravstvenih problema i o njenim mnogobrojnim benefitima, o razlozima zbog kojih se opredelila za jogu kao stil života, o tome gde je sticala znanja, o putovanjima u Indiju i svojoj velikoj ljubavi prema ovoj zemlji i jogi uopšte, o stručno-edukativnim seminarima i o držanju časova u svom studiju na Vračaru.

 

JP: Inkorporirali ste sva svoja životna znanja u jogu. Kako to u praksi izgleda?

Nedavno mi je, na jednom od časova, polaznica moje škole rekla: “Znate, Vi kada radite kao da slikate, do te mere se bavite detaljima, a kada sam gledala Vaše slike, učinilo mi se kao da iza poteza bojom leži tehnika majstora koji mora da se oslanja na neku celomudrosnu filozofiju kakva je joga.’’ Nasmejala me je opaska, ali i za trenutak zamislila. Da spakovati jogu u jedan termin vašeg života – znači upražnjavati je, ali uneti filozofiju koja temeljno stoji iza joga učenja u svoju svakodnevicu – znači živeti jogu. Mogu bez ustezanja da kažem da jogu živim, i da su sva znanja i veštine naučene i Bogom darovane kroz život našle svoj izraz u bavljenju joge. Nije tu samo, naravno, osećaj za detalj i strpljenje, bez koga nema ni dobrog platna. U velikoj meri mi je pristupu učeniku i njegovim tegobama pomoglo i znanje iz anatomije i činjenica da sam završila Medicinsku školu, ali iznad svih znanja jeste stečeno iskustvo. Kada jednom pogledate nevolji u oči, u mom slučaju to je bila bolest, vi znate da birate između priznavanja lošeg i pokušaja da doprete do dobrog. Moj izbor je bio dobro, a dobro zaokruženo i sveobuhvatno sam našla u jogi.

 

JP: Vaši učitelji su eminentna imena iz sveta joge. U kojim školama joge u Indiji i šire ste se edukovali i ko su bili ti učitelji? Koliko su oni uticali na Vaš život i rad?

Nesumnjivo da je učinak ljudi, poput priznatih majstora joge, do čijih kuća znanja je moguće doći samo ako pre toga donesete odluku da je vreme da na neko vreme menjate kontinent, bio presudan za moje dublje ulaženje u samu tajnu joge, ali da je u svakom smislu obogatio i usložio moj odnos prema njoj. Joga se uči. Joga se ne da naučiti. I taman kada pomislite da vladate jogom, shvatite da postoji još neki majstor u nekom delu Indije koji može obogatiti vaše znanje, i bez čije škole je ovo što znate posve oskudno i nezavršeno. U Indiju sam išla nekoliko puta, i sada kada pričam o Indiji, volim da kažem da se vraćam tamo, a ne idem. Završila sam Internacionalnu Yoga Akademiju za učitelja joga terapije u Čenaju, stekla Rishikesh Yoga Peeth sertifikat joge i meditacije u Rišikešu, te sertifikat Joga i Reiki škole za učitelje joge i Sivananda joga škole. Pored ovih, bila sam polaznik i učenik škole Thai joga masaže, te Iyengar škole Ramamani instituta u gradu Pune, zatim škole Matunge u Mumbaju, te Iyengar joge ashraja, takođe u Mumbaju. Svaka od tih škola udaljena je od druge stotinjak kilometara, ali sam spoznala i da u različitim delovima Indije postoje oaze za različito bavljenje i pristup jogi. Dragoceno iskustvo.

 

JP: Na čemu se bazira joga program u AnaRado Yoga studiju?

Osnova, matrica programa u AnaRadoYoga studiju su Terapeutska joga i Iyengar metoda. Prilagođena pojedincu, u odnosu na njegove godine, zdravstveno stanje, granice i mogućnosti – ova joga za kratko vreme čini čuda. Prvenstveno se fokusiramo na tri aspekta:

– Napraviti poravnanje u telu, tako da celo telo i um budu u koordinaciji, kako bi vežbač proširio svoju svesnost do najmanjih delova tela.

– Drugi aspekt su ispravne sekvence u kojima leži snaga pozitivnih efekata.

– Treći aspekt se odnosi na tajming .Vezbač mora da nauči kako da uđe u asanu i kako i koliko treba da se zadrži u položaju.

Program se sastoji od: asana (položaji tela), pranayama (tehnike disanja) i joga nidre (relaksacija).

 

JP: Učitelj ste joge po Iyangar metodi. Po čemu je ovaj stil drugačiji od ostalih i na koji način ova metoda kultiviše svih osam disciplina joge?

Joga po Iyengar metodi je jedinstven pristup praktikovanju joge, ona ne isključuje nijedan aspekt na kome se temelji ova drevna disciplina, već naprotiv izoštrava svaki i dovodi ga do pefekcije. B. K. S. Iyengar je kroz dugogodišnje iskustvo sistematizovao preko dvesta asana i pranayama tehnika, pri čemu je ustanovio anatomske principe na kojima se one zasnivaju. Svaka i najmanja nijansa u položaju tela je bitna, i Iyengar je insisitirao na tome kako bi se prodrlo do dubokih anatomskih slojeva tela, što jogu čini izazovnom za inteligenciju, telo i um. U tom smislu, praktikovanje joge, po ovoj metodi, je korak bliže samoj suštini joge. Takođe, ova metoda ne samo da kultiviše, upražnjava i priznaje osam disciplina (Jame, Nijame, Asana, Pranajame, Pratijahara, Dharana, Djana, Samadi), nego je sa svakom u ’’najdubljem dijalogu”.

 

JP: Za razliku od asana u drugim tipovima joge, u Terapeutskoj jogi se ulazi u pozu dublje. Zašto se na tome insistira i koje su koristi od takvog pristupa asanama?

Joga koja nema istinske veze sa Indijom, odnosno njena zapadna varijanta, obično jogu tretira kroz sistem istezanja, brzog menjanja asana i svodi vežbanje na fizički aspekt dicipline. Terapeutska joga insistira na položaju najbližem besprekornom, otuda je asana u Terapeutskoj jogi zahtevnija u smislu dubine ulaska u pozu, ali s druge strane, zahvaljujući pomagalima koja se koriste, ona ne predstavlja napor za samog vežbača. Na taj način, joga nije tek puko istezanje, već efektivan rad na sebi. Kao što se uljana zrna moraju presovati da bi dala ulje, a drvo zagrejati da bi se upalila vatra, tako i jogini moraju istrajavati u vežbanju da bi došli do savršenstva. Otuda su reči sadanu i abjasu koje označavaju istrajno vežbanje, posebno naglašene u joga spisima.

 

JP: Jedna od karakteristika Iyengar joge je i korišćenje rekvizita kao što su drvene ciglice, stolice, kaiševi, konopci, jastuci… Čemu oni služe, kako se koriste i na koji način praktikant ima koristi od njih?

Tako je. To je specifičnost ove joge. Zahvaljujući pomenutim rekvizitima, odnosno pomagalima, vežbač je u mogućnosti da uđe dublje u položaj i, takođe, bez obzira na to da li je reč o lakoj ili zahtevnijoj asani, ostane duže u pozi. Uz pomoć pomagala, telo je pasivnije, što omogućava mišićima da se opuste, stvara se prostor za nesmetano kretanje daha, što opet omogućava bolju oksigenaciju tkiva i konačno rad čini prijatnijim čime se smanjuje nivo stresa. Moji učenici smatraju da je ovaj vid vežbanja i daleko kreativniji, sadržajniji i izazovniji od standardnih metoda.

 

JP: Za koje sve zdravstvene probleme je ovaj vid joge pravi izbor i da li Terapeutska joga daje dugoročnije rezultate i kod kompleksnih medicinskih problema?

B. K. S. Iyengar je razvio terapeutski pristup položajma. Osmislio je metod modifikujući položaje, kako bi ljudi sa zdravstvenim problemima, kao i pacijenti sa invaliditetom iz njih izvukli najveće koristi, tako da je poznat i kao stručnjak u tretiranju kompleksnih medicinskih problema. Joga koja podrazumeva terapeutski pristup položajima, prozor je u novo viđenje drevne discipline koja pored svih aspekata i dobrih strana ima i onaj jedan koji se često zanemaruje, a to je preventiva i pomoć u lečenju različitih bolesti. Rezultati su se pokazali fantastičnim. Recimo samo da jedna asana koja se izvodi uz pomoć bolstera i čije trajanje ne treba da prelazi 30 minuta, radi sa trista tački u našem organizmu. U kombinaciji sa tehnikama disanja i ishranom, ova joga pravi pomake na kojima bi joj pozavidela i klasična medicina. Priznata od strane medicine, ona je postala predmet mnogih istraživanja naučnih centara širom sveta. Tako su istraživači sa Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji otkrili da je Iyengar joga efikasnija u smanjivanju bolova i poboljšanju raspoloženja od standardnih medicinskih tretmana za bolove u donjem delu leđa. Takođe, ova joga popravlja balans i sprečava padove kod žena starijih od 65 godina. Naučne studije utvrdile su sledeće činjenice:

– Uz standardnu terapiju za dijabetes, vežbanje joge može dovesti do stabilizovanja nivoa šećera u krvi.

– Vežbanje joge dovodi do pada indeksa telesne mase kod vežbača.

– Posle nekoliko godina vežbanja, popravlja gustinu kostiju kod starijih osoba.

– Joga snižava faktore rizika za dobijanje srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

– Povećava kapacitet pluća.

– Četiri nedelje vežbanja Iyengar joge efikasno smanjuje intenzitet bola u vratu.

– Pomaže uklanjanju anksioznosti i povećava nivo gama aminobuterne kiseline koja se bori protiv depresija i poremećaja anksioznosti.

Zanimljivo je pomenuti da, recimo, u Nemačkoj sve veći broj Osiguravajućih društava svojim klijentima nadoknađuju deo troškova za pohađanje kurseva joge.

 

JP: Redovno posećujete Indiju, zemlju duhovne raskoši i kolevku joge. Kako Vi doživljavate svaki taj odlazak u nju i s kakvim impresijama i znanjem se vraćate?

Redovno joj se vraćam. Mislim da ta čarobna i tajnovita zemlja, u čijoj sakrivenoj biti leže odgovori na mnoga pitanja savremenog čoveka, još uvek nije rekla poslednju reč. Za mnoge je taj deo sveta asocijacija na siromaštvo ili neprivlačnu daljinu, zemlju neuređenu i teško pojmljivu zapadnom čoveku. Međutim, upravo u činjenici da je Indija ostala verna tradicionalnim obrascima, da neguje vrednosne sisteme koji primat daju duhu, a ne materijalnoj satisfakciji, te da iza svoje pojavnosti koja je raskošna, stoji obilje tajni na kojima pulsira ova velika zemlja, više je nego privlačna za svakog tragaoca za smislom.Tamo se civilizacija još uvek ljulja u svojoj kolevci, neokaljana novim značenjima i tehnologijama. Tamo je ljubav – ljubav, a život – čudo. Ko još od ljudi sa zapadne hemisfere veruje u čuda? Nimalo ne čudi što se još uvek u Indiji čuvaju biblioteke palminog lišća, sudeonice ljudskog života u kojima postoje vekovima stari zapisi o svakoj individui koja korača Zemljom.

 

JP: Kako izgleda Vaša ishrana i da li imate neko omiljeno indijsko jelo?

Nisam vegetarijanac, niti pobornik bilo koje metode ishrane koja bi podrazumevala restrikcije ili strogi pravilnik. I tu se rukovodim pravilima Terapeutske joge – ukoliko postoji zdravstveni problem, onda on podrazumeva tretiranje i ishranom. Ako on ne postoji, onda je kuhinja stvar izbora. Lično volim izobilje ukusa, uživam u spremanju hrane sa različitih meridijana, veliki sam istraživač, poštovalac začina i njihove raznolike pripreme…Ponekad prijatelje počastim indijskim specijalitetom u čije tajne pripreme me je uputio jedan stari Indijac, ali mi nije strano da napravim ajvar, pinđur ili gibanicu.

 

JP: I za kraj, kada Vas pitaju – zašto joga kao stil života i da li biste ponovo išli istim putem, šta je Vaš odgovor?

Joga – zato što sam bliže sebi, zato što sam izabrala da živim, a ne da konstatujem da sam živa, zato što nisam nemi posmatrač života, već njegov radosni učesnik, zato što me je naučila kako da volim sebe i druge, da dajem i primam, istražujem, a ne stagniram, i maštam o lepom jutru, a ne o materijalnim benefitima.Teško da bih mogla da zamislim drugi, drugačiji put.

 

Manuela Gašić za JP

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •