Sa sve većim brojem onih koji praktikuju jogu, procenjuje se da je više od 50 procenata povreda vezanih za jogu vezano za povrede istegnuća i uganuća. Povrede vezivnih tkiva tetiva i ligamenata mogu dovesti do upala, hroničnog bola, kao i gubitka funkcija.

Tendinitis i tendinoza najčešće se dijagnostikuju kod onih koji su fizički aktivni ili izvode ponavljajuće pokrete. Delovi tela koji su najčešće podložni povredama tetava jesu ručni zglobovi, ramena, kolena, i skočni zglobovi.
Ukoliko ste ikada iskusili povećanu bol, osetljivost, i upalu u nekoj od ovih regija tokom ili nakon joge, velika je verovatnoća da ste na putu da zadobijete povredu tetive ukoliko ne preduzmete preventivne mere.

Tendinitis

Tendinitis je upala tetiva i omotača tetiva. Najčešće je posledica povrede usled određenog ponavljajućeg pokreta, koji se dešava kada se mišić ili grupa mišića preterano koriste tokom fizičke aktivnosti ili ponavljajućih pokreta bez odgovarajućeg perioda između za odmor i oporavak.
Česti simptomi tendinitisa jesu lokalizovan otok, regija može biti vruća i crvena, kao i bol. Najčešći i jedni od prvih znakova povrede tetive jesu bol i upala. Tendinitis obično dijagnostikuje lekar, hirurg ili fizioterapeut.
Preporučena terapija za tendinitis obuhvata mirovanje, ledene obloge na zahvaćenoj površini, kao i uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) koji su u slobodnoj prodaji bez recepata. Period oporavka kod tendinitisa može trajati nekoliko nedelja, a modifikacije određenih aktivnosti takođe mogu biti potrebne kako bi se sprečilo ponavljanje tendinitisa.

Tendinoza

Tendinoza se javlja kada se tetiva ne oporavi od repetitivne traume tetivnog tkiva. Repetitivne mikrotraume sprečavaju kolagenska vlakna da se pravilno nameste i povežu. To može dovesti do gubitka čvrstoće i rastegljivosti tkiva, što dalje dovodi do povrede.
Osnovna razlika između tendinitisa i tendinoze jeste u upalnom procesu, koji obično izostaje kod stanja kao što je tendinoza. Oba stanja zahtevaju različite metode lečenja, stoga je veoma važno znati napraviti razliku između njih. To može značajno da utiče kada pokušavate da izbegnete dalje povrede ili gubitak funkcije.

U čemu je razlika?

Tendinitis najbolje reaguje na takozvanu RICE terapiju (mirovanje, hlađenje, kompresija i elevacija) za umanjenje upale i bola. Takođe pomaže i upotreba antiinflamatornih lekova, injekcija i fizioterapija radi korekcije mišićnog disbalansa i poboljšanja biomehanike. Tendinitis se obično leči šest nedelja ukoliko se preduzmu odgovarajuće mere i ukoliko se pridržavate plana lečenja.
S druge strane, tendinoza ne reaguje dobro na antiinflamatorne lekove ili injekcije. Štaviše, ovi lekovi mogu da spreče oporavak kolagena čime se produžava dalje lečenje. Prosečno vreme isceljenja za tendinozu može biti od tri do šest meseci, ali kako brojne studije pokazuju može potrajati i duže od 100 dana da povređeno tkivo obnovi kolagen.
Kako biste ubrzali izlečenje najbolje je da umanjite svaki napor na povređenu tetivu tako što ćete mirovati i hladiti je, korigovati biomehaniku fizikalnom terapijom, i ukoiko je potrebno imobilizovati (bandažirati) povređenu regiju kako bi se eliminisalo njeno nepotreno naprezanje.

Tendinoza se ponekad desi i zbog korišćenja antibiotika iz klase fluorokinolona, kao što su ciprofloksacin i levofloksacin. Najčešće pogođeno područje je Ahilova tetiva, međutim, i ostale tetive u telu vremenom mogu da budu pogođene.

Šta mogu da učinim da ovo sprečim?

Ako primetite da neko područje vašeg tela počinje da otiče, postaje osetljivije, vruće, ili bolno tokom joge, STOP! Ne forsirajte sebe! Ponavljanje naprezanja samo pogoršava stanje.
Primenite RICE terapiju (mirovanje, hlađenje, kompresija i elevacija) nakon aktivnosti i ne zaboravite da mirujete. To je najvažniji deo vašeg oporavka, uz stalno hlađenje kako biste umanjili upalu i bol.

Masaža ili terapija čašama s ledom jeste jedna od najboljih metoda krioterapije jer je najbrži način da umanji lokalizovanu upalu. Međutim morate preduzeti mere predostrožnosti kako biste izbegli rizik od promrzlina ili intolerancije na hladnoću.
Kreme ili losioni za utrljavanje u mišiće koji sadrže eterična ulja kao što su pepermint, zimzelen (wintergreen), tamjan, ili kamfor takođe mogu da pomognu i umanje bol i upalu. Obratite se vašem lekaru ili fizioterapeutu kako biste dobili ispravnu dijagnozu i terapiju.
Reč dve o autoru: Tristan Martin Gatto, PTA, RYT 200, jeste stalni predavač i edukator u Yoga Den, Džeksonvil, Florida. Tristan je edukator na Yoga Den 200-satnom i 300-satnom programu za obuku učitelja jeoge sa izraženim fokusom anatomiju, i pravilno i bezbedno izvođenje. Ima licencu za rad na floridi kao asistent fizioterapeut. Tristan redovno piše o anatomiji i jogi za portal beYogi.com a trenutno je i ambasador sportske odeće Lululemon. Rođen je u Bufalu, Njujork, i nekada se – više od deset godina – bavio pevanjem i plesom, i nastupao je na raznim mestima. Njegov životni moto je “U zdravom telu, zdrav duh.”

Alesandra Georgievska za JP
Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •