Poza vrana se naveliko koristi za balansiranje rukama, najčešće je prva poza za balans na rukama koja se uči na časovima joge jer može da se savlada sa lakoćom, korak po korak.

Kako praktikovati

Počnite u stojećem stavu, pa napravite preklop unapred. Stavite ruke na pod, malo ispred stopala (Slika 1 levo). Savijte kolena i malo čučnite, ovo će pomoći da savijete laktove. Prislonite kolena na ruke, iznad laktova, zatim pritisnite kolena u ruke kako ne bi skliznula.

 

Prebacite težinu tela u ruke (Slika 2 u sredini). Sve više i više telesne težine će preći u ruke i šake. U početku možda nećete biti dovoljno jaki da održite celokupnu telesnu težinu u rukama, to je sasvim u redu, vežbom ćete ojačati. Nekada su potrebne nedelje a nekada i meseci, ne uzbuđujte se. Ako osećate bol u zglobovima od pritiska, pravite kraće intervale, po nekoliko sekudni.

Kada osetite da je većina telesne težine u rukama, podignite jedno po jedno stopalo (Slika 3 desno). Time nadograđujete jačinu u rukama dok se približavate balansu. Ako izgleda lako da podignete jedno stopalo, podignite oba i balansirajte samo na rukama.

Dve Vrane

Kada podignete oba stopala tada ste u pozi Vrana (Slika 1). Ovo je odlično ne samo za jačanje tela već i za fokusiranje. Zadržite pozu u balansu bar 10 sekundi. Bićete stavljeni na iskušenje da izađete iz poze ranije jer zahteva dosta truda i koncentracije, ali ne odajte se iskušenju.

Slika 1.

Kada ojačate, biće lakše da podignete telo više. Kada prva verzija poze Vrana (Slika 1) postane lakša, počnite da ispravljate ruke i dižete kolena više, pod miške (Slika 2). Oba ova pokreta zahtevaju dosta snage i kontrole, kao i dosta fleksibilnosti u zglobovima. Obratite pažnju na ugao zglobova na slici 1 i 2. Što su ruke pravije, zglobovi su više savijeni.

Slika 2.

Kao i u svakoj vežbi, budite uporni. Napredak se pravi kroz vežbu i studiranje, nastavite sa istim!

Irina Morison za JP
Izvor: ghoshyoga.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •