Pozdrav Suncu koji uključuje tradicionalno čantranje mantri Suncu.

DVANAEST MANTRI SUNCU

„Svake godine Sunce prođe dvanaest različitih faza koje su poznate kao zodijački znaci u zapadnoj astrologiji ili kao raši u (rashi) u Hindu astrologiji. Prema Hindu astrologiji svaki raši odlikuje specifično svojstvo i stanje, a u svakom od dvanaest stanja Sunce ima različito ime. Ovih dvanaest imena obuhvataju dvanaest mantri Suncu.

1. OM MITRAYA NAMAHA

(Pozdrav prijatelju svih)
U spisima Mitra se opisuje kao onaj koji poziva ljude na aktivnost, podupire nebo i zemlju, motri na sva bića bez izuzetka, baš kao što rano jutarnje Sunce označava početak dnevnih aktivnosti i baca svoju svetlost na sav život.

2.OM RAVAYE NAMAHA

(Pozdrav onome koji blista)
Ravaye znači onaj koji blista i pruža božanski blagoslov celom životu.

3. OM SURYAYA NAMAHA

(pozdrav onome koji pobuđuje aktivnost)
Sunce se ovde nalazi u veoma dinamičnom aspektu kao božanstvo Surya. U staroj vedskoj mitologiji Surya se obožavao kao Gospodar Neba i slikan je kako preleće nebo u svojim vatrenim kočijama koje vuče sedam konja. Ovo je lepa analogija i zahteva pravilnu interpretaciju. Naime, sedam konja su ustvari sedam znakova ili emanacije vrhovne svesti, koja se manifestuje na sedam ravni egzistencije – bhu (zemaljska, materijalna), bhuvar (posredna, astralna), suwar (suptilna, nebeska), mahar (boravište deva), janah (boravište božanskih duša koje su prevazišle ego), tapah (boravište prosvetljenih sidhija) i satyam (vrhovna spoznaja realnosti). Surya simbolizuje samu vrhovnu svest koja kontroliše ove različite ravni manifestacije. Smatra se da je Surya najkonkretniji od svih bogova Sunca i da je njegovo poreklo u prvobitnom vedskom trojstvu, a da mu je mesto na nebu, dok je Agni (vatra) njegov predstavnik na zemlji.“- PARAMHAMSA SATYANANDA SARASWATI, odlomak iz knjige SURYA NAMASKARA …(nastaviće se)

*Asane- osnovnih 10 asana
*Pranajama-vežba disanja
*Yoga nidra-vežba opuštanja

Čas je otvoren i namenjen svima, kako početnicima tako i iskusnim hatha joga vežbačima i vežbačicama.

Čas vodi Ana Jovanović.
13.10. od 17-18.30h, Vedanta Yoga Centar, Sremska 9.
Plaćanje na bazi donacija.
Preporučena donacija 500 din.
Dobro došli.
Izvor: FB

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •