Bez obzira na kulturu o kojoj je reč, u svakoj je sadržana potreba za pozdravljanjem. Tako će vam se Japanci nakloniti, u afričkim ćete zemljama biti pozdravljeni pljeskom, na područjima na kojima prevladava englesko stanovništvo ćete naići na ispruženu ruku koja čeka rukovanje ili će se od vas očekivati kratak zagrljaj dok će na našim područjima pozdrav uključivati i poljubac u obraz. Uz razne načine pozdravljanja koji variraju i međusobno se razlikuju, postoji jedan pozdrav koji postaje sve popularniji , a to je – namaste.
Namaste je uljudan način pozdravljanja koji prevladava u hindskoj kulturi i koristi se pri susretu, ali i pri rastanku. Ponekad se izgovara kao „namaskar“, „namaskaram“ ili „vanakkam“, a prati ga lagani naklon uz sklopljene ruke (dlanovi se međusobno dodiruju, prsti su usmereni prema gore, a palčevi prema grudnom košu). Ovaj gest se naziva anjali mudra ili pranamasana i znači „klanjam se božanskom u tebi“. Pozdrav se može izgovoriti bez propratnoa geste ali uvek će prenositi isto značenje i označava će predaju ega u korist duha.
Značenje reči ‘namaste’ se većina sveta prepoznaje kao nešto što označava mir, čast i poštovanje iako postoje razni prevodi ovog pozdrava:

„Božanska svetlost u meni prepoznaje božansku svetlost u tebi“;
„Bog u meni pozdravlja i upoznaje Boga u tebi“;
„Poštujem duh u tebi koji je i u meni“;
„Božanska mudrost u meni prepoznaje i priznaje božansku mudrost u tebi“.

Međutim, bez obzira na razne prevode i jezik kojim govorite, ova reč jednostavno priziva osećaj deljenja duhovne povezanosti dok stvara osećaj jedinstva i uravnoteženosti. U osnovi, ‘namaste’ predstavlja način povezivanja svih ljudskih bića.

Ovakav pozdrav je vrlo rasprostranjen u Indiji, ali koristi se i na području Nepala, delovima Azije i svim delovima sveta u kojima postoji i deluje hinduska vera. Koristi se kao uljudan oblik pozdrava, priznavanja i izražavanja dobrodošlice rodbini, gostima ili nepoznatim osobama. U ponekim kontekstima služi i kao način izražavanja zahvalnosti nekoj osobi koja je bila velikodušna, dobra ili koja je ponudila ili pružila svoju pomoć.

Namaste se također može koristiti i u meditaciji gde služi kao pomoć pri uspostavljanju veze sa svojom unutrašnjosti, sa središtem ljubavi, srcem. Ruke koje se sklapaju u molitveni položaj (mudru) u visini srca (srčane čakre) služe kao medij uspostavljanja protoka božanske energije i ljubavi dok lagani naklon glavom i zatvaranje očiju olakšavaju umni pristup božanskom duhu koji obitava u srcu.
Ako je reč o pozdravu koji je vrlo jednostavan i kojeg je lako usvojiti, postoje određene smernice koje se pritom trebaju poštovati:

1.) Oči moraju biti zatvorene. Zatvaranje očiju pri ovom pozdravu olakšava proces kojim se „vidi“ unutrašnjost osobe i stvara vizija o Bogu u nama ili pogled na dušu osobe.

2.) Pri izvođenju ‘namasta’ nemojte ništa držati u rukama. Ako se u rukama nalazi bilo kakav objekat, tada prsti i njihovi vrhovi neće biti ravno ispruženi čime se ometa protok sattve (čistoće) koja se inače, kroz ispružene prste, usmerava ka osobi kojoj je namaste namenjen. Ukoliko se u rukama nešto nalazi, taj objekat će primiti komponentu sattve i odbiti ga natrag ka osobi koja upućuje pozdrav.

Dakle, namaste u sebi nosi univerzalno priznanje i duhovnu energiju što ga čini izvanrednim pozdravom. Veruje se da samo izgovaranje ove reči, a osobi, podiže vibracije namere upućivanja pozdrava osobi time što se odaje počast njezinoj unutrašnjoj dobroti, svetlosti i unutrašnjem božanskom aspektu. Korišćenjem ovog pozdrava, vi tako zaista možete osetiti stvarno značenje i prihvatanje pozitivnih misli čak i ako je reč o nekome koga ne volite.

Autor: Barbara Kovačević

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •