Mačka-Krava (Marđarjasana-Bitilasana)

U stvari više sekvenca nego poza, blago valjanje kičme od mačka do krava pozicije je odličan način da probudite telo, pokrenete kičmu posle spavanja, zagrejete stomačne mišiće i otvorite centar srca.

Pas koji gleda na dole (Ado Muka Svanasana)

Ova klasična asana je odlična čim ustanete. Rasteže celu pozadinu tela, zajedno sa kičmom, zadnjom ložom i listovima. Sadrži dovoljno intenziteta da ojača ruke i ramena, ali nije previše naporna za telo posle buđenja. Ova blaga inverzija stimuliše cirkulaciju and povećava tok krvi u mozak, dajući energiju za ostatak dana.

Duboki iskorak (Ađanejasana)

Divno istezanje kukova i psoas (velikih slabinskih) mišića, duboki iskorak otvara grudi, grudni koš i ramena. Duboki iskorak je preventivna poza za klasičnu ‘kancelarijsku’ poziciju – sedeti sa spuštenim ramenima. Sa ovom pozicijom postavljate moćnu nameru za ceo dan – da nađete soluciju za sve što je potrebno brzo i efikasno, i sa otvorenim srcem.

Ratnik II (Virabadrasana 2)

Ova zapovedajuća, ukorenjena asana nalaže da imate svoj stav na Zemlji. Zagreva mišiće nogu i butina, uzemljuje i povezuje. Poravnjavanje ruku i pogled unapred simboliše ciljanje, tako da možete da postavite cilj koji kog želite za taj dan. Zamislite da vam je cilj na kraju srednjeg prsta, koristeći moćnu energiju ratnika ove asane, usmerite snagu i fokus koji su potrebni za manifestaciju tog cilja.

Laka Poza (Sukasana)

Ako nemate vremena ni za šta drugo, jednostavno posvetite nekoliko minuta da sednete i meditirate uz duboko disanje. Daće Vam priliku da se skoncentrišete iznutra, uzemljite i centrirate, pre nego što ludilo dana počne.

Koju god asanu izaberete za jutarnju praksu, počnite lagano, dozvoljavajući telu da se ugreje i postepeno probudi. Počnite dan onako kako želite da se nastavi, koristeći jogu za snagu i saosećanje.

Irina Morison za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •