Mysore čas Ashtanga yoge je pravo osveženje za sve ljubitelje intezivnijeg vežbanja joge.

Prvo iskustvo ovakvog časa možete doživeti na promotivnom otvorenom času Ashtanga yoge (Mysore čas) u petak, 2. februara u 17h.
Potrebna je najava dolaska putem email-a: yogacentarmirjana@gmail.com
Od opreme potrebno je poneti: peškirić, helanke/trenerka ili šorc, majica i gornji deo trenerke (ukoliko imate svoju prostirku, ponesite je).
Predviđeno trajanje časa: 17h do 19h

Ovim promotivnim časovima Mysore stila otvaramo sezonu Mysore časova u Joga centru Mirjana, koji će se održavati u pre podnevnim terminima (ponedeljkom, sredom i petkom od 8h -10h, i večernjim terminima (ponedeljkom i sredom od 20h -22h i petkom od 18h do 20h)

Vidimo se u petak, 2. februara u 17h!

Detaljnije informacije:
Na našem susretu u petak, pre praktičnog dela, u uvodnom delu predavanja sledi kratak teorijski uvod o Ashtanga yogi, Mysore stilu vežbanja i položajima koje ćemo obrađivati na praktičnom delu Mysore časa.

Veoma često ovakav stil postane omiljen vežbaču, jer svako radi u svom ritmu, koji njemu najviše prija, i koji ga dovodi do potpunog balansa i sklada sa samim sobom. Tokom ovih časova vežbači sami vežbaju unapred zadatu sekvencu ashtanga stila joge prema trenutnim fizičkim sposobnostima.

Na Mysore času, jogini slede tradicionalni sled asana Ashtanga joge. Prilagođeni su svima, ali je osnovni preduslov da poznaju sled Ashtanga joge koji se usvaja korak po korak dolascima na Mysore časove.
Ne brinite, pod budnim okom ste tri instruktora joge Sanje Stojšin, Marine Majinski I Mirjane Radak, koje su tu – stalno pristutne kako bi Vas savetovale, asistirale i pomagale.

Vidimo se u petak, 2. februara u 17h!

Više o Ashtanga yogi:

U početku ashtanga prakse fokus je na svakodnevnom vežbanju asana da bi telo i čulni organi postali fleksibilni, što je preduslov za stabilnost uma. Tehnike Aštanga joge su grupisane u šest različitih serija od kojih bi svaka trebalo da bude vešto savladana ispravnim redosledom pre nego što se upustimo u savlađivanje naredne.

Akcenat je na vinjasi, specifičnom sistemu disanje/pokret koji stvara toplotu, izaziva unutrašnje pročišćenje i poboljšava cirkulaciju. Ključni elementi fokusa tokom vežbanja su pozicija (asana) sa kontrakcijama (banda), disanje (uđaji) i mesta na koja usmeravamo pogled (dristi), a cilj je uskladjivanje svih ovih elemenata kako bi se kao posledica umirio um.

U ashtanga jogi se susrećemo sa mysore(majsor) i vođenim časovima(čas na brojanje). Kada tek krećemo u praksu krećemo sa mysore(majsor) časovima. Vođenom času možemo da prisustvujemo tek kad savladamo bazičnu tehniku, tj. Pozdrave Suncu, deset stojećih tehnika i nekoliko sedećih.

Mysore (majsor) čas
Sa svakim vežbačem se radi pojedinačno iako je vežbanje u grupi.To znači da instruktor objasni disanje i tehniku u detalje, demonstrira je i proverava kako učenik napreduje sa tehnikom.

Takođe, učenik od prvog časa uči da vežba sam kako bi se što pre osamostalio i bio sposoban da vežba sam. Vežbaču – učeniku se daje nova tehnika kad optimalno savlada predhodnu.
Vežbači dolaze u različita vremena u okviru Mysore časa, ali najkasnije na oko sat pre kraja termina kako bi imali dovoljno vremena da odvežbaju svoj program do kraja termina.

Ashtanga Yoga ne podrazumeva takmičenje niti je merilo ukupnog napretka u yogi broj asana koji neko vežba – radije svako treba da prati svoje mogućnosti i da postepeno vremenom napreduje u skladu sa redovnom, dugotrajnom, istrajnom i neprekidnom praksom, posvećenošću tradicionalnom putu yoge (parampara tradicija) i dugoročnom, ozbiljnom radu na sebi.

Izvor: FB

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •