Prvi stepen meditacije je zaustaviti rastresenost i učiniti svoj um jasnijim i lucidnijim. Ovo se može postići primenom jednostavne meditacije na dah.

Odaberemo tiho mesto za meditiranje i sednemo u udoban položaj. Možemo da sednemo u tradicionalni položaj s prekrštenim nogama ili u bilo koji drugi udoban položaj. Ako želimo, možemo da sednemo i na stolicu. Najvažnije je da držimo leđa uspravno, kako bismo sprečili mentalnu tupost ili pospanost. Sedimo delimično zatvorenih očiju i usmerimo svu svoju pažnju na disanje. Dišemo prirodno, po mogućnosti kroz nozdrve, ne nastojeći da kontrolišemo dah, i pokušamo da postanemo svesni osećaja kako taj dah ulazi ucije. Trebalo bi da pokušamo da se koncentrišemo na njega, isključujući sve ostalo.

U početku će naš um biti vrlo užurban, a možda čak steknemo utisak da nam meditacija čini um još užurbanijim, ali, u stvari, samo postajemo svesni koliko je naš um užurban. Bićemo u velikom iskušenju da sledimo razne misli koje budu nailazile, ali trebalo bi tome da odolimo i da ostanemo jednousmereno usresređeni na osećaj daha. Ako primetimo da nam je um odlutao i sledi misli, trebalo bi da ga odmah vratimo na dah. Ovo bi trebalo da ponovimo koliko god je puta potrebno, dok god um ne bude započinjao na dahu. Ako strpljivo vežbamo na ovaj način, postepeno će naše rastresene misli nestajati i iskusićemo osećaj unutrašnjeg mira i opuštenosti. Um će nam biti lucidan i prostran i osećaćemo se osveženo. Kada je more uzburkano, dno se uzburka i voda postaje mutna, ali kada vetar oslabi talog se slegne, a voda opet postaje bistra. Na sličan način, kada je, inače neprekidni, tok naših rastresenih misli smiren koncentrisanjem na dah, um nam postaje neobično lucidan i bistar. U ovom stanju mentalnog spokoja trebalo bi da ostanemo neko vreme.

Iako je meditacija na dah samo pripremni stepen meditacije, ona može da bude vrlo moćna. Iz ove prakse može da se vidi da je iskustvo unutrašnjeg mira i zadovoljstvo moguće postići samim kontrolisanjem uma, bez ikakve zavisnosti o spoljašnjim uslovima. Kada se buka rastresenih misli slegne, a um nam postane miran, prirodno se iznutra javljaju duboka sreća i zadovoljstvo. Ovaj osećaj zadovoljstva i dobrostanja pomaže nam da se nosimo s užurbanošću i teškoćama svakodnevnog života. Toliko stresa i napetosti, koje obično proživljavamo, dolazi iz našeg uma, a mnogi od problema koje doživljavamo, uključujući tu i loše zdravlje, su ili izazvani ili pogoršani tim stresom. Ako meditiramo na dah, samo deset ili petnaest minuta svaki dan, moći ćemo da smanjimo taj stres. Iskusićemo spokoj i osećaj prostranosti u umu, a mnogi od naših uobičajenih problema će otpasti. Lakše ćemo izlaziti na kraj s teškim situacijama, spontano ćemo se osećati srdačno i dobro raspoloženi prema drugim ljudima i naši će se odnosi s drugima postepeno poboljšati.

Izvor: atma.hr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •