Probajte ovu umirujuću sekvencu pozdravljajući Mesec – savršeno za smirivanje po završetku užurbanog dana.

U poređenju sa dobro poznatom sekvencom Pozdrav Suncu, Mesec Namaskar (Pozdrav Mesecu) ima prizemljujući i smirujući efekat. Verzija Frančeske Guisti stimuliše donja leđa, zadnju ložu i pozadinu tela. Udahnite i izdahnite nekoliko puta u svakoj poziciji.

1. Stojeće Istezanje u Stranu

Podignite ruke iznad glave, isprepletanih prstiju sa šakama okrenutim prema plafonu. Savijte telo u desno, a onda u levo, držeći donji stomak čvrst a grudni koš raširen.

2. Poza Boginja

Iskoračite desnim stopalom i okrenite palčeve dijagonalno spolja, kolena prate palčeve. Savijte kolena i spustite kukove, praveći čučanj. Savijenih laktova podignite ruke s dlanovima okrenutim napred, tako da su laktovi u visini ramena.

3. Poza Trougao

Okrenite palčeve desnog stopala spolja, a levog unutra. Noge i ruke su prave, desna ruka ide u desnom pravcu koliko god može, držite ruke i torzo paralelno sa podom, otprilike u liniji sa desnom butinom. Spustite desnu ruku na dole, do zgloba ili bloka (ako koristite blok), istovremeno podižući levu ruku. Učvrstite stopala u pod.

4. Poza Piramida

Koraknite levim stopalom u levo. Rotirajte levi kuk malo na dole i izdužite gornji deo tela da bude paralelno sa podom. Napravite preklop napred, preko prednje noge koliko god da Vam to zadnja loža odobrava. Stavite šake na blokove ako Vam je istezanje duboko.

5. Duboki Iskorak

Spustite koleno zadnje noge na pod, dok je desno koleno savijeno direktno iznad zgloba. Mišići donjeg stomaka su zategnuti. Zamislite da Vam se repna kost izdužuje na dole (time ćete zaštiti donja leđa). Podignite ruke iznad glave a grudni koš ka gore.

6. Skandasana

Iz Dubokog Iskoraka postavite šake sa obe strane stopala, podignite levo koleno i rotirajte ka levoj strani, zauzimajući položaj u ravni sa dužom stranom prostirke. Savijte levo koleno, ispružite desnu nogu, palčevi prema plafonu. Možete se pridržavati sa rukama na podu ili balansirati sa rukama spojenim pri grudima.

Ponovite sekvencu unazad, počevši od Skandasane, pa Duboki Iskorak, Poza Piramida, Poza Trougao, Poza Boginja, a onda Stojeće Istezanje u Stranu.

Irina Morison za JP
Izvor: ekhartyoga.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •