Probudite dete u sebi i probajte Budokon jogu!

Da li se sećate kako ste se igrali kad ste bili dete? Provodili ste dan kroz trčanje, skakanje, okretanje i retko kad ste se povređivali iz razloga što se niste plašili ničega i bili ste okrenuti ka sopstevnom telu?

Budokon joga je jedinstvena kombinacija kung fu-a, vežbi koje se oslonjaju na snagu, joga asana i životinjskih pokreta – sve ovo nam pomaže da se povežemo ponovo sa detetom u nama i da podstaknemo telo da se igra.

Budokon joga je otkrivena 2000. godine od strane Cameron Shayne i sastoji se od reči (bu (ratnik) – do (način) – kon (duša)) i može se prevesti kao „putanja duha ratnika“. Ova praksa nudi intezivni i angažovani rad sa telom, koji kombinuje elemente kung fu-a sa vežbama snage i ispunjenosti prirodnog pokreta uz fluidnost iz joge.

Budokin joga se često naziva „umetnost tranzicije“ jer se dosta pažnje posvećuje tome kako se pomeramo i u kom smeru. Namestite se u poziciju molitve u čučnju sa raširenim kolenima, na primer: možete šetati u ovoj poziciji, lagano poskočiti ili bez izlaganja ostati u ovoj pozi. Suprotno od klasičnog joga časa, budokon je više atletski usmerena sa fokusom na snagu i fleksibilnost.

U jednom od poslednjih intervjua, Cameron Shayne opisuje koristi budokon joge:“ Položaji u jogi ne zahtevaju niti razvijaju snagu kod čoveka i ne ispituju da li je poseduje. Osnovna svrha joge je da otkrije i pomogne joginu da pronađe najudobniji položaj za izvođenje meditacije, da bi tokom vremena mogao da razvije zdravu i korisnu praksu. Svakako nije i nikada neće biti sistem koji stvara atlete. Iz ovog razloga razvila sam budokon jogu za sve one koji žele da istraže veće fizičke sposobnosti.“

Uz životinjske pokrete, poze za jačanje snage i delova iz kung fu-a kao dodatak na asane, uspela sam da pojačam rameni pojas i osnažim balans između ramena i kukova. Volim što me budokon joga tera da pomeram telo često u neplanirane pravce.

Ukoliko želite da istražite veće fizičke sposobnosti, ovo je idealna praksa za vas. U kratkom roku ćete postati jači i u balansu. Bez obzira da li želite da poboljšate performanse ili želite da promenite joga rutinu, osvestićete ubrzo koristi od budokon joge.
Stil je prihtvaljiv na svim nivoima. Svako može da se pronađe i čak više od očekivanog. I, ne zaboravite da se zabavaljate dok se pomerate, skačete, kotrljate, poskakujete, rolate ili uvrćete.

Bilja Radusin za JP
Izvor: ekhartyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •