Unutrašnje i spoljašnje rotacije

Prešli ste u drugu poziciju i instruktor traži da rotirate kukove, noge ili ruke unutra ili spolja. Ova terminologija anatomije se koristi kako bi se bolje objasnili pokreti mišića, istovremeno omogućavajući mišićima da ojačaju i razviju zdrav balans između aktivne kontrakcije i istezanja.

Produbljivanje je poznato u pozama otvaranja kukova.

Unutrašnja rotacije dovodi prednji deo butina ka centru i nazad kao u pozi Stolica, zahtevajući od kolena da se približe jedno ka drugom. Spoljašnja rotacija dovodi prednji deo butina na gore i na udaljenosti jednu od druge kao u pozi Lotus.

Da biste ovo osetili u akciji, postavite se u pozu Planina sa stopalama u razdaljini kukova, stopala gledaju napred. Bez okretanja stopala, i sa uspravnim nogama, pokušajte da usmerite kolena ka unutrašnjosti, jedno prema drugom.

Spoljašnja rotacija je suprotna, pokušajte da usmerite kolena spolja, dalje od tela. Bez obzira na koju stranu rotirate kukove ili noge, budite sigurni da pokret ne dolazi iz kolena kako ne biste uvrnuli zglob kolena. Ova rotacija važi i za ramena i ruke.

Stanite uspravno sa uzdignutim rukama, dlanovi okrenuti jedan prema drugom. Koristeći samo mišiće u ramenima, uvrnite ruke tako da su vam laktovi usmereni ka spolja, osetite kako ovom rotacijom približavate lopatice jednu prema drugoj.

Još jedna poza uz koju možete da dobijete bolje razumevanje je Pas Koji Gleda na Dole. Gornji deo ruku je rotiran ka spolja a donji deo ruku je rotiran ka unutra, tako da su dlanovi ravno na podu ali ramena nisu uštinuta.

Dajte sebi dovoljno vremena da se lagano krećete kroz ove rotacije kako biste odoleli nagonu da produbite istezanje do nivoa za koji možda niste još spremni.

Slušajte svoje telo i poštujte granice.

Irina Morison za JP
Izvor: yogatoday.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •