Alexandria Crow kaže da poseduje sve tehnike koje koristi i predaje u joga praksi. Izbegavanje nije opcija.

„Ja često govorim sebi, mojim studentima i budućim učiteljima da u datom momentu dajemo sve od sebe u zavisnosti sa čim raspolažemo.“

Zamislite da imate 1 čekic i jedan zarđali ekser i da time pokušavate da popravite kuću. Tako je izgledalo moje rešavanje problema i pokušaji da napredujem pre nego što sam otkrila jogu. Davala sam sve od sebe da uspem sa alatom koji mi je bio na raspolaganju, ali, složićete se, to je daleko od dobrog.
Imala sam poteškoće sa pažnjom, moj um je bio stalno u pokretu od strašnog osećaja anksioznosti do straha koji opseda. Stvarala sam priče u glavi, koje su me vodile do nervoze i nesigurnosti. Tragala sam za nečim ili nekim i nisam bila zadovoljna sa sobom.

Istraživanje alatki u jogi

Znala sam da mi nedostaju optimistične alatke i želela sam da ih pronađem. Kada sam počela da pohađam kurs za joga učitelja, nisam bila svesna da je izvođenje asana i smirenost uma, zapravo jedno. Na prvom času joge, moj joga učitelj je rekao „joga je sadašnjost“ i predstavio je teoriju da prisustnost u sadašnjosti dovodi do smanjenja patnje. Nisam ni bila svesna da sam našla „skladište“ alatki koje su bile spremne i čekale su me.

Tokom učenja sam shvatila da je moja potreba za novim, direktno povezana sa praksom. Na prvi pogled, bilo je previše filozofije, poravnanja, pokreta, meditacije i anatomije tela. To je bilo previše konfuzno i nejasno za mene. Izabrala sam da se fokusiram na poravnanja, anatomiju telu i pokrete, umesto na sve odjednom. Provodila sam dane, godine, fokusirajući se na ove alatke na svojoj joga prostirci. Život je postajao bolji, znala sam da mogu da stanem, ali sam bila svesna da postoji još.

Ne postoji opcija za nepraktikovanje joge

Patanjali nikad nije rekao da je praktikovanje joge opcija. To govorim učenicima koje obučavam za buduće joga učitelje. Ako želite da postanete joga učitelji, morate vežbati jogu stalno. To znači ne samo jednom nedeljno. Za mene je to na dnevnoj bazi. Praktikovanje joge ne mora da traje intezivno 90 minuta u zahtevnim pozama, ali morate raditi neku prasku. Ukoliko ste asana joga učitelj, to bi trebale da budu onda asane. Znam da je teško i da postoji dosta impulsa koji mogu narušiti, ali morate biti uporni. Često čujem joga učitelje koji govore da su previše zauzeti svojim praktikovanjem joge da bi pomagali drugima, ali to nije dobar izgovor. Bez dobre prakse, ne bih došla do alatki koji mi pomažu svakog dana. Moje praktikovanje je za mene, ali i za moje studente. Izbegavanje prakse je gubljenje smisla za obe strane.

Moja dnevna praksa

Praktikovanje joge na dnevnom nivou dovodi do mirnog uma i smirenih misli. Nakon toga dolazi sedeća meditacija, asana, opuštajuća šetnja ili veća pažnje i kod rutinskih radnji, kao što je pranje sudova. Ja pokušavam da zvanično vežbam ceo dan, ali meditacija i asane su mi prioritet.
Teško je izvesti, ali je vredno. Posvetila sam život i karijeru praktikovanju joge, tako da dugujem sebi i mojim učenicima da budem redovna .

Alexandria Crow

Bilja Radusin za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •