Kundalini je duhovna energija koja spava u svakom čoveku u području prve čakre – Muladhara.

To je snaga koja je po svojoj prirodi spiralna i savijena je tri i po puta u obliku prstena, i tako miruje sve dok je ne probudimo. Kada se kundalini budi, kreće se uzduž energetskog kanala koji protieče kroz kičmeni stub od trtice do glave i na svom putu kroz energetski kanal prolazi kroz čakre kako bi dosegla sedmu – Krunsku čakru.

Kundalini je po svojoj prirodi energija koja prepoznaje sve naše energetske (emotivne, mentalne, ali i fizičke) blokade i ima tu sposobnost da ih razbija i pravi svojevrsno čišćenje. Kako se ova energija uzdiže kroz energetski kanal, čovek tako i postaje srećniji, zadovoljniji, uravnoteženiji i zdraviji u svakom smislu. Njenim podizanjem ka gornjim čakrama intelektualne sposobnosti dolaze do izražaja, poboljšavaju se memorija i koncentracija, kao i snaga volje.

Imaju li sva živa bića kundalini? Naravno; inače ne bi bila živa. Naravno, ona nije kod svih bića podjednako jaka, odnosno intenzivna, a nije ni u jednakoj meri probuđena. I životinje imaju i čakre, kao i nadije (suptilne kanale), ali, stupanj njihove razvijenosti daleko zaostaje za čovekovim energetskim sastavom.

Rezultat pranajame je udghata ili buđenje kundalini. Kod tog postignuća, vreme i prostor se približavaju i konačno se susreću u jednoj određenoj tački. Kada se sjedine, događa se eksplozija i ta eksplozija je poznata kao buđenje i manifestacija kundalini. Ova kundalini je izvor prvobotne snage, uspavane, večne sile koja je u čoveku uspavana milionima godina.

Kod prosečnog čoveka Kundalini Šakti ili Evolutivna Sila leži uspavana u svom najnižem centru. Dokle god Kundalini Šakti prebiva u Muladhara čakri (najnižem od šest glavnih energetskih centara) takvi ljudi su/ostaju preokupirani samoodržavanjem, hranom/jelom, spavanjem i seksom.

Krajnji cilj kundalini energije je da se dostigne stanje čiste svesti, odnosno prosvjetljenje. Sve sumnje i strahovi ostaju daleko iza nas kada dopustimo ovoj energiji, koja je po svojoj prirodi božanska, da djeluje u nama.

Ovu izvanrednu moć poseduje svaki čovek, ali je nažalost retki koriste. Kada se kundalini energija probudi ona čini da se osećamo življe nego inače i unosi poletnost u naše telo i svest. Kundalini je uvek prisutna, ona napaja čitavu energetsku strukturu ljudskog bića i tera životnu snagu da neprestano cirkulira. Probuđena kundalini energija će svakom čoveku pomoći da otkrije svoje potencijale, uspavane talente, specifične osobne moći, i da na najautentičniji način izrazi sebe i postane najbolji što on može biti.

Mnogi će poželeti buđenjem kundalini energije da postanu moćniji od drugih ljudi, bolji u odnosu na njih, ali to nam nikako ne bi trebao biti cilj. Ako se poredimo s drugim ljudima i nastojimo biti superiorniji od njih, teško da ćemo dostići stanje samorealizacije. Ali ako su nam motivi čisti, ukoliko želimo postati najbolja moguća verzija sebe, ukoliko nam je cilj da se razvijamo i rastemo u duhovnom smislu, onda je buđenje kundalini energije pravi put za nas.

kundalini

Načini buđenja Kundalini

Postoje brojni načini da se ova energija probudi, odnosno pokrene u čoveku. Najčešće se pristupa joga vežbama, specijalnim meditativnim metodama, ipak ovakvi pokušaji često mogu biti neuspešni, dugotrajni ili da, s druge strane, izazovu nagli rast ove energije, koja na neki način može i dezorijentisati čoveka. Buđenje kundalini energije često mogu pratiti i neugodni simptomi koji čoveka, koji do tada nije imao iskustva s energetskim metodama, mogu i uplašiti. Takvi simptomi sami po sebi nisu opasni, ali osećaji koje pokreće kundalini mogu biti toliko jaki, da nepripremljen organizam može doživeti blagi šok.

Rast kundalini energije može se odvijati na različite načine. To može teći lagano, gotovo neosetno i vremenski razvučeno. Tada postupno, ali sigurno dolazi do povećanja energije i izoštravanja misli, kao i do izražavanja drugih intelektualnih sposobnosti. Isto tako ovaj proces može se odvijati i brzo, pa tako neki praktikanti već tokom prvih pokušaja osećaju intenzivnu toplinu ili trnce u dlanovima, stopalima, ili uzduž kičmenog stuba.

Neki praktikanti, međutim, nemaju nikakve manifestacije buđenja kundalini energije, što ne znači da proces nije pokrenut. Subjektivni osećaj svakog pojedinca je individualan. Svako ko aktivno radi na sebi i na svom duhovnom razvoju zna da proces rasta pokreće i procese mentalnog, emotivnog odnosno energetskog čišćenja. Zahvaljujući kundalini energiji čovek dobija mogućnost da živi život punim plućima, da sebe i svet oko sebe potpunije oseća, da se raduje i da oko sebe širi mir, pozitivnu energiju i ljubav.
osvežavati, te iz nas na uzdižući način zračiti prema drugima.

Ukoliko prema drugima krenemo delovati naglo, silovito, nasilno, iz mržnje ili na drugi negativan način, može nam se desiti da kundalini “sevne” kroz naš organizam i doslovno ga sprži; u najblažem će nas slučaju boleti glava.
Može se reći da je kundalini sila života, sâm naš život.

Punim buđenjem kundalini mi živimo svesni i blaženi
Izvori: girija.info

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •