Što se popne mora i pasti, preklop napred je poza koja se najviše koristi u povezivanju poze planina, stolica i pas koji gleda na dole tokom Pozdrava Suncu. Iz tog razloga se često tretira kao drugorazredna poza – istezanje na brzaka pre ozbiljnije sekvence. Savijte se, uspravite se, koraknite unazad u pozu daska ili čaturangu, bez pauziranja ne bi li se preklopu dalo dovoljno pažnje i raznovrsnosti.

Ali Utanasana svakako zaslužuje više pažnje. Dole navedenih pet varijacija možete lako dodati Vašoj vežbi. Možete ih dodati nekoj sekvenci ili vežbati odvojeno. Biće Vam potrebna dva bloka i zid.

1. Bočna fleksija sa preklopom napred

Postavite blokove na srednju visinu, na vrhu prostirke, tako da su Vam pri ruci kada napravite preklop napred. Počnite u pozi planina sa stopalama uzemljenim u prostirku. Uzdahnite i podignite ruke, izdahnite, savijte kolena i napravite preklop napred. Ako Vam prsti i ruke ne dodiruju pod, stavite ih na blokove, savijajući kolena po potrebi. Ostanite u poziciji pet uzdaha i izdaha, dovoljno da osetite istezanje u nogama ali ne bol.

Onda odšetajte ruke/blokove na levu stranu, otprilike 15 santimetara od levog stopala, prsti su okrenuti prema levoj strani. Ostanite pet uzdaha i izdaha, kako biste osetili istezanje u desnoj strani tela. Zatim odšetajte ruke/blokove prvo do sredine a onda na desnu stranu, otprilike 15 santimetara od desnog stopala. Ostanite pet uzdaha i izdaha dok istežete levu stranu. Vratite se u pozu planina, dižući ruke pri izdahu, istezajući kičmu; spuštajući ruke uz telo pri izdahu.

2. Preklop napred sa prekrštenim nogama

Počnite u pozi planina. Premestite što više težine u levo stopalo da biste dobili osećaj da desno stopalo prosto lebdi. Zatim podignite desno stopalo i prekrstite ga preko levog, ali da bude dvadesetak santimetara udaljeno od levog stopala. Stopala ne moraju da budu paralelna. Savijte kolena i napravite preklop napred, ruke ili prste stavite na blokove ili prostirku. Istegnite kičmu a čelo neka Vam bude što bliže nogama. Osetite istezanje u nogama, više na levoj nego na desnoj strani.

Obratite pažnju da li je istezanje jače u levom listu ili zadnjoj loži. Ostanite pet uzdaha i izdaha, zatim se vratite u pozu planina pa zamenite strane.

3. Preklop napred sa otvorenim uvrtanjem

Iz poze planina, savijte kolena i napravite preklop napred, prislanjajući ruke ili prste na prostirku ili blok, između ali ispred stopala. Savijte levo koleno dok je desna noga istegnuta. Uzdahnite i podignite desnu ruku prema plafonu, ujedno otvarajući grudni koš. Kičma je više istegnuta nego savijena kako bi se grudni koš i ramena što više otvorili. Usmerite pogled ka plafonu ako je prijatno za vrat. Ostanite pet uzdaha i izdaha, onda spustite ruku i promenite stranu.

Posle pet uzdaha i izdaha na drugoj strani, vratite se u pozu planina.

4. Preklop napred sa vezivanjem

Iz poze planina, savijte kolena i napravite preklop napred. Savijte levo koleno a levu ruku provucite kroz noge tako da je površina leve šake blizu leve zadnjice. Desna ruka je na donjim leđima. Probajte da ukrstite ruke (ili koristite joga kais). Otvorite desnu stranu grudnog koša, istovremeno otvarajući centar srca. Usmerite pogled napred ili preko desnog ramena, u zavisnosti šta odgovara Vašem vratu.

Ostanite pet uzdaha i izdaha, zatim se vratite u preklop napred, promenite stranu za sledećih pet uzdaha i izdaha, pa se onda vratite u pozu planina.

5. Preklop napred uza zid

Počnite u pozi planina ispred zida, na otprilike metar udaljenosti. Savijte kolena i pažljivo napravite preklop unapred. Sa rukama na podu ili blokovima, odšetajte do zida tako da su Vam leđa priljubljena uza zid. Pažljivo pritisnite leđa uza zid, zid može da bude grub za kičmu, ovo radite lagano i pažljivo. Osetićete istezanje vrata, leđa i zadnje lože. Probajte da približite stopala ka zidu a glavu ka nogama. Ostanite pet uzdaha i izdaha. Onda se odstranite od zida dovoljno kako biste se uspravili u pozu planina bez rizika.

 

Eto pet načina da ukrasite preklop napred. Dok Utanasana možda i nije jedna od primamljivijih poza, ipak ima raznovrsnost za različita istezanja.

Irina Morison za JP
Izvor: yogainternational.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •