Nema veze gde živimo, naš um je izložen mislima, digresijama, smetnjama i lutanjima. Žamor u gradu, bez odmora i fokusa, čak i tokom spavanja, sve nas to može ometati. Tišina je saveznik. U daljem tekstu će biti predstavljeno šta tišina nudi i kako postati prijatelj sa tišinom.

Vežbajte maunu (tišinu)

Gde god da se nađete u haotičnom okruženju ili ćošku nekog muzeja, nađite mesto koje je mirno. Dozvolite da vaše uši postanu receptori različitih zvukova. To mogu biti insekti, životinje, avioni, glasovi sa druge strane zida, šta god da je u pitanju dozvolite da zvuci dođu do vas i ne tražite značenje i ne vezujte se za njih. Ova praksa se naziva mauna.

Posluštajte pranavu (om)

Svako ko dobro poznaje tišinu, zna da je tišina ustvari buka. U tišini se bolje čuju i osećaju benefiti vibracija pranaya (disanje), zvuk zadovoljstva koji se stvara sa svemirom. Na isti način kao što ne morate da tražite zvuk tokom mauna prakse, tako ne morate da proizvodite zvuk Om (koji se još naziva pranava) koji je sveprisutan ispod svih zvukova. Zvuk ispod zvuka dopira do svake osobe drugačije. Nema potrebe da opisujete ili čujete kao što drugi to čuju. Važna stvar je da naučite da čujete. Tokom vremena ćete biti sposobni da čujete bez obzira da li je buka ili ne oko vas.

Koristi od prakse u tišini

Dah je alatka za sadašnjost. Nije uvek uočljiv. Tokom prakse učimo da budemo u tišini. Praksa sa ponavljanjem slušanja bez zadržavanja ili želje da se nešto analizira je podrška meditaciji i ne zavisi od raspoloženja ili mesta nalaženja. Jednom kada naučimo da slušamo, možemo da slušamo bilo gde i kada.

Savladati samskare (navike)

Jedna od najvećih nagrada joge je razvijanje sposobnosti da se pauzira. Učimo kako da zaustavimo navike, zapitamo se o čemu se radi i onda smišljamo kurs akcije, radije nego da budemo žrtva navika ili samskara. Jednom kada smo upoznati sa činjenicom da treba da slušamo i nalazimo se u balansu, mirnom stanju, otkrivamo da postoji zvuk ispod svih zvukova. Kada nam neko drag nešto kaže što može da nas povredi, na poslovnom sastanku ili dok smo iznervirani, zvuk tišine je sveprisutan i vraća nas u naš centar ravnoteže.
Kada smo manje uznemireni i imamo više sapouzdanja u sadašnjosti sa punom pažnjom, dobijamo sposobnost da otkrijemo dosadne navike preplitanja misli i govora. Za mnoge od nas, nepomeranje misli dolazi iz govora. Tokom vremena ćete naučiti da ispunite govor rečima koje imaju dublje značenje. Primetićete da će se osećaj nepomeranja prebaciti i na dnevne aktivnosti. Praksa slušanja nam pomaže da se manje plašimo praznog prostora. Razvijamo sposobnost da biramo kako ćemo da reagujemo, a ne da budemo izloženi.

Nastavite da slušate zvuk ispod zvuka

Mnogi od nas žele dublje nivoe kontempliranja. Kada smanjimo preplitanje uma i ostala uznemiravanja, put se sam otvara bez pritiska. Jedino što nam treba je da se trudimo dalje. Stalno slušajte zvuk iza zvukova. Neka vam to bude preče nego proverivanje mobilnog telefona. Posmatrajte kako zvuk koji vas remeti utiče na vas, pusite ga na 10 do 20 udaha i izdaha i fokusirajte se na slušanje.

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •