Morske alge koje često nazivaju i „morskim povrćem“, su značajan izvor lekovitih i hranjivih materija. Ovi plodovi mora u sebi sadrže lako svarljive ugljene hidrate, biljne belančevine, proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine (B1, B12, A, C), minerale (jod, kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor, natrijum, magnezijum).

Morske alge sadrže veći nivo mnogih minerala, recimo kalcijuma ili joda, u odnosu na kopnenu vegetaciju. Zatim, sadrže esencijalne masne kiseline, omega-3 i omega-6. Mnoge alge izložene su sunčevoj svetlosti, što doprinosi da postanu bogate antioksidansima i vitaminima. Neke morske alge, na primer nori, bogate su balančevinama. Mnoge alge korisne su za detoksikaciju jer podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Neka ispitivanja pokazuju da čak mogu pomoći u regulaciji šecera u krvi jer njihovo vlaknasto tkivo usporava brzinu kojom se hrana vari i apsorbuje u krvotok. Osim toga, poznato je da hrana bogata vlaknima moze sprečiti nastanak bubrežnog kamenca.

U ishrani morske alge se najčesće koriste uz integralne žitarice i kao dodatak supama i salatama a najmasovnije ih upotrebljavaju u Japanu. Pošto su niskokalorične a pri tom stvaraju osećaj sitosti, pogodne su za dijetalnu ishranu. U svakom slučaju, obogaćuju trpezu, kako izgledom tako i ukusom.

U okeanima širom sveta postoji veliki broj različitih vrsta algi od kojih je mnogo jestivih a najpoznatije morske alge na našim prostorima su arame, vakame, kombu, nori i agar-agar. Najčesće nalaze upotrebu u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj ishrani.

Lekovita svojstva najpoznatijih algi:

Arame alga: Snižava krvni pritisak, umiruje grčeve mišića.

 

Vakame alga: Reguliše metabolizam, podstiče mršavljenje, korisna u borbi protiv dijabetesa.

 

Kombu alga: Povoljno deluje na organe za varenje, pročišćava krv, podstiče rad štitne žlezde.

 

Nori alga: Neutrališe slobodne radikale, korisna za zdravlje krvnih sudova i arterija.

 

Agar agar alga: Umiruje upale i hemoroide, otklanja zatvor.

 

Izvor: prirodalecisve.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •