Stres kao novi evolutivni izazov
U današnje vreme velikog ubrzanja i stalnog delovanja često se osećamo preplavljeni informacijama, novim tehnologijama kao i zahtevima koje svakodnevno ispunjavamo.
-Takva svakodnevica često kreira krug uznemirenosti, brige i teskobe.
-Tempo zahteva rad na više koloseka, često i istovremeno – život na „auto-pilotu“.
-Posledice su: stalni umor, iscrpljenost, pad koncentracije, energije i motivacije.

Kroz program Mindfulness-a, a prvenstveno kroz procese:
sagledavanja uzroka stresa,
usvajanja metoda za njegovo prevazilaženje,
kontinuiranog praktikovanja,
razvija se i stabilizuje veština svesne pažnje, koja dugoročno pomaže u kontroli stresa.

 

Kako deluje Mindfulnes-program svesne pažnje?
Pokazalo se da vežbanjem Mindfulnesa u kontinuitetu aktiviramo prirodnu sposobnost prisutnosti u sadašnjem trenutku kroz usmeravanje pažnje na sve ono što se direktno doživljava putem čula, misli ili emocija, bez filtera uma.
Već tokom 8 nedelja, aktiviraju se delovi mozga koji većinu vremena nisu aktivni i time se menja njegova fizička struktura. U stanju aktivne, otvorene pažnje usmerene na sadašnjost, misli, emocije, telesne senzacije i okruženje se doživljavaju kroz posmatranje, bez prosuđivanja. Umesto življenja “na autopilotu“ u kome smo vođeni navikama, svesna pažnja donosi življenje u trenutku i otvaranje prema iskustvima.

Šta je Mindfulness-program za razvijanje svesne pažnje danas?
Mindfulness je baziran na osnovama više stotina godina primenjivanih daleko-istočnih tehnika, stavljenih u funkciju potreba današnjeg čoveka, na razumljiv, otvoren i jednostavan način. Mindfulness-svesna pažnja je danas svetski poznat i priznat metod sistematskog mentalnog treninga.
S obzirom na sjajne rezultate koje je Mindfulness postigao tokom poslednjih 40 godina, postao je i najviše ikada ispitan i naučno dokazan program u istoriji. Desetine hiljada stranica naučnih istraživanja su potpora i osnov za razumevanje funkcija tela i uma u stresnoj reakciji, načina koje primenjuje Mindfulness u kontroli stresa, kao i razloga zbog kojih je baš ovaj program toliko delotvoran.
U savremenom svetu, kada je stres za veliki deo populacije postao hroničan, pojavljuju se i simptomi koji prate novonastalo stanje, kao što su anksioznost, depresija, strahovi i panični napadi, problemi s memorijom i koncentracijom, hipertenzija, astma i dijabetes. Dugotrajni stres takođe potiskuje imuni, reproduktivni i digestivni sistem.
Savremena naučna istraživanja ovog programa dokazuju vidne rezultate u smanjivanju ovih poremećaja. Poslednje studije navode da se primenom ovih tehnika može smanjiti čak i rizik od šloga i srčanog udara.

Efekti Mindfulness programa svesne pažnje:
1.Veća stabilnost u stresnoj reakciji
2.Emocionalni balans
3.Mentalna ravnoteža
4.Bolje razumevanje i komunikacija s okruženjem
5.Veća fleksibilnost u reagovanju,

Za Mindfulness program nije potrebno predznanje.

Kada se ovaj program takođe preporučuje:
-U kontroli hroničnog ili akutnog bola
-U kontroli straha i snažnih negativnih emocija
-U razvijanju pažnje, fokusa i koncentracije
-U dubljem samo-razumevanju
-U razvijanju emocionalne intiligencije

U kojim slučajevima se ovaj program ne preporučuje:
-Kod bolesti zavisnosti
-Odvikavanja od zavisnosti koje traje manje od jedne godine
-Psihoza
-PTSD
-Kliničke depresije
-Socijalne anxioznosti (ako postoji otpor prema boravku u istom prostoru s ostalim polaznicima, što može predstavljati ograničenje)

Trajanje programa, vreme i mesto održavanja:
Trajanje: Program traje 8 nedelja, počev od nedelje 25.02.2018.
Vreme: Nedeljom od 18h.

U toku programa, preporučuju se redovni dolasci.
Mesto održavanja: Bg Joga centar, Beogradska 23, Vračar.

Program uključuje :
-8 radionica (predavanja+vežbe) u trajanju od 3 sata
-rad u manjim grupama
-štampani radni material
-audio-snimke svih praksi
-Mindfulness retreat (jednodnevna progresivna “rekapitulacija” svih praksi koje su naučene tokom programa) po završetku programa

Kotizacija
Više informacija o kotizaciji, uslovima i popustima na sledećem linku: joga.co.rs

O predavaču:
Od 2014. Vesna Kostić vodi 8-nedeljne Mindfulness kurseve i radionice po prvi put na našim prostorima.
2015. je završila i Mindfulness Schools program (Program uvažene svetske asocijacije pedagoga i edukatora koji su uveli Mindfulness u preko 1200 osnovnih i srednjih škola).
Kontinuirano praktikuje i edukuje se poslednjih 20 godina, učeći od nekih od najvećih učitelja današnjice. Stekla je tokom godina i višegodišnje korporativno iskustvo, radeći često na rukovodećim i visoko-stresnim pozicijama. Kroz različite deleko-istočne tehnike učila je kako da se bori sa stresom, ali i stekla uvid u duboke, transformišuće puteve samorazvoja. Ovaj lični put transformacije je i njena osnovna inspiracija u vođenju kurseva i radionica danas. Takođe je licencirani instruktor joge, osnivač Bg joga centra kao i programa Mindfulness Srbija. Od 2016. Organizator je No stress festivala, koji ima za cilj da ukaže na brojne prirodne metode u kontroli stresa, samorazvoju i razvijanju kvaliteta života.

Prijave su i toku na broj 060 3317905 ili mailom bgjoga@joga.co.rs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •