Kada prana (energija) kruži kroz telo, tok se deli na 5 glavnih prana koje se nazivaju vayus (vetar/vazduh). Svih pet prana dolaze do izražaja tokom meditacije i duboke kontemplacije. U daljem tekstu pročitajte više o svakoj prani.

1. Vayu

Prana vayu kreće iz srca i glave i to je tok koji ide na gore unoseći energiju, inspiriše, podstiče i pomera unapred. Vayu je unutrašnji pokret.

Udahnite kroz srce: Dozvolite da vazduh prolazi kroz nozdrve i fokusirajte se na pluća dok ih ispunjavate svežim vazduhom. Izadhnite: umesto da zamišljate kako vas vazduh napušta, dozvolite da se prana proteže plućima. Zadržite pažnju unutra, uživajte u ugođaju tokom izdaha.

Udahnite kroz glavu: Dišite i kroz nozdrve dozvolite da dah ide do centra misli. Izadhnite: neka se dah pretvori u belu svetlost koja čisti um od haosa i buke.

2. Apana vayu

Apana vayu kreće iz osnove torzo-a u rektalnoj zoni i to je spuštajuća i spoljašnja energija. Ima za cilj da eliminiše ono što je nepotrebno, suvišno.

Udahnite: Dozvolite da prana prođe kroz nozdrve i da se spušta do leđa ili karlice, dišite kao da dodirujete osnovu kičme. Izdahnite: Kroz noge i stopala i povežite se sa zemljom i osvestite isceljenje i stabilnost.

3. Samana vayu

Samana vayu kreće od pupka, kroz digestivni trakt i podrazumeva mentalno čišćenje od korisnih i nekorisnih misli. Podstiče izjednačavanje, pronicljivost, duboko upijanje, sređivanje i balansiranje svega što unosimo.

Udahnite: Dopustite da se dah kreće kroz nozdrve ka spoljnom delu, sa strane i iza torzo-a. Predviđeno je da ide oko celog tela u vidu kapsule. Izdahnite: Neka dah ide dublje i neka se u vidu vatre ili svetla pomera ka centru telu, povećavajte intezitet prilikom svakog ciklusa.

4. Udana vayu

Udana vayu kreće od grla i kroz izdisaj, povezana je sa prana vayu i radi sa izdahom. Ova prana je povezana sa pokretima na gore i našom perspektivom. Korisna je za fizički rast, govor, izražavanje, dizanje i pokrete na gore.

Udahnite: Zamislite da se dah kreće iz zemlje kroz stopala i penje se kroz noge, kroz kičmu i do grudnog koša. Izdahnite: Neka dah prolazi kroz grlo i izdahnite kroz nos, otpuštajući tenziju u grlu, vilici i zubima.

5. Vyana vayu

Vyana vayu se kreće kroz celo telo i ide od centralnog dela. Bazirana je na srcu i odnosi se na celo telo (koža i energija koja isijava prelazi granicu kože), podržava optimalno zdravlje i cirkulaciju.

Udahnite: Dopustite da dah ide od nosa do srca, čak ako možete i u dubinu srca. Izdahnite: Zamislite da dah ide kroz ruke i noge i kroz torzo. Zamislite da se dah kreće kroz svaku poru, proširite granice kože.

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •