Joga ekspert Paul Fox savetuje koje joga poze i tehnike relaksacije omogućavaju dobar san:

Praktikovanje joge je oduvek bilo korisno za dobar i kvalitetan san. Hatha joga kroz određene vežbe i tehnike disanja, uspeva da dovede do smirenog uma i samim tim omogući dobar san. Jogini veruju da jedino sređen i smiren um omogućava osobi da razvije sposobnost razumevanja sopstvene svesnosti. Upravo da bi se sprečio nedostatak sna ili loš kvalitet sna, sledeće tehnike mogu dovesti do potpune relaksacije i odmora.

Joga poze za spavanje

Aktiviranje zglobova i istezanje svih misića dovodi do razumevanja smisla balansa kao i do potpune svesnosti o telu. Ovo posebno pomaže kod spavanja, zato što kad jednom otkrijete kako da opustite kukove i ramena, moći ćete da se rešite tenzije koja narušava mirno spavanje.

Joga položaji pomažu ljudima da se oslobode stresa u životu. Telu su neophodni pokreti, i mišići rade da bi otklonili stres, upravo u tome joga položaji mogu da pomognu. Što je bliže vreme za spavanje, položaji u jogi bi trebali da budu što nežniji. U tekstu ispod preporučujemo 4 poze pred spavanje.

Poza: Mačka

Poza mačka je odličan i nežan način za otklanjanje tenzije u leđima I kreiranju fleksibilnosti u kičmi bez rizika od povrede. Za početak postavite jastuk ispod kolena i smestite ruke ispred ramena da biste zaštitili zglobove na rukama. Počnite sa ravnim leđima, udahnite, izvite leđa i glavu, sedalne kosti na gore povucite, zatim izdahnite i povucite kičmu ka lopaticama. Pokušajte da ne pomerate preterano vrat. Dišite polako i mirno kroz nos, tako da pokret izgleda kao kretanje kičme u talasima. Uradite 5 do 10 puta, koliko god vam prija, a da vam nije neudobno.

Poza: Glava ka kolenima

Ova poza donosi osećaj olakšanja u kukovama i pomaže u izduživanju tetiva kolena koji mogu biti pod stalnom tenzijom zbog previše sedenja u toku dana. U ovoj pozi jedna noga je ispružena, druga je savijena u kolenu i pada na drugu stranu. Ukoliko nemate veoma duge tetive kolena, biće vam potrebna pomoć za odmor glave i ramena. Možete koristiti stolicu ispred sebe, ćebe ili jastuk. Možda ce biti potrebno da malo savijete kolena da ne bi doslo do intezivnog istezanja. Nekome može biti potrebno ćebe ili jastuk ispod savijenog kolena sa strane, ukoliko koleno stoji dosta izdignuto od poda, kako bi se izbegla dodatna tenzija. Zatvorite oči I udahnite i izdahnite oko 25 puta kroz nos, omogućivši umu da se fokusira na disanje i nežno opuštanje kroz kukove i tetive. Nakon toga zamenite strane.

Poza: Izdužena verzija poze deteta

Udobno se smestite, tako da možete da sednete sa raširenim kolenima i da se pri tome udobno odmarate na prostirci sa licem okrenutim na stranu. Ukoliko sedite na tvrdoj podlozi, postavite jastuk ili ćebe ispod oba kolena. Pet udaha i izdaha kroz nos i nežno ispružite ramena napred i povucite kukove nazad, izdužujući kičmu. Okrenite lice na drugu stranu i ponovite 5 udaha i izdaha. Ponovite koliko god puta vam prija. Kako bi poboljšali istezanje, ispružite dodatno ramena i prošetajte sa prstima par koraka udesno, ovo će duboko istegnuti levu stranu. Isti proces ponovite sa desnom stranom.

Poza: Pas koji gleda dole

Ova dobro poznata poza može biti dinamična verzija produžene poze deteta (ako se oslonite na prste na nogama i uzdignite kukove, naći ćete se u psu koji gleda dole). Ova poza se obično ne preporučuje pred spavanje iz razloga što je previše dinamična, može dovesti do povećanja otkucaja srca i uključuje snagu, istezanje kostiju i snažno istezanje tetiva kolena. Međutim, ukoliko imate dosta neiskorišćene energije koja vas drži budnim, pas koji gleda dole može pomoći da se energija iskoristi. Dišite slobodno do pet udaha i izdaha u pozi. Odmorite u izduženoj pozi deteta. Pas koji gleda dole nije preporučljiv za osobe sa visokim pritiskom, srčanim problemima, glaukomom ili povredom šake ili ramena.

Dodatni savet

Disanje u jogi

Za dodatno smirivanje energije, različite prakse disanja u jogi nude mogućnosti za smiravanje misli i relaksaciju tela pred spavanje. Jednostavno udisanje na obe nozdrve i izdisaj kroz usta sa dubokim izdahom, mogu za kratko vreme dovesti do umirujućeg efekta. Jednostavnija verzija disanja naizmenično kroz nozdrve, takođe ima veliki uticaj. Udisaj je na obe nozdrve i izdisaj je naizmenično kroz jednu nozdrvu, pa drugu, zatvarajući nozdrve sa kažiprstom.

Joga relaksacija

Nastavak relaksacije pre odlaska u krevet podrazumeva i druge tehnike koje uključuju opuštanje pojedinačno svakog dela tela. Obično se počinje od stopala i nogu i završava sa licem i vilicom. Vizualizacija je takođe dobro sredstvo za relaksaciju kroz određene poze. Npr, ako zamišljate da šetate plažom ili ste na nekoj livadi i osluškujete sve zvuke prirode, već postižete efekat smirivanja.

Bilja Radusin za JP
Izvor: dreams.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •