Reč vinjasa na sanskritu služi za opisivanje sekvenca pokreta iz jedne u drugu asanu. Klasične vinjasa sekvence potiču iz aštange i podrazumevaju ponavljajuće cikluse pozdrava Suncu. Tokom ovih sekvenci, telo „plovi“ od psa koji gleda dole do čvrstog utvrđenja u plank pozi, zatim sledi spuštanje u chaturangu (plank poza uz oslanjanje na podlaktice), potom izvijanje u psa koji gleda na gore i završna asana je ponovo pas koji gleda dole. Svi pokreti su usklađeni sa dugim i kontrolisanim udahom i izdahom u svakoj asani.

Dublje značenje vinjase je tranzicija između asana. Vinjasa je stil joge koji se podrazumeva tok, svesno kretanje između asana, umesto zadržavanja u određenoj asani određeno vreme.

„Život je serija prirodnih i spontanih promena. Ne utičite na njih – možete stvoriti nezadovoljstvo. Pustite da stvarnost postoji. Pustite da se stvari dešavaju prirodno u bilo kom pravcu da se kreću.“ – Lao Tzu

Dešavanja na našoj podlozi za vežbanje predstavljaju mikrokosmos našeg života. Idealno bi bilo ostajati u pozama duži vremenski period – pronalaziti idealno poravnanje i držati telo – u određenom trenutku moramo da se pomerimo. Ovo zapravo ukazuje da život nije serija fiksnih i statičnih tačaka. Život je putovanje, pre nego serija destinacija, koje plovi. Iz tog razloga, vinjasa sa svojim fokusom na trenutke između asana, ukazuje na dinamične aspekte života. Uz praksu vinjase, podsećate i sami sebe da je tok života prirodan. Ploviti, ne zadržavati trenutke je život.

Razumevanje i svesnost

Za razumevanje koliko je moćna vinjasa, potrebno je razložiti sanskritski koren reči. Vinjasa potiče od reči nyasa, što znači postaviti/utvrditi i vi, što znači na poseban način. Može se lako zaključiti da vinjasa objašnjava ideju joge da izvođenje bilo koje akcije treba da bude umetnički ispunjeno. Kada vam je fokus da bilo koji pokret koji izvodite treba da bude izveden na poseban način, činite da svaki deo vaše joga prakse postane specijalan, isplaniran i sa svrhom.

Kada ovu praksu primenimo na našoj podlozi za jogu, možemo je isto tako primenjivati i u našem životu. Kada su svaki pokret i akcija važni i kada se rade sa pažnjom uz svesnost, onda i način na koji živimo može biti joga. Razlika koja postoji između vremena koji smo proveli praktikujući jogu i jednostavno živeti se gubi, nestaje.

Meditacija u pokretu

Čarobni tok vinjase je snažna meditacija u pokretu. Svaka promena donosi više potencijala za razvijanje svesnosti, osetljivosti i saznanja. Izvođenje svake asana pomaže da osetimo naše telo i razvijemo svesnost prilikom pokreta da nas vodi na drugi nivo. Učimo kako telo reaguje u svakom pokretu, kako se pomera, prilagođava i kako pomeramo granice.

Uvedite više snage u vinjasa praksu

Mali koraci

Započnite sa pozom mačka-krava i izvodite asanu u skladu sa udahom i izdahom između ova dva pokreta. Neka pomeranje vaše kičme bude uskladjeno sa dahom, fluidno i bez stajanja i izvodite svaki pokret svesno i sa pažnjom.

Podešavajte telo

Ne morate velike promene da izvodite, probajte da svaki ulazak i izlazak iz položaja radite sa više svesnosti, fluidinosti i/ili lepote? Kada ste u položaju ratnik dva, proverite šta vaše telo može i želi da uradi. Da li želite da promenite strane ili da li želite da podignete ruke iznad glave na primer? Da li želite da se izvijite unapred u savijenog ratnika ili želite da se otvorite i izvijete unazad? Radite pažljivo bilo koju promenu.

Pojednostavite promenu strana

Ovo može biti klasična vinjasa, kao što je opisano u prethodnom pasusu ili možda možete da pređete lagano iz psa koji gleda dole u plank i vratite se u prvobitni položaj. Primećujete da na ovaj način vinjasa opušta vaše telo, resetuje ga i priprema za asanu za drugu stranu.

Primenjujte vinjasu u svakodnevnom životu

Kada pripremate čaj, na primer, razmišljajte o svakom pokretu. Da li možete svaki pokret da izvedete opuštajuće, sa svrhom i kontrolisano? Kako ovo utiče na vas i kako se osećate?

Tokom vremena, otkrićete da ćete moći sve elemente vinjase da uključite u vašu joga praksu, na i van joga prostirke. Kada vam se nešto desi i otkrijete da ne želite da se taj trenutak završi i ne želite da ga pustite, zapamtite šta vas je vinjasa naučila:

„Jedini način da osetite promenu, jeste da uđete, pokrenete se i uživate u plesu“ – Alan W.Watts

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogapedia.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •