Baš kao i Iyengar joga, restorativna joga upotrebljava rekvizite. Međutim, odite na čas restorativne joge i brzo ćete uvideti razliku. Ovde se rekviziti koriste kako bi olakšali celovitu relaksaciju sa krajnjim ciljem oslobađanja od stresa.

Metoda

Restorativna joga je idealna za sve koji se oporavljaju od povreda, hroničnih bolesti, stresa ili one koji žele da uravnoteže intenzivniji joga trening, Zapravo, svima bi nam koristilo malo restauracije u životu, što objašnjava zašto je Shivasana (položaj mrtvaca) jedan od najomiljenijih joga položaja.

Postavka

U restorativnoj jogi, položaji se rade bez mišićne kontrakcije. Vaše telo može biti dosta savijeno, ali izdašna upotreba ćebića, blokova i podloga čine istezanje pasivnim. Kičma se isteže u svim pravcima, kao i na bilo kom času joge – unapred, unazad i sa jedne i druge strane. Rekviziti koji podpomažu inverzije su takođe uključeni kao deo dobro izbalansirane sekvence. Ove poze možete držati do 20 minuta, tako da i telo i um dobiju šansu da nađu mir.

Osnivač

Pokojnom B.K.S Iyengar-u (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar) se pripisuje osnivanje restorativne joge. U ranim učiteljskim danima, Iyengar je počeo da koristi rekvizite kako bi načinio joga položaje dotupnijim i lakšim za njegove učenike. Njegova popularnost je procvetala u Americi tokom šezdesetih 20. veka. I Iyengar i restorativna joga su od tad izrasli u važan stil praktikovan danas.

Iyengarovoj nekadašnjoj učenici, Đudit Henson Lezatir, autorki „Relaksacije i Obnove: Umirujuća Joga Za Stresne Trenutke“, pripisana je popularizacija kako Iyengar tako i restorativne joge. Ona je podučavala jogu od 1971. godine i smatrana je masterom restorativnog stila.

Sertifikat

Programi za učitelje restorativne joge su dostupni širom čitave zemlje. Često se nude kao kursevi koji se sastoje iz 20 do 40 časova, koji mogu da se pohađaju nakon završenih 200 sati joga programa.
Đudit Lezatir nudi svoj sertifikovani program zvan „Odmor i Obnova“. Njeni dvadesetosatni kursevi su učeni u dužini od 5 dana i ponuđeni su svuda u svetu – od Nju Jorka do Dalasa i od Kanade do Kine.
Dina Fesl za JP

Izvor: beyogi.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •