Sastojci:

za mus

2 zrela avokada (oko 200g očišćenog)
7-8 svežih urmi/datula (oko 100g ili 80-85g oljuštenih i bez koštice)
sok od jednog limuna (krenite od 25g, pa dodajte po potrebi)
20g kokosa
prstohvat soli

za služenje

nar ili sveže/mrznute maline

Postupak:

Prerežite avokado uzdužno na pola, sklonite košticu i kašikom izvucite pulpu.
Ubacite avokado u činiju i dodajte očišćene i oljuštene urme (najlakše je to uraditi pod mlazom vode), proceđen limunov sok, prstohvat soli i kokos. Umutite štapnim mikserom ili u multipraktiku, tako da postane kremasto i glatko.
Probajte, po potrebi dodajte još malo limunovog soka ili možda, još jednu urmu.
Gotov mus prespite u čaše, ostavite malo u frižideru da se ohladi i služite bogato posuto zrncima nara ili svežim ili tek malo otopljenim mrznutim malinama. Mus služite istog dana jer će promeniti boju, pa čak iako limun usporava taj proces.

Napomene

Po meni, za ovu poslasticu je potreban jedan avokado po osobi. Ukoliko ovo pravite za neko veće okupljanje ili proslavu (naročito ako imate goste koji su vegani ili poste), onda možete mus služiti u malim činijicama i u tom slučaju će navedena doza biti i dovoljna za 6-7 služenja.
Umesto limuna i kokosa, možete koristiti sok limete – potreban vam je sok od dva ploda, oko 45-50g, u tom slučaju izostavite kokos.
Pokušajte da pronađete što sitniji kokos kako bi mus bio kremastiji, a idealno bi bilo koristiti „puter od kokosa“, jer će u tom slučaju mus biti sasvim gladak, što možete primetiti na fotografijama. Taj „puter“ se zapravo dobija duugim blendiranjem kokosa u multipraktiku, bude sasvim tečan i kad ga dodate jelima, sasvim se „istopi“, da tako kažem.
Ukoliko koristite sušene urme, ostavite ih u vodi 15-20 minuta da omekšaju.

Izvor:  natanjiru.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •