„Nežni pristup Bandhama tokom joga prakse pomaže vam da osetite više telesne slobode i blaženstva.“

– Esther Ekhart

Cilj rada sa bandhama je naučiti kontrolisati – i zapečatiti – pranu (životnu energiju) unutar centralnog energetskog kanala za koji jogiji veruju da se nalazi duž vaše kičme. Protičući centralnim kanalom, sushumna nadi, prana donosi stabilnost i lakoću tela, pomaže uklanjanju blokada u chakrama (energetski centri duž sushumna nadi) — balansira vaše telo, misli i duh.

Šta su bandhe?

Svaka bandha se ponaša kao enegetska brava, ili ventil. Slično kao što ventil na gumi od bicikla sprečava gubitak vazduha, vaše tri glavne bandhe upravljaju i čuvaju energiju koja se nalazi u sushumna nadi.
-Mula Bandha (korenska brava), je povezana sa karličnim dnom, usmerava energiju prema pupku i istovremeno sprečava njen preveliki gubitak;
-Uddiyana Bandha, je povezana sa vašom srži, još više usmerava energiju prema gore;
-Jalandhara Bandha, je smeštena u grlu, usmerava energiju prema dole i sprečava njen gubitak. Kada sa energija usmerena uzlazno (prana vayu) i energija usmerena silazno (apana vayu) susretnu na nivou pupka i aktiviramo Uddiyana bandha, dobijamo efekat trenja, kao da se dva štapića trljaju jedan od drugi kako bi kreirali pročišćujuću toplotu i probudili pranu (zvanu Kundalini), za koju kažu da leži skrivena u korenu kičme.

Tradicionalno, bandhe su se praktikovale tokom pranayama (vežbe jogijskog disanja), i mišići povezani sa svakom bandha regijom su bili intenzivno aktivni tokom zadržavanja daha. Ali u zadnjih 20 godina rad sa bandhama se promenio te su se počele primenjivati tokom asana i manjim intenzitetom.

Novi pristup radu sa bandhama

Način na koji ja (Esther Ekhart) sada osećam i radim sa bandhama tokom vlastite prakse evoluirao je od nasilnog, grčenja tela, preko istraživanja, do tačke opuštanja i mekoće. Pre sam grčila karlično dno i preagresivno uključivala mišiće donjeg stomaka. Nisam osećala da je to ispravno i ponekad mi je to je imobiliziralo telo i dah.
Nakon posebno prosvetljujućeg meditacijskog odmora, spoznala sam da je rad sa bandhama budi istu svenost kao i meditacija – ulazite u ovo iskustvo prizivajući mekoću, ne snagu. Cela joga praksa, uključujići bandha, je kolekcija tehnika za posmatranje onoga što se pojavljuje u sadašnjem momentu, bez zadržavanja ili odbijanja. To je direktno iskustvo svesnosti. Moj pristup bandhama je osloboditi svaku napetost iz i oko svake bandhe, kako bih ponovo osetila nežno, spontano podizanje prane.
Posmatrajući studente koji praktikuju bandha na ovaj način, uviđam više lakoće u pokretu i više otvorenosti u svakoj asani. Takođe sam primetila, ako preteram sa pozom (pokušavajući produbiti npr. asanu goluba ) gubim osećaj enrgije u centralnom kanalu, tako da moj rad sa bandha me štiti od lošeg položaja i povrede. Isprobajte sami ovu praksu, kreiranu da vam pomogne da osetite veću energetsku ravnotežu.

Upoznajte se sa bandhima

Postoje tri glavne bandhe, ili energetske brave, koje se nalaze duž kičmenog kanala (Mula, Uddiyana i Jalandhara), dve manje bandhe na rukama u stopalima (Hasta and Pada), kao i kombinacija tri glavne bandhe pod nazivom Maha Bandha. Saveti za identifikaciju energetskih brava:

1. Pada Bandha (brava u stopalima) pomaže protok energije kroz tabane donoseći stabilnost vašim nogama.
2. Hasta Bandha (brava u dlanovima) pomaže protok energije kroz dlanove donoseći stabilnost vašim rukama i gornjem delu tela.
3. Mula Bandha (korenska brava) podiže energiju uzlaznom putanjom kroz centar karličnog dna prema pupku i sprečava povraćaj energije.
4. Uddiyana Bandha (abdominalna brava) pomaže protok energije kroz vaš centar. Ova bandha podiže energiju iz Mula Bandhe i spušta energiju iz Jalandhara Bandha.
5. Jalandhara Bandha (grlena brava) ograničava gornji tok energije i usmerava enrgiju prema pupku kada je brada zaključana sa grudima.
6. Maha Bandha (velika brava), kada su Mula Bandha i Jalandhara Bandha istovremeno aktivne, uzlazna i silazna energija se susreću u pupku. Aktiviranjem Uddiyana Bandha, enrgija se uzdiže kako bi probudila pranu u pročišavajuće svrhe.

Bandha Praksa

Pristup svakoj bandha zahteva fokus, nemojte se obeshrabriti ukoliko ih ne iskusite kod prvog pokušaja. Baš kao što morate mnogo puta ponoviti neku komplikovanu asanu kako bi je izveli u punoj formi, isto morate trenirati svoju pažnju da osetite bandha. Osnovne sekvence su odlična polazna tačka, pre ili kasnije ćete osetiti momenat kada ćete osetiti bandha u telu.

Pada Bandha i Mula Bandha

Tadasana (Planina)

Stanite sa stopalima u širini kukova. Mišići natkolenica su aktivirani slabom kontrakcijom. Udahnite i ispravite kičmu dok karlicu zadržavate u neutralnoj poziciji. Ovo je odlična pozicija za početak bandha prakse, jer nema drugih aktivnosti o kojima morate da razmišljate – možete se fokusirati da osećate energiju. Raširite prste na nogama. Pri izdisaju, oslobodite spoljašnju stranu stopala, počinjući od korena prsta smerom ka petama bez spuštanja luka tabana. Udahnite i osetite nežno podizanje od mekanih centara u tabanima kod Pada Bandhe. Dozvolite toj energiji da prođe kroz vaše noge. Sada, usmeerite vašu pažnju na Mula Banddha: dok izdišete, opustite stidnu kost, trtičnu kost, kosti zadnjice i kružne mišiće karličnog dna (svesno, nežno opuštanje prema zemlji bez pritiska). Na kraju izdisaja, osetićete kako se centar karlice, iznad perineuma, podiže bez napora. Dok udišete, osetite uzlazni tok energije. Zadržite asanu najmanje 5 udisaja/izdisaja, povežite se sa osećajem energije koja se kreće u vašem kanalu.

Mula Bandha

Ardha Uttanasana (ravni predklon)

Iz Tadasana, dok udišete podižite ruke pored ušiju, i dok izdišete se predklonite se napred iz kukova. Dlanove položite na pod. Udišite, ispravite leđa, produžite kičmu, podignite grudi, postavite dlanove ne blokove ispod ramena. Izdišite, opustite mišiće karličnog dna. Na prelazu izdisaja u udisaj, osetite opušteno podizanje iz centra karličnog dna kroz centralni kanala Mula Bandhe. (Ako je teško osetiti uzlaznu energiju, aktivno pritisnite na trenutak mišiće karličnog dna silaznom putanjom kako bi lakše pristupili uzlaznom toku energije. Potom opustite nastalu napetost). Lagani zaklon u ovoj pozi pomaže protoku energije uz kičmu. Zadržite poziciju na 5 udisaja/izdisaja.

Hasta Bandha

Marjaryasana (Mačka)

Iz ravnog predklona, sa izdisajem odkoračite obema nogama nazad, spustite kolena na zemlju tako da ste na sve četiri na zemlji. Postavite šake sarašireim prstima ispod ramena a kolena na širinu kukova. Kičma je u neutralnoj poziciji, prirodna zakrivljenja su netaknuta sa izduženim vratom. Izdišete, opuštate rubove vaših dlanova, jastučiće na prstima i postavite ruke na pod. Ovo ce uzemljiti ruke i trebalo bi odkloniti pritisak u ručnom zglobu. Udišite, osetite nežnu lakoću koja se podiže od dlanova uz ruke prema Hasta Bandhi. Kada je vaša svesnost podešena možete osetiti kao energija protiče kroz vaš centralni kanal.

Bitilasana (Krava)

Dok udišete, podignite vaše kosti zadnjice i grudi prema plafonu, dozvoljavajući da stomak propadne prema podu (krava). Izdišite, izvijte kičmu prema plafonu i opustite glavu prema podu (mačka). Ponovite najmanje 5 puta. Dok prelazite iz krave u mačku, nastavite uzemljivati dlanove, osećajući kako se eneragija diže od centra dlanova kroz ruke.

Hasta Bandha, Mula Bandha i Uddiyana Bandha

Adho Mukha Svanasana (Pas koji gleda dole)

Iz prethodne pozicije, savijte prste na nogma kako bi se oslonili na joga prostirku. Dok izdišete, oslobodite rubove dlanova, i podignite energiju kroz mekani centar vaših dlanova (Hasta). Podignite kolena sa joga prostirke i usmerite kukove prema nazad. Izdišite i opuštajte mišiće karličnog dna te na kraju izdaha, osetite pomeranje energije (Mula) prema pupku. Obrnuta priroda ove asane takođe pomaže da pristupite Uddiyana Bandha, jer je vaš abdomen opušten. Možete osetiti kako gravitacija pomaže abdominalnu šupljinu (izdubljujući prema grudnom košu). Dok udišete, svesno opustite abdominalne mišiće, raširite grudni koš, omogućite protok energije naviše. Tokom izdisanja, povucite još više abdominalnu šupljinu pod grudni koš. Zadržite poziciju kroz 5 udisaja/izdisaja. Mula i Uddiyana odgovaraju jedna jedna drugoj kako na energetskom tako i na fizičkom nivou. Ukoliko se nešto desi jednoj od njih, to će se reflektirati i na drugu zbog unutrašnjeg vezivnog tkiva u ovom području.

Pada Bandha, Mula Bandha i Uddiyana Bandha

Iz prethodne pozicije, dok izdišete, iskoračite napred desnom nogom i postavite je pored desnog palca ruke.
Dok izdišete, uzemljite stopala i uspravite telo. Dignite ruke iznad glave i izvijte se unazad u polumesec iskorak. Dok izdišete, postavite desno koleno iznad leve pete. Levu nogu držite malo savijenu, i usmerite levu petu napred preko jastučića stopala.
Dok izdišete, oslobodite spoljnu stranu tabana desnog stopala. Udahnite kako bi osetili uzlazni tok energije kroz centar tabana desne noge (Pada). Čim se počne dizati, održavajte tok disanja. Osetite kako vas zemlja podržava — vaši zglobovi su tu radi vaše stabilnosti.
Osetite opuštanje dok izdišete. Potom, udahnite i osetite podizanje energije kroz centar karličnog dna (Mula). Podržite protok energije uz kičmu: dok udišete, omgućite širenje rebara u svim pravcima. Dok izdišete, zadržite taj osećaj prostora u grudnom košu i pozovite enrgiju dalje uz centralni kanal. Iskusićete nežnu kontakciju mišića abdomena (Uddiyana). Abdominalna šupljina će se pomeriti mnogo manje nego u asani pas koji gleda dole jer ste sada uspravni i radite protiv gravitacije. Ostanite u asani 5 udisaja/izdisaja. Vratite se u početnu poziciju psa koji gleda dole i ponovite na drugoj strani.

Mula Bandha i Uddiyana Bandha

Eka Pada Rajakapotasana

Iz prethodne pozicije, dok izdišete postavite desno koleno ispred desne ruke na joga prostirci. Skliznite desno stopalo ispred levog kuka, sa potkolenicom na prostirci. Izdišući stavite šake na blok (na obe strane), kako biste se što je moguće više ispravili ali da ne visite u kukovima (kukove i kičmu bi trebali osećati kao jednu povezanu celinu). Privucite noge. Pomerite kukove u željenom pravcu (po mogućnosti prema gore) kako biste pronašli vezu između centra karličnog dna i centralnog kanala. Oslobodite spoljne ivice karličnog dna i osetite kako energija protiče iz tog centra (Mula). Raširite grudni koš i omogućite energiji da uđe u grudni koš, zajedno sa laganom kontrakcijom abdominalnih mišića (Uddiyana). Budite svesni bandhi, osetite kako donose lakoću, stabilnost i snagu kukovima, kičmi i grudnom košu. Ostanite u poziciji na 5 udisaja/izdisaja pa ponovite na drugoj strani.

Paschimottanasana (sedeći predklon)

Iz prethodne pozicije, oslonite se dlanovima o pod i podignite kukove. Pomerite noge napred i postavite se u poziciju seda sa ispruženim nogama i zadnjicom na presavijenom ćebetu. Ispravite kičmu, kukove nagnite prema napred ili nazad dok ne osetite povezanost centra karličnog dna i centralnog kanala. Izdahnite i oslobodite spoljne ivice karličnog dna. Udahnite i osetite pranu u centralnom kanalu (Mula). Pri sledećem udahu, raširite grudni koš u svim pravcima. Izdahnite i osetite kako se energija podiže kroz središte (Uddiyana) kako se pregibate prema napred iz kukova. Držite leđa ravnim, uhvatite se za palčeve na stopalima. Ostanite u poziciji na 5 udisaja /izdaisaja održavajući protok energije u centralnom kanalu koji se pokreće svakim udisajem.

Maha Bandha

Sukhasana (lagana asana)

Savijte noge u udobnu poziciju prekrštenih nogu. Lagano izdahnite, opustite karlično dno. Kada budite udisali sledeći dah, duboko i potpuno udahnite iz karličnog dna – sve do grudi. Dok izdišete, postavite dlanove na kolena i predklonite se nepred.

Izdahnite kroz usta sav vazduh iz pluća i isplazite jezik. Bez udisaja, uspravite se otiskujući se dlanovima o kolena i ispravite ruke u laktovima. Dok se suzdržavate udisanja, opustite karlično dno. Imitirajući udisaj (uradite pokret udisaja telom ali ne unosite zrak u pluća), osetite povlačenje energije kroz karlično dno (Mula), prema gore usisavajući stomak pod rebra (ovo je tradicionalna Uddiyana koja se koristi tokom pranayama). Osetite kako vam se grudi podižu prema bradi. Podignite vrh glave i produžite zadnji deo vrata. Potom nežno pomerite bradu prema grudima (Jalandhara Bandha), usmeravajući energiju prema pupku. Kada osetite potrebu da dišete, prvo raspustite Jalandhara podizanjem brade, potom Uddiyana opuštanjem stomaka. Udahnite i raspustite Mula. Ponovite sve korake 1–3 puta.
Nakon praktikovanja ove 3 asane, odmorite u Savasana najmanje 5 minuta. Posmatrajte promenu u protoku i kvalitetu energije u telu.

Danijela Maršiček za JP
Izvor: yogajournal.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •